MENÜ

Szójabab, mint értékes takarmány

Oldalszám: 18
2014.01.28.

2011-ben Magyarországon az MgSzH adatai alapján 38,5 ezer hektáron termesztettek szóját, melyrõl 90 ezer tonna termést takarítottak be.

 

 


Tények:
- lecsökkent állattenyésztésünk ellenére csak szójadarából 500-600 ezer tonnát importálunk évente,- a 90 ezer t belföldi szójatermésünkbõl exportra is kerül;- hazánkban a szójafeldolgozó kapacitás jóval meghaladja az itt termelt szójabab mennyiségét és messze kihasználatlan.

Sokéves tapasztalat, hogy azon gazdálkodóknál, ahol még van a növénytermesztés mellett állattartás is, az állattenyésztés és a növénytermesztés komplex megítélésében gyakoriak az ellentmondások. Ez a szójatermesztéssel kapcsolatban is igaz: megtermelik a szóját, eladják, majd vásárolnak import szójadarát. Ezért tartjuk fontosnak a szójababot bemutatni, mint takarmányt.
Mindenesetre elgondolkodtató, hogy egy adósággal küszködõ ország megengedheti-e magának a kényelmes fehérjeimportot, akkor, amikor jelentõs részben maga is meg tudná termelni azt. Nem elhanyagolható tényezõ az sem, hogy garantáltan GMO-mentes fajtákat kínálunk.

 Nyerõ fajtákA Gabonakutató Nonprofit Kft. minden kétséget kizáróan egyik legsikeresebb növénye 2011-ben a szója volt. A Pannónia kincse fajtánk térnyerése országosan figyelemre méltó, részaránya több megyében meghaladta a 30%-ot. Az országos részaránya is 20% feletti. A Gabonakutató Kft. ezzel a kiváló teljesítményû fajtával idén elnyerte az OMÉK Agrárfejlesztési Díját.A fajta tûrõképességének teszteléséhez idén Zala megye igazán jó vizsgálati terepet biztosított. Zala megye országos viszonylatban a csapadékosabb régiók közé tartozik, 2011-ben viszont nagy területét eddig soha nem látott aszály sújtotta. A fajta itt is átlag felett tudott teljesíteni, s bár a növény alacsonyabbra nõtt, az alsó hüvelyeket mégsem hozta alacsonyan. Mindenhol szemveszteség-mentesen volt betakarítható. A Pannónia kincse a középérésû fajták közül abban is kiemelkedik, hogy biztonsággal beérik az északabbi, nyugatabbi megyékben is. Zalában a betakarításának zöme szeptemberben megtörtént. Zala idén kissé csapadékosabb régiójához (Lenti térsége) kötõdik 4,25 t/ha-os értékkel a környék egyik legjobb Pannónia kincse fajta hozama.

Ne feledkezzünk meg a Gabonakutató másik szójafajtájáról sem. A korai Primor már régi szereplõ a fajtalistánkon, ám idén is átlag feletti hozamokkal biztosította létjogosultságát. A hazai kínálat egyik legkorábban betakarítható fajtája.

A Gabonakutató Kft. szója vetõmagjai oltóporos kezeléssel is elérhetõek, amelyet még egy gombaölõszeres csávázással is kiegészítünk, így biztosítva a tökéletes kelést. A szójával szimbiózisban élõ fajspecifikus Rhizobium tenyészet vetõmagra juttatása mindenféleképpen indokolt, hiszen ez a hozamot 15–20%-kal képes növelni.

A szója belföldi és export értékesítési pozíciója évek óta stabil, azon kevés növények egyike, melynek az ára biztonsággal tervezhetõ.VPG.