MENÜ

Új technológia alkalmazása a száj- és körömfájás vakcina nyomon követésére

Oldalszám: 94
2014.01.28.

A nagyon ragályos fertõzõ betegség, a száj- és körömfájás veszélyezteti az állatállomány egészségügyi és gazdasági értékét sok országban. A betegség az USA-ban nem fordult elõ 1929 óta, de újabb megbetegedéseket jelentettek napjainkban Japánból, Bulgáriából és Dél-Koreából.

 

 

Az ARS FADRU, Plum Island-i állatbetegség központja, kutatói új eszközöket használnak, hogy nyomon kövessék a szarvasmarhák adaptív immunválaszát a száj- és körömfájás vírusával szemben. Az új technika, a MHC tetramers (tetraéderes) komplex molekulán alapul, amit csak a közelmúltban kezdték alkalmazni állatokon, mondta az ARS mikrobiológusa William Golde. A módszert elõször egereken és embereken alkalmazták.
„A technológia lehetõvé teszi a tudósok számára, hogy kövessék a bonyolultabb T sejtes immunválaszokat, továbbá a B-sejteseket is”. Ez azon alapul, hogy csoportosítjuk a szarvasmarhákat, pont úgy, mint az embereket a szervátültetés alkalmával. T sejteknek különbözõ feladata van. Néhány utasítást küld az immunrendszer többi részéhez, hogy a szervezet a legmegfelelõbb fegyvert vethesse be a behatoló baktériumok vírusok és paraziták ellen. A T-sejtek egy másik típusa felismeri és elpusztítja közvetlenül a vírusfertõzött sejteket. A T-sejtek segítenek a B-sejteknek létrehozni speciális Y-fehérjéket, amiket antitestnek nevezünk. Az antitest megállítja a kórokozókat és figyelmezteti a szervezetet, amely ezt követõen „harcba száll” és elpusztítja a kórokozókat. A cél az, hogy kimutassák az MHC tetramerek alkalmazhatóságát, a szarvasmarha vakcinák fejlesztésénél, és olyan eszközöket találjanak melyekkel vizsgálni lehet az állatbetegségeket. Mr. Golde már használta az eljárást sertéseknél.

 

 

A tanulmányban egy sertést beoltottak T-sejteket célzó vakcinával, egy másikat pedig B sejteket tartalmazóval, és összehasonlították õket. A kutatás megmutatta a különbséget az immunválaszok között. Az RSZKF indukálva lett az újratervezett T-sejteket tartalmazó vakcinával.A Rift Valley láz, az East Coast láz a száj- és körömfájás csak egy része a sok kutatási projektnek ami az ARS és a nemzetközi tudósok között zajlik. Az ilyen együttmûködésben végzett kutatások továbbra is segítenek a nemzeteknek együtt kezelni azokat a globális fenyegetéseket amelyeknek az állatállományok vannak kitéve. Ez is elõsegíti az élelmiszer-biztonságot világszerte.

 Forrás: TheCattleSite News Desk, 2012 Január 31.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán