MENÜ

Takarmányminõség BIOMIN módra - Erjesztett tömegtakarmányok

Oldalszám: 95
2014.01.28.

Jelen cikkünkben az erjesztett tömegtakarmányok (szilázs, szenázs) minõségét befolyásoló lehetõségeket és ennek az állati termeléssel összefüggõ egyes kérdéseit boncolgatjuk.

 

 

Mindannyian jól tudjuk, tapasztaljuk, hogy a biológiai rendszerek bonyolultak és sérülékenyek. Ez különösen igaz az erjesztett tömegtakarmányok etetésére alapozott állattenyésztési ágazatokban. Itt egy hármas biológiai rendszer egymásra épülése határozza meg a végtermék elõállításának gazdaságosságát:1. Takarmány-alapanyag minõsége: a növénytermesztési technológia és az idõjárás által determinált, amely alapvetõen meghatározza a rendelkezésre álló tápanyagok mennyiségét és minõségét.2. Erjesztéses tartósítás minõsége: a takarmány-alapanyag betakarításkori minõségének felhasználásig történõ megõrzését, ill. a tárolási veszteségek csökkentését tükrözi, amely az alkalmazott biológiai és technikai megoldások függvénye.3. Az állati végtermék minõsége genetikailag meghatározott, ennek elérése viszont az állattenyésztési technológiák függvénye.

E rendszer sokrétûsége azt is jelenti, hogy sok a buktatója, de sok a kitörési pont is, amelyekkel javíthatjuk az ágazat gazdaságosságát.A BIOMIN cég a haszonállatok egészséges takarmányozására specializálódott, ezért ebben az összefüggésben a tömegtakarmányok erjesztésében tud hasznos segítségére lenni az állattenyésztõknek.A BIOMIN cég egy új fejlesztésû oltóanyag termékcsaláddal szeretne hozzájárulni az erjesztett tömegtakarmányokat etetõ tehenészetek és sertéstelepek sikeréhez.A Biomin® BioStabil termékcsalád válogatott homofermentatív tejsavbaktériumai (Ec. faecium, Lb. plantarum) gyorsan és magas koncentrációban termelnek tejsavat, amely az anaerob stabilitás kialakítása mellett fontos szerepet játszik a tömegtakarmányok ízletességének kialakításában, és energiaforrást is jelent.A Biomin® BioStabil termékcsalád válogatott heterofermentatív tejsavbaktériumai (Lb. brevis) felelõsek a kívánatos szintû ecetsavtermelésért. Az ecetsav gátolja az élesztõ- és a penészgombák, továbbá a patogén baktériumok növekedését a szilázs megbontása után is. Így a szilázs frissessége, aerob stabilitása hosszabb ideig megmarad.A Biomin® BioStabil termékcsalád optimális összetételének köszönhetõen nemcsak a kiválóan fermentált és stabil szilázs létrehozásában vesz részt, hanem az energiatartalmat is növeli. Az energiatartalom konzerválása megengedi a magasabb állati teljesítményt, ezáltal több profitot eredményez.Itt hívnánk fel a figyelmet az energiaháztartás és a szaporodás-biológiai folyamatok kapcsolatára, amelyet hazai és külföldi szakemberek is a nagy teljesítményû tejelõ tehénállományok legsarkalatosabb kérdésének tekintenek. A szaporodást befolyásoló legfontosabb takarmányozási faktorként általában az energia-ellátottságot jelölik meg, hiszen az alacsony energiatartalmú takarmányozás negatívan befolyásolja a termékenységet. Az energiahiány mértéke és a kondíció pontszám az ellés utáni néhány hétben szoros összefüggést mutat az elsõ ivarzás idejével, a termékenyülési aránnyal és az index-szel.A BIOMIN termékfejlesztése igazodott a napjainkban leggyakrabban alkalmazott silózási technológiák minél szélesebb körû kiszolgálására, ezért a termékcsalád három tagból áll: - BIOMIN BioStabil Plus – nehezen erjeszthetõ takarmánynövényekhez; - BIOMIN BioStabil Mays – könnyen erjeszthetõ takarmánynövényekhez;- BIOMIN BioStabil Wraps – „csomagolt” bálás szilázsok és szenázsok készítéséhez (ecetsav nélkül!).Adagolás: 1 tonna zöldtömeghez 4 gramm termék szükséges. Klasszikus módon alkalmazva az oltóanyag-oldatból 1 liter/tonna, míg a víztakarékos módszer esetén 250 ml/tonna az adag.Részletes tájékoztatásért forduljon hozzánk bizalommal!

Ne sajnálja az energiát! Megéri!


További információk a BIOMIN szarvasmarha rendezvényén március 21-én!