MENÜ

Rekordérdeklõdés volt a Syngenta szezonnyitóján

Oldalszám: 25
2014.01.28.

Az immár hagyományosnak számító szezonnyitó rendezvénysorozat második állomása idén Kakasd volt, ahol a vállalat stratégiai átalakulása – a növényvédelmi és a vetõmag ágazat összeolvadása – után a 2012-es év újításairól, illetve a várható növényvédelmi kihívásokról esett szó.

 

 

Bíró János a cég marketing vezetõje kihangsúlyozta, hogy az összeolvadás által a Syngenta a komplex problémákra integrált válasszal, a növényvédelem és a hibrid vetõmag technológiák kombinálásával magasabb értékhez kívánja juttatni a vásárlót.

A 2012-es év folyamán a globálisan megnövekedett igényeknek és a visszafogott világkészleteknek köszönhetõen továbbra is magas felvásárlási árakra számítanak a Syngenta szakértõi. Azonban a magas terményárakban rejlõ lehetõségek kiaknázása érdekében elengedhetetlen lesz a legmodernebb növényvédelmi eljárások bevetése, amelyek – beváltva a hozzájuk fûzött reményeket – még biztosabban megtérülnek majd a gazdák számára.

A Syngenta 2012-ben kalászos kultúrában az Axial One névre hallgató új herbicid kombinációval jelenik meg fûféle- és kétszikû gyomok ellen, ami széles hatásspektrummal rendelkezik, a kalászos növény zászlóslevél fejlettségéig juttatható ki, rendkívül szelektív, szabad utóvetemény választást tesz lehetõvé.

 


 

A kukoricatermesztésben elsõ és egyben az egyik legfontosabb lépés a megfelelõ hibrid kiválasztása, amely szélsõséges idõjárási viszonyok között is megbízható és kimagasló eredményt produkál. A Syngenta élen jár a kukorica hibridek kifejlesztésében, amelyek ma Magyarországon 15%-os piaci résszel bírnak. A 2011-es évben a diabrotica- (kukoricabogár-) lárvafertõzés az egész országban gyenge volt, szinte sehol sem haladta meg a 3,5-ös IOWA-skála értéket, ezért komoly megdõlésekkel sem lehetett találkozni. Viszont rengeteg kukoricabogár-imágó fordult elõ: jelenlétükkel igen komoly károkat okoztak a termékenyülésben, és ez elõrevetíti azt, hogy 2012-ben komoly lárvafertõzésre számíthatunk – ezért monokultúra esetén elengedhetetlen lesz a talajfertõtlenítõk használata.

2012-ben kukoricában a Syngenta új, 3 hatóanyagból álló gyomirtó szere az Elumis Peak, amely olajos formulációja révén kiemelkedik a posztemergens szerek közül. Fontos tulajdonsága a fenyércirok elleni hatásspektruma, valamint az, hogy tartamhatással rendelkezik kétszikû gyomok ellen is.

A 2012-es szezon újdonsága, hogy a napraforgó vetõmagpiacon elsõ Syngenta valamennyi napraforgó hibridjét csávázottan hozza forgalomba. Az elmúlt években dinamikusan nõtt azon termelõk aránya, akik felismerték a minõségi csávázószer nyújtotta elõnyöket, így az elmúlt szezonban a teljes napraforgó vetésterület 40%-án már csávázottan vásárolt vetõmagot használtak. A 100%-os kezelés bevezetésével a Syngenta emeli a színvonalat, hiszen az évek óta a termelés élvonalába tartozó csúcsgenetikájú hibrideket maximális védelemmel ellátva hozza forgalomba.