MENÜ

Gép-Mix - a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával

Oldalszám:
2014.01.28.

II. CLAAS Biogáz szimpózium

A Fendt traktorok gyártója hazánkban fektetett be

ALPHA EVO – ergonómia, láthatóság és optimalizálás

Elismerés a 2011-es év legjobb VOGEL-NOOT kereskedõinek

Elismerés a Mitas-nak

Kamerával és monitorral többet látunk

KI MINT VET

KUHN MULTI - LEADER: Új félig-függesztett váltvaforgató eke

Prémium-kategória a szántásban : A LEMKEN bemutatja az új Diamant félig-függesztett ekéket

Steyr 2011-ben továbbra is vezet

Talajvédelmi Rendszerek a Deraland Kft.-tõl

 

II. CLAAS Biogáz szimpóziumMásodik alkalommal került megrendezésre a CLAAS Biogáz szimpózium 2012. január 16-17. között Harsewinkel városában, az ún. Technopark létesítményben. Mintegy 500 hazai és nemzetközi képviselõ és a biogáz ágazat szakértõje vitatta meg a szektor jelenlegi politikai, tudományos és nemzetközi fejleményeit.

 


 

 

 

A Fendt traktorok gyártója hazánkban fektetett beÁtadták a 2011. év befektetõje elismeréséket a Parlamentben. A nemzetgazdasági miniszter - a Nemzeti Külgazdasági Hivatal javaslatára - azoknak a kiemelkedõ befektetõi teljesítményt nyújtó vállalatoknak ítélte oda a díjat, amelyek 2011-ben a legnagyobb mértékben járultak hozzá a magyar gazdaság fejlõdéséhez, a foglalkoztatottság növeléséhez, írja az MTI.Az év legnagyobb új regionális szolgáltató központját létrehozó vállalata a 2011-es évben a Fendt traktorokat gyártó AGCO Corporation Magyarországon alapított leányvállalata az AGCO Hungary Kft. lett. A Budapesten megvalósuló új SSC beruházás a cég 16.000 alkalmazottjának nyújt IT szolgáltatásokat szerte a világon. A vállalat további üzleti funkciók telepítését tervezi a budapesti szolgáltató központjába.Az AGCO 1990-ben történt alapítása óta nyújt teljes mezõgazdasági termékportfóliót. Egyik legismertebb márkájuk a Fendt, melynek képviseletét hazánkban az Axiál Kft. látja el. Az AGCO mezõgazdasági termékei a nagyvilágban 140 ország, 2600 független kereskedõje által kerülnek forgalomba. Az AGCO központja Duluth-ben (Georgia, USA) található, 2010-ben nettó forgalmuk 6.9 milliárd dollár volt.Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az ünnepségen hangsúlyozta: érdemes befektetni Magyarországon, a reformok nagy részén túlvan az ország, és együttmûködést szorgalmazott, hogy még több befektetés jöjjön Magyarországra.Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke az ünnepség megnyitóján hangsúlyozta, az egy éve mûködõ hivatalt a kormány azért hozta létre, hogy segítse a Magyarországon befektetõ cégeket, a hazai kis- és középvállalkozások exporttörekvéseit támogassa. Az idén az export területén kiemelkedõen teljesítõ magyar cégeket is díjazni fogják.Forrás: www.axial.hu  
 

 

 

