MENÜ

Väderstad Tempo - világújdonság a hazai mezõgazdaságban

Oldalszám: 78
2014.01.28.

A Svéd munkagépgyártó december 1-jén hívta partnereit Gárdonyba, hogy a hazai gazdálkodók, valamint az agrársajtó elõtt mutassa be a forgalmazott eszközeit, fejlesztéseit, valamint legújabb vetõgépét, a Tempót.

 

 

A sajtótájékoztató elsõ elõadásán Kalmár Tibor, a Vaderstad Kft. ügyvezetõje elsõként kitért a gyártó talajmûvelõ-, illetve a vetéstechnológiában alkalmazott eszközeire. A legnagyobb figyelmet minden tekintetben a világújdonságnak számító Tempo szemenkénti vetõgép kapta. Ahogy az ügyvezetõ a szakmai fórumon fogalmazott, a vetõgép fejlesztésének elindulása egészen 2006-ra nyúlik vissza és a gyártó nagy reményeket fûz az eddigi legnagyobb költségvetéssel bíró fejlesztéshez. Mint kiderült, a nemzetközi értékesítési tervben Magyarország, mint elsõdleges célpiac szerepel.

 


Kalmár Tibor

 

 

A precíziós vetésben már egy magasabb szintet képviselõ Tempo munkaminõségi vizsgálatáról Bognár István, a SZIE Gépészmérnöki Kar, Mechanikai és Géptani Intézetének munkatársa számolt be. Az elõadást követõen a szakember hozzátette, hogy a vetõgépek fejlõdésében egy nagyon dinamikus tendencia figyelhetõ meg. Míg a kezdetekben mechanikus vetõgépek álltak rendelkezésre, mechanikus adagolószerkezetekkel, addig a késõbbiekben ezeket felváltották a pneumatikus adagolószerkezetek. Ezeknek két típusa terjedt el, a szívólevegõs és a nyomott levegõs. Az igazi csúcs most érkezett el, amikor az adagoló elemeket oly precízre sikerült kifejleszteni, hogy nagy sebességû vetést is lehetõvé tesznek. Az elektronika teret nyert a vetõgépek vezérlésében, szabályzásában. A számítástechnika vívmányai lehetõvé teszik ezeknek a minõségmutatóknak a betartását. A munkaminõségi vizsgálatok két alapvetõ paraméter alapján történhetnek: tõtáv és vetésmélység egyenletesség mérés.

 

Elmondása szerint a termelõk nehezen fogadják az ilyen és ehhez hasonló újításokat, azonban ezek már kipróbált technikák. Olyan elektronikus rendszerrel, olyan vezérléssel vannak felszerelve ezek a gépek, amelyek biztosítják tartósságukat, megbízhatóságukat.

 


A Tempo vetõgép bemutatása az érdeklõdõknek

 

 

A Väderstad Tempo hazai tesztje már 2010 tavaszán megkezdõdött, tudták meg a résztvevõk Garamvölgyi József termékspecialistától az elõadásokat követõ gépmustrán. Akkor egy 8 soros géppel 400 hektáron történt próbavetés. 2011-ben egy 6 soros géppel 800 hektár területen vetettek Magyarországon, és további több száz hektárt Ukrajnában, Franciaországban és Németországban. Eddig 4 darab szemenként vetõgép került értékesítésre. Érdekesség, hogy az elsõ Tempo tulajdonosok azon gazdák közül kerültek ki, akiknél maga a teszt folyt.A Tempo vetõgéppel a gyártó a nagy munkasebesség megléte mellett egy precíz vetõgépet kívánt piacra dobni. Az eszköz mûködtetéséhez egy alacsonyabb felszereltséggel bíró erõgép is elegendõ, köszönhetõen a kardánhajtásnak. A magadagolókat, a granulátumszórókat és a mûtrágyaszóró egységet külön villanymotorok hajtják. „Igazán precíziós vetésrõl csak akkor beszélhetünk, ha elektromos hajtással mûködik a rendszerünk, a vetõmag pedig a talajig tartó rövid útja alatt végig kontroll alatt áll.” – emelte ki a specialista.A gépen nincs lánchajtás, mely növelné a vetõgép pontatlanságát és külön karbantartás igénye is van. A vetõkocsik kalibrálása rendkívül egyszerû és elegendõ csak egy darabot beállítani. Amennyiben valamilyen eltérés mutatkozna a korábban alkalmazott beállításhoz képest, úgy az könnyedén módosítható akár munka közben is. A vetõkocsik csoroszlya nyomása torziós rugók segítségével maximum 325 kg-ig növelhetõ, míg a mûtrágya csoroszlyáké 150 kg.A vetõgép munkasebessége a gyártói tesztek során elérte a 17-18 km/h-t is. Ilyen munkasebesség mellett is rendkívül precízen, pontosan juttatta ki a magot még napraforgóvetésben is (96–98%-os pontosság). A gép „lelke” az újonnan fejlesztett Gilstring-adagoló, mely fejlesztõmérnökérõl kapta a nevét.Jelenleg a gyártó kínálatából vontatott 6, illetve 8 soros kivitelek állnak rendelkezésre. Elõreláthatólag 2013-tól függesztett, teleszkópos vázú 6, míg 2014-tõl vontatott 12 soros típusokkal bõvítik a kínálatot.

 

 


 

 

Mikó István (Mikó Tanya, Enying)Látni lehet, hogy ez a vetõgép már a 21. század gépe. Az, amivel már dolgozni lehet és a természetet pedig védeni. Hogy miért mondom ezt? Az elektromotorok leszorítás szempontjából annyira kiválóak, hogy környezetvédelmi szempontból nem fordulhat még egyszer elõ az, hogy a ventilátorok kifújják a rovarölõ szerrel kezelt magokról a csávázószert, mint anno Németországban. Ott ugye azonnal a ventilátorokból levezetõ csöveket írtak elõ. A talajba kell elvezetni a keletkezõ porokat, környezetvédelmi szempontból. Itt ez már gyárilag megoldott és ez mellett meggyõzõdésem, hogy a precizitás és a pontosság is 100%-os lesz.

 

KÉPGALÉRIA

 

A Tempo vetõgéprõl szóló szakmai információk Garamvölgyi József elõadásában meghallgathatók

 

-an-Az anyag elkészítésében segített az Új Mezõgazdasági Magazin. Köszönjük!