MENÜ

Hektikusan változó piaci környezetben elõnyt jelent a tudatos tervezés és a biztos finanszírozás

Oldalszám: 13
2014.01.28.

A magyar agráriumban jelentõs potenciál rejlik, az ágazat teljesítménye – köszönhetõen a jó termésnek és a növekvõ áraknak – tavaly mintegy 26%-kal nõtt.

 

 

A globális feltételek, illetve a hazai agrárfinanszírozási helyzet változásai miatt azonban egyre több külsõ hatással kell számolniuk a gazdáknak, versenyképességük megõrzéséhez és erõsítéséhez pedig fejlesztésekre, beruházásokra van szükségük. „Ehhez nyújthat segítséget az OTP Zöldkártya hitel, amely az uniós területalapú támogatások több éves elõfinanszírozásával növeli a gazdálkodók pénzügyi mozgásterét.” – mondta el Szabó István, az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Fõosztályának vezetõje.

 

 


Szabó István, az OTP Bank Agrár

Ügyfélkapcsolati Fõosztályának vezetõje

 

 

Hogyan lehet felkészülni az agráriumot érintõ külsõ változásokra?A magyar mezõgazdaság számos komparatív elõnnyel rendelkezik, amelyek kihasználásával jelentõs tõkét lehet kovácsolni. Ehhez azonban beruházásokra és fejlesztésekre van szükség, amelyekkel mérsékelhetõek az olyan külsõ kockázati tényezõk, mint a szélsõséges idõjárás, amely következtében évente 10 milliárd forint nagyságrendû elemi kár keletkezik a mezõgazdaságban. A megfelelõ agrotechnika alkalmazásával és az öntözõrendszerek fejlesztésével és kiterjesztésével a hasonló helyzetek kivédhetõek lennének.

Ha tehát a vállalkozások fenn akarják tartani a versenyképességüket, tudatos tervezésre és fejlesztésekre van szükségük. Követi-e ezt az igényt az agrárfinanszírozási piac?Sajnos egyre több agrárvállalkozásnak jelent problémát a napi mûködés finanszírozása is. Ezzel szemben az agráriumba kihelyezett hitelállomány nem nõ, sõt, egy év alatt 4%-kal zsugorodott. Az OTP Banknál az elmúlt évben jelentõsen nõtt az agrár-hitelállomány, és ez a bõvülési szándék továbbra is fennáll. Januárban például megújítottuk területalapú támogatásra épülõ Zöldkártya hitel konstrukciót, ezzel is évekre elõre kiszámíthatóbbá, tervezhetõbbé válhat az agrárvállalkozások mûködése.

Miért döntöttek úgy, hogy megújítják a Zöldkártya hitelt?Az agrárvállalkozások tradicionális partnereként arra törekszünk, hogy termékeinkkel megoldást kínáljunk az ágazat speciális elvárásaira. A tavaly májusban bevezetett Zöldkártya hitelt a szektor vállalkozói örömmel fogadták, de a szükséges ingatlanfedezet hiányában sokan nem tudták igénybe venni. Idén ezért alakítottunk a feltételeken, az új Zöldkártya hitel 2 éves támogatás összeg elõfinanszírozás esetén (Zöldkártya hitel „A”) már nincs szükség tárgyi fedezetre, a nagyvállalkozások 3 éves támogatási összeg elõfinanszírozásánál (Zöld-kártya hitel „B”) is csak a hitelösszeg 1/3 részére szükséges nyújtani. A visszajelzésekbõl azt is megtudtuk, hogy a termelõk a több éves elõfinanszírozás miatt attól tartanak, hogy felélik tartalékaikat. A megújult Zöldkártya hitelt emiatt szabad felhasználásúvá tettük, így az ügyfél az eddig önerõ hiánya miatt elhalasztott versenyképességet biztosító beruházásait is meg tudja valósítani, ami nem a jövõ felélését, hanem építését szolgálja.

 

A tájékoztatás nem teljes körû, a részletes feltételekrõl a www.otpbank.hu oldalon tájékozódhat.