ALPHA EVO – ergonómia, láthatóság és optimalizálásA hosszú munkanapok és éjszakák, valamint a magasabb munkasebesség kényelmet és könnyû kezelhetõséget igényelnek. A HARDI megújítja az ALPHA önjáró permetezõgép családot, 3500- és 4000 literes kivitelben, magas mûszaki elõírásokkal a jobb teljesítmény, a megbízhatóság és vezetési komfort terén.Az ALPHA EVO jellemzõje a finom egyensúly a mellsõ és hátsó tengelyek között, valamint az alacsony össztömeg optimális tömeg/teljesítmény arányt és nagy teljesítményt biztosít nedves talajviszonyok mellett is. A 115 és 155 cm közötti hasmagasság rugalmas használhatóságot biztosít alacsonyabb állományok, kukorica és napraforgó permetezése során egyaránt.Újonnan kifejlesztett vezetõfülke (EvoCab)A HARDI által kifejlesztett új, tágas EvoCab “ 3 pillér” dizájnnal új mérce a 360°-os gép körüli láthatóság terén. Az emberközpontú kialakítás- a nagy, tágas kezelõi környezet- már a tervezés során a legfontosabb szempont volt. A gépkezelõ minden permetezési és hidraulikus funkciót közvetlenül a fülkébõl tud vezérelni a jobb kézre esõ kezelõpult (SprayCenter) és az új, 12,1 collos érintõképernyõs kijelzõvel szerelt HC 9500-as vezérlõegység segítségével. Az EvoCab fülke extrém alacsony zajszintje és az automatikus klímaberendezés optimális körülményeket biztosít a pilótának a nagy teljesítmény eléréséhez. Egy levegõvel hûtött ételtároló és a pilóta melletti utasülés a kényelmet tovább fokozzák.

Nagy teherbírású hajtásláncAz ALPHA EVO 6 hengeres, turbófeltöltéses, 175 vagy 210 lóerõs Deutz dízelmotorral van szerelve. A továbbfejlesztett hidrosztatikus EasyDrive erõátviteli rendszer lehetõséget nyújt 3 vezetési mód választására ( comfort, normal, power).Az új Poclain kerékmeghajtó motorok kompaktabb kialakításúak és hatékonyabb hajtást biztosítanak. Az integrált csillapítással és nagyméretû rugóval szerelt új hátsó felfüggesztés optimális, megbízható vezetést biztosít nehéz munkakörülmények között is.Keret választék 40 m munkaszélességigA legtöbb ALPHA permetezõgép Franciaországon kívül a leghatékonyabb rendszerrel kerül értékesítésre: a TWIN FORCE keret koncepcióval akár 36 m munkaszélességig. Hagyományos felhasználási körülmények között jó alternatíva az alumínium keret (24-40 m) és a FORCE keret ( 36 m-ig).Intelligens permetezõgép teljesen integrált funkciókkalA vadonatúj HC 9500 érintõképernyõs vezérlõegység integrálja az összes elektronikus funkciót és intelligens alkalmazást (AutoTrack automatikus kormányzás, AutoHeight automatikus keret-szintszabályzás, AutoSectionControl automatikus szakaszvezérlés, AutoFill tartályfeltöltés, Auto-Wash tartály- és fúvókamosás, AutoAgitation permetlékeverés, stb. ). A pilóta az optimális mûködtetés magas szintjét érheti el, mivel minden funkció a fülkébõl kezelhetõ.Az ALPHA EVO önjáró permetezõgép 35 literes vegyszerbekeverõvel (Turbo Filler) és 410 literes tisztavizes tartállyal rendelkezik.Opcionálisan elérhetõ az új GPS vezérelt szakaszvezérlés CAN-BUS csatlakozóval, a jövõben pedig elkészül a TRIMBLE Ready koncepció.Az új fejlesztések eredményeképpen a HARDI célja, hogy az ALPHA EVO permetezõgép család erõsíti pozícióját az intenzív mezõgazdasági ágazatban az igényes, nagy területen gazdálkodó gazdák és társaságok körében. Az ALPHA EVO egy fontos lépés elõre a nagyobb teljesítmény, gazdaságosabb mûködés, nagyobb precizitás, biztonságosabb alkalmazások és a környezetvédelmi elõírások teljesítése terén, 35 éves tapasztalatot kamatoztatva az önjáró permetezõgépek gyártásában és fejlesztésében.

 

 


 

 

 

 

 

Elismerés a 2011-es év legjobb VOGEL-NOOT kereskedõinekAz etyeki Agrárgépshow elsõ napján cégünk kisebb ünnepség keretén belül köszönte meg kereskedõ partnereinek az elmúlt év során nyújtott teljesítményüket.A VOGEL-NOOT a kereskedõ partnereinek is köszönhetõen 2011-ben megduplázta a forgalmát az elõzõ évihez képest. Ezt csak megfelelõ gépekkel, erõs gyári háttérrel és megbízható partnerekkel érhetõ el.Ezúton is köszönetet mondunk minden kereskedõnknek az elért eredményért és külön kiemelnénk a következõ cégeket:2011 legjobb VOGEL-NOOT kereskedõje: Gál-Mobil Kft, Bócsa2011 legjobb alkatrész kereskedõje: Axiál Kft, Baja

Különdíjak:A TerraDig lazító piaci bevezetésében kimagasló teljesítményt nyújtott: Hanki-Ker Kft, MakóAz elmúlt évben a legnagyobb növekedést érte el a VOGEL-NOOT gépek értékesítésében: Pap-Agro Kft, Nagykõrös

 
Még egyszer köszönjük a munkájukat és további sikeres együttmûködést kívánunk!

 

 

 

Elismerés a Mitas-nakAz AGCO a legmagasabb beszállítói elismerésben részesítette a Mitast a 2011. január és december közötti idõszakban beszállított mezõgazdasági gumiabroncsokért. A Mitas által gyártott Continental márkájú gumiabroncsok alapfelszereltsége négy AGCO modellnek, mint például a Fendt 924 -930 Vario típusoknak. Az értékelésnél figyelembe vették a minõséget, a szállítást, a vásárlói kiszolgálást és a környezetvédelmet, melyek közül a Mitas minden esetben a legmagasabb besorolást kapta. 


 

 

 

 

Kamerával és monitorral többet látunk

A traktoron elhelyezett mellsõ és hátsó munkagépek, mindegy hogy függesztett vagy vontatott típusok, elõre vagy hátrafelé haladás során gyakran korlátozzák a kilátást.A kamerarendszerek ez esetben komoly segítséget nyújthatnak, így könnyítik meg a munkagépek használatát. Ezért az Amazone opciós felszerelésként ajánlja az FT 1001 típusú mellsõ tartályokhoz (növényvédelem) és az FPS/FRS-hez (vetéstechnika) valamint a növényvédõ,- mûtrágya- és vetéstechnika számos eszköze számára a Brigade típusú kamerarendszert.

A kamerarendszer nagyértékû alkatrészekbõl áll. Ez vonatkozik mind a kívülre felszerelt kamerákra, melyeknek ellent kell állniuk a környezeti hatásoknak, a kemény mezõgazdásági munkának és a tisztításnak is, mind pedig a monitorra és a vezetékekre, kábelekre is. A BE-800C típusú kamerát az aktív infravörös ledek támogatják, az víz- és porálló (IP68) valamint fûthetõ. Az optimális védelem és a legjobb kép-eredmények biztosítása érdekében az Amazone a felszerelési pozíciót optimálisan választotta meg. A VBV-770FM típusú nagy felbontású és tükrözõdésmentes 7 collos monitor háttérvilágítással rendelkezik. A teljes képernyõs megjelenítés mellett lehetõséget biztosít a képernyõt kettéosztva további kamerák képeinek megjelenítésére is.

Az Amazone a rendszert praktikus, idõjárásálló csatlakozókkal látta el az eszközcsatlakozási pontokon. Az eszközt egyszerûen fel kell kapcsolni, majd össze kell csatlakoztatni a kamerát és a rendszer máris üzemkész. A monitor és az alapfelszerelés maradhat a traktoron és azt több rendszerhez hasonlóan fel lehet használni.Fontos a kamerák reakcióideje világosból sötétbe és fordítva valamint a használhatóságuk esõben, alkonyatkor és sötétedéskor.

Fel kell hívjuk a figyelmet arra, hogy a kameraegység nem mentesíti a vezetõt a szokásos vezetési feladataitól. A vonatkozó és érvényben levõ KRESZ szabályok szerint elöl felszerelt eszközzel történõ haladás során a beláthatatlan kijárókban, közutak csatlakozó pontjaiban vagy keresztezõdésekben irányító személyt kell igénybe venni. 

 

 

  

A kamerát és a monitort a mezõgazdasági munka nagyfokú igénybevételeihez fejlesztettük ki.

 

 


 

A kamera védelme és a legjobb képminõség biztosítása érdekében az Amazone a felszerelési pozíciót optimálisan választotta meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

KI MINT VET

 

 

Minõségi GASPARDO szemenkénti vetõgépek az INTERAT-nál

 

 

A MASCHIO-GASPARDO cég Európa egyik legnagyobb mezõgazdasági munkagép gyártója. A GASPARDO vetõgépeket az 1800-as évek vége óta, igen nagy szakmai tapasztalatokkal felvértezve gyártják, folyamatosan bõvítve és fejlesztve a termékkínálatot.Az INTERAT ZRt. 1999 óta hivatalos importõre a GASPARDO-MASCHIO mezõgazdasági gépeknek. Az általunk forgalmazott pneumatikus szemenkénti vetõgépek - a GASPARDO MTE és ST típusok -, kiválóan alkalmasak kukorica, napraforgó – újabban repce –, de akár ópiummák vetésére is. A talajszerkezetnek megfelelõen választható csúszó-, illetve tárcsás csoroszlyás kivitel. Mindkét típus esetében minden vetõelem meghajtása üzembiztos, –- gyorsan szétkapcsolható kardánnal történik, így elkerülhetõ a „rávetés”. A maglesodrás is könnyen beállítható. A termelési technológiától függõen mindkét vetõgép megrendelhetõ alapkivitelben, valamint mûtrágya és mikrogranulátum adagolóval. A mûtrágyatartály térfogata 400 liter (2×200 literes mûanyag tartály), a BigBag verziókon 1000 liter (festett fém tartály). A mikroganulátum tartályok térfogata 16, illetve 30 liter. Az INTERAT ZRt. által forgalmazott GASPARDO MTE és ST vetõgépek tartozéka két garnitúra vetõtárcsa (kukorica, napraforgó), a hidraulikus nyomjelzõ, valamint egy szabadonfutós kardántengely.

 
 

GASPARDO MTE típusú pneumatikus szemenkénti vetõgépek A GASPARDO MTE típusú pneumatikus szemenkénti vetõgép fõ jellemzõje a rendkívül egyenletes tõszám és a beállított vetési mélység tartása, mely a vetés legfontosabb paramétere. Az MTE típust az egészen lazától az egészen kötött talajokig egyaránt ajánljuk. A szélsõségesen kötött talajok esetén egy kiegészítõ rugóval növelhetõ a vetõkocsi (csoroszlya) talajra kifejtett nyomása. A tárcsás nyitócsoroszlyák mellett található talajkopírozó kerekek rendkívül egyenletes vetési mélységet biztosítanak rossz minõségû magágy készítés esetén is. A talajkopírozó kerekeken és a nyitótárcsákon is sárkaparók találhatók. A tömörítést a vetõkocsi hátsó részén lévõ 2” széles „V” alakban elrendezett tömörítõ kerekek végzik. A gépre felszerelhetõ rozsdamentes acél magnyomó kerék is, mely szárazság esetén jobb kontaktot biztosít a mag és a talaj között, így megkönnyítve a mag nedvességfelvételét. A 6 soros vetõgép, hidraulika segítségével szállítási helyzetbe húzhatók össze (320 cm, BigBag verzió esetében 300 cm). A magtartály térfogata 36 liter, de opcióként kérhetõ 60 literes tartály is.

 

 
 

GASPARDO ST típusú pneumatikus szemenkénti vetõgépek A GASPARDO ST típusú pneumatikus szemenkénti vetõgép az MTE típushoz képest kisebb tömegû, mely lehetõvé teszi a kisebb önsúlyú traktorokkal történõ üzemeltetését. További elõnye, hogy kevesebb csapágyazott alkatrészt tartalmaz, mint a tárcsás csoroszlyás kivitelû gépek, így kisebb a karbantartásigénye. A GASPARDO ST gyenge- és középkötött talajokra ajánlott géptípus. A 6 soros vetõgép hidraulika segítségével szállítási helyzetbe húzhatók össze (300 cm). A GASPARDO ST típusú gép alapkivitelben csúszócsoroszlyával szerelt, mely kiegészíthetõ tárcsás nyitócsoroszlyával. A tömörítést és a talajkopírozást a vetõkocsi hátsó részén lévõ széles gumikerék (Farmflex) végzi. A magtartály térfogata 32 liter.

 

 
 

Az INTERAT Zrt. ISO 9001 minõsítéssel rendelkezik, magasan képzett szakemberei, szerviz-szolgálata és nagy raktárkészlete a felhasználók részére növeli az üzemeltetés biztonságát. A kopó és szervizalkatrészeket raktárunkból, futárszolgálattal 36 órán belül kiszállítjuk. 

További részletek: http://www.interatzrt.hu/gaspardoKészítette: Schwartz Miklós / INTERAT ZRT.Elérhetõségeink: 

INTERAT ZRt. 

2060 Bicske, Csabdi út 2. 

Tel.: 22/350-045 Fax: 22/350-774

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

KUHN MULTI - LEADER: Új félig-függesztett váltvaforgató eke

A félig-függesztett váltvaforgató ekék családja egy új, többféle munkaszélességû modellel bõvül. A modell felszerelhetõ 6, 7, vagy 8 ekefejjel, nyírócsavaros vagy non-stop hidraulikus ekefej-biztosítással; hogy teljesítse a közepes, vagy nagy teljesítményû traktorokkal rendelkezõ gazdálkodók által állított követelményeket.

 Csatlakozó keret a 135-300 Le teljesítményû traktorokhoz

Az eke függesztõcsapokkal kapcsolódik, elérhetõ függesztõszerkezet katagóriák: Cat3, Cat4. A 110°-os fordulószög kiváló manõverezhetõséget biztosít a táblavégi fordulók során.

Zökkenõmentes átfordítás

Két egyszeres mûködésû, teleszkópos hidraulikus munkahenger teszi lehetõvé a fokozatos átfordítást. A szériafelszereltségként kínált sorrendvezérlés a kiemelés és átfordítás között fokozott kényelmet nyújt a használat során.

Egy gerendely teljesítményre méretezve

A Z-alakú gerendelyszakasz (keresztmetszet 180x180 mm) az alábbi elõnyöket nyújtja: 

- Kis kerék túlnyúlás munka közben a táblaszéleken. 

- Lehetõség egy nagyon nagy méretû járókerék illeszkedésére (átmérõ 1200 mm).

Könnyen hozzáférhetõ beállítások szerszámok nélkül 

- A munkamélység beállítása az emelõ munkahengereken található távtartókkal történik. 

- Az elsõ ekefej fogásszélességének beállítása közvetlenül a fülkébõl

Többféle munkaszélesség áll rendelkezésre

Számos fogásszélesség elérhetõ (35, 40, 45, vagy 50 cm ekefejenként). Az átállítás csapok áthelyezésével könnyen megoldható.Nagyméretû járókerék

Nagyméretû kerék annak érdekében, hogy: 

- nagy teherbíró képességet nyújtson (500 mm szélesség). 

- csökkentse a talajtaposást (1000 mm átmérõjû, vagy 1200 mm átmérõjû traktor mintázattal).

 

 

 

Prémium-kategória a szántásban : A LEMKEN bemutatja az új Diamant félig-függesztett ekéket

 

A Lemken ismert és elismert félig-függesztett ekéit továbbfejlesztették a Diamant 11 és Diamant 12 modellek bevezetésével. A 160x160mm-es gerendely a Diamant 10-es hagyatéka, azonban az új modellek számos innovatív fejlesztést tartalmaznak, mint pl. a DuraMaxx ekefejek, amelyek korábban a Juwel ekéken már bemutatásra kerültek. A DuraMaxx kormánylemezek és a réselt kormánylemezek pálcái magas széntartalmú kiváló minõségû acélból készülnek, fúrás és lyukasztás nélkül, mely technológia lehetõvé teszi az acél nagyobb mértékû edzését, így nagyobb kopásállóságot és különösen hosszú élettartamot biztosít az alkatrészeknek. Mivel az alkatrészek nem csavarkötéssel kapcsolódnak, hanem egyszerûen egy horog segítségével kerülnek rögzítésre, így gyorsan és egyszerûen szerszám nélkül cserélhetõek. Az egyes kormánylemez-pálcák mûanyagból is rendelkezésre állnak, biztosítva ezzel, hogy a szántás minõsége mindig ideális legyen, még magas-agyagtartalmú, ragadós talajokon is.A Diamant 11 ekék maximum 9 fejes kivitelben rendelhetõek, míg a Diamant 12 félig-függesztett ekék, akár 10 fejes kivitelben is rendelkezésre állnak, felszereltségtõl függõen. Mindkét eke-modell kapható un. “Hydromatic” hidraulikus ekefej-biztosítási rendszerrel. Ez a rendszer garantálja, hogy az ekefej kioldás után, mindig az ideális munkahelyzetbe tér vissza, még nehéz talajkörülmények között is. Az ekefejek 38 cm-es felfelé történõ -, és a 20 cm-es oldal-irányú – elmozdulása több, mint elég - még mély szántásnál is – ahhoz, hogy a munka megállás nélkül folytatódhasson. Az ekefejek nagy kioldási ereje könnyedén változtatható - a talajkörülmények változása esetén – a traktor kabinból.A Diamant 11 felszerelhetõ súlyátterhelõ rendszerrel is, a félig-függesztett Karat szántóföldi kultivátorokhoz hasonlóan. A Diamant 12 rendelhetõ súlyátterhelõ rendszerrel, amely alapkivitelben fordulás-segítõ automatikával kerül leszállításra. A súlyátterhelõ rendszer az ekérõl és a traktor mellsõ tengelyérõl súlyt terhel át az erõgép hátsó tengelyére, így csökkenti a kerék-csúszást a kerekeken. A kisebb kerékcsúszás közvetlenül érezhetõ a felhasználó számára, a kevesebb üzemanyag fogyasztásban és a nagyobb területteljesítményben. A tábla-végi fordulóknál a súlyátterhelõ rendszer a Diamant 12-n, automatikusan szabályozza a nyomást a hidraulika rendszerben, így forduláskor a traktor mindig stabil marad. A súlyátterhelõ rendszer nyomása szintén csökkenthetõ a stabil közúti szállításhoz.Az elektro-hidraulikus kereszt-irányú vízszintállítás szintén újdonság a Diamant 12 ekéken. Ez azt jelenti, hogy az eke dõlésszöge a traktorkabinból állítható és ezen állás rögzíthetõ. A fordítómû az ekét az elektro-hidraulika segítségével ebben az elõre beállított helyzetben tartja, így az ekefejek pontosan a kívánt mélységben dolgoznak, még szántás-elmunkáló henger egyidejû mûködtetése esetén is. Ez teszi lehetõvé, hogy a Diamant 12 ekék különösen jól dolgozzanak az új ráépített Lemken FlexPack szántáselmunkálóval.

Az új Diamant félig-függesztett ekék 2012 nyarától szállíthatók

  


 

 

 

Steyr 2011-ben továbbra is vezetAusztriai mezõgazdasági termelõk, gazdálkodók régóta meg vannak gyõzõdve arról, hogy a Steyr traktorok nyújtják a legjobb minõséget, a maximális gazdaságosságot, és megõrzik értéküket. A statisztikák azt mutatják, hogy a piros-fehér traktorok eladásai 2011-ben sikeresen folytatódnak.Rudolf Hinterberger, Sales Manager és Mary Sauer marketingigazgató elégedett az 1236 db Steyr traktor értékesítésével, ami a piaci részesedés 16,2 %-a. A második helyezett 200 darabbal van lemaradva.A siker nem csak a jó gyártási mechanizmusokon és a fejlett St. Valentine-i technológiai központon, hanem a partnerkereskedõk nagy erõfeszítésein is múlik.

Egy pillantás a 2012-es évre

St. Valentinban tervezik egy új képzési- és a látogatói központ kialakítását. A Steyr Engineering Division továbbra is a traktorpiac innovatív úttörõje kíván maradni. Összességében, St. Valentinban a következõ években 18.000.000 € kerül befektetésre bõvítés céljából, hogy az Európa központú termelés folytatódjon.

További infó: www.steyrtraktoren.com  

 

 

 

Talajvédelmi Rendszerek a Deraland Kft.-tõl

 

DTR - A gumiabroncs nyomásszabályozás és gumihevederes járószerkezetek gyakorlati hasznossága.

Cégünk a Deraland Kft. több, mint 5 éve foglalkozik a gumiabroncsok nyomásszabályozásának témakörével. Ezzel a tevékenységünkkel arra kívánjuk felh&ia