MENÜ

Újdonságok Hannoverbõl - II. rész

Oldalszám: 77-80
2014.01.28.

Januári lapszámunkban olvasóinknak már volt lehetõsége betekintést nyerni a hannoveri Agritechnica kiállításon kitüntetett, valamint az ott bemutatott, az újdonság erejével hatható gépekbe. Sorozatunk második, egyben befejezõ részében folytatjuk ezen eszközök rövid ismertetését.

 

 

AcuraSpread – AgApp WindControlAz AMAZONE új fedélzeti számítógépéhez (Amapad) fejlesztették ki a WindControl kiegészítõt, mely egy újabb ezüstérmet jelentett a gyártónak. Az újdonság célja, hogy csökkentsék a szél hatását a nagy területteljesítményû mûtrágyaszórók esetében. A mûtrágyaszóró egy meteorológiai állomással felszerelt, amely rögzíti a repítõtárcsákra esõ szél hatását. Egy szabályozó mechanizmus lehetõvé teszi, hogy a dobás szögét kiigazítsa. A WindControl-nak köszönhetõen a még nagyon szeles viszonyok mellett is optimális keresztirányú elosztással lehet mûtrágyázni, amivel jobb állomány és magasabb hozamok érhetõk el.

 


A WindControl célja a szél hatásának csökkentése

 

Számos újítás a Caffini gyárbólA CAFFINI S.P.A. a prémium kategóriás permetezõ gyártó a 2011-es Agritechnica kiállításon többek közt a Caffini Prestige Starter vontatott szántóföldi permetezõt mutatta be. A 2012-es modellnél számos újdonságot felvonultatott a gyár, ilyen például az új, kompakt méretû, felfelé csukódó akár 28 m-es keret, mely 13 féle acélból készül. A többféle szilárdságú acéllal való tervezési és gyártási tudás mára nem csak elméleti, hanem az alkalmazott technológia része a CAFFINI gyárban.

 


A Caffini 2012-es modellje a gyártó standján

 A bemutatott gépen a duplán permetezett részek minimalizálása érdekében mûködik a fúvókánkénti szakaszolás, ráadásul számítógép választja ki, hogy 2 fúvóka közül – az adott permetezési körülmények közt – melyikkel optimálisabb permetezni. Bemutatásra került az új szervizfunkciók kezelõtáblája, mely még könnyebbé teszi a szervizfunkciók kapcsolását. További újdonság az új gyorscsatlakozó a vízzel való feltöltéshez, valamint a választható nagyobb vegyszerbekeverõ tartály, mellyel a 20 literes ballonok is könnyedén, precízen kimoshatóak.

A HW pótkocsik EurópábanMint már oly sokadik alkalommal, 2011 novemberében is bemutatkozott a HW pótkocsik gyártója, a CONOW-ANHÄNGERBAU GMBH & CO. KG. a hannoveri nemzetközi kiállításon, mely a világ legnagyobb mezõgazdasági gépkiállításaként van számon tartva. A Németországban kiállított újdonságok mellett nagy hangsúlyt kaptak a hagyományos pótkocsik, melyek Magyarországon is nagy sikerrel szerepelnek a különbözõ kiállításokon, valamint a vásárlói kívánságlistán a Conow-HW Pótkocsi Kft. jóvoltából. Ezek közül is kiemelkedik a mezõgazdasági szállítások egyik legnagyobb feladatát képezõ szerves trágya, valamint a siló- és szemes termény szállítására kialakított, speciális felépítménnyel ellátott 15–20 m3-es változatok, és az egyre népszerûbb, kb. 22 m3-es univerzális pótkocsik, melyek a hidraulikus nyitószerkezetük miatt kiválóan alkalmasak raklapos áru, tömítettségük miatt pedig gabona szállítására is, tehát egész éves használatot tesznek lehetõvé.

 


Nemcsak a német, de a hazai piacon is kedveltek a HW pótkocsik

 

 Három az egybenA DAL-BO SuperMax szántóföldi kultivátor egyaránt szolgál a tömörödött talaj fellazítására és a felsõ talajréteg összekeverésére két sor erõs lazítóval, majd két sor 510 mm-es tárcsasorral, végül pedig egy 800 mm-es iker „T” gyûrûs hengerrel, mely visszazárja, tömöríti a talajt.A szögbe állított 510 mm-es csipkés tárcsák kiválóan keverik a talajt – még nehezebb körülmények között is. Mindegyik tárcsalap egyenként négy gumitönkkel van a vázra felfogatva, így kõ vagy más kemény tárgyak ellen védettek.Az alap iker „T” gyûrûs henger hatékonyan aprítja a rögöket és visszazárja a talajt. A gyûrûk öntisztítóak, így még nedves körülmények közt sem tömõdnek el.A SuperMax munkamélysége hidraulikusan állítható a traktorból. A két munkahenger egyszerûen ráadja a nyomást a hengerekre, melyeken gurul a gép, így egyenletes, szép talajfelszínt hagy maga után. A lazító munkamélysége csapokkal állítható széles tartományban, így képes a gép 70–400 mm-es munkamélység között dolgozni. Mindegyik lazítókés nyírócsapos biztosítással ellátott.

 


Lazítás, keverés és visszatömörítés egy menetben a SuperMax erõssége

 

Dammann proControl és TSD-SystemA vontatott és önjáró permetezõgépekhez egyaránt opciónként rendelhetõ DAMMANN proControl automata kimosó rendszer, amely tehermentesíti a gépkezelõt. A Jobrechner (fedélzeti computer) által vezérelt elektromos és pneumatikus szelepek alkalmazásával, a terminálon lehetõvé válik a különbözõ kimosási munkafolyamatok kiválasztása. A permetezõ rendelkezik a vegyszerbemosó központnál egy kiegészítõ monitorral. Innen is, csak úgy, mint a traktorkabinban lévõ terminálról, valamennyi funkció kezelhetõ. A DAMMANN proControl magában foglal a tartályban egy rotoros automatikus belsõ tisztítórendszert is.

 


A kezelõegység

 Az újszerû TSD-rendszer lehetõvé teszi egy kiegészítõ permetszer szelektív kijuttatását. Ezt a teljes munkaszélességben elhelyezkedõ második szórófej vezetéken keresztül lehet megvalósítani. A két párhuzamosan kialakított kijuttató egység külön folyadékkört képez. A tartály, a szivattyú, az armatúra és a szabályozóegység duplán kerül kialakításra. A TSD-rendszerrel egy menetben két egymástól független kezelést lehet elvégezni. A TSD-rendszer vezérlésének alapja az elõre elkészített adagolási térkép vagy a szórókeretre helyezett érzékelõ rendszer.Nemcsak a külcsín, hanem a belbecs…A szálastakarmány betakarítás és -kezelés specialistája, a FELLA Werke GmbH 2011-tõl az AGCO csoport tagjaként áll a vásárlók rendelkezésére. A tulajdonosi körben beállt módosulás tágabb lehetõségeket nyújt a fejlesztésekre mind a minõség, mind pedig a design területén. Utóbbi esetében változás történt a gépek színvilágában és megjelenésében. Az új fejlesztések fokozatosan épülnek be a sorozatgyártás folyamán a gépekbe.A minõségi újítások mellett az arculat is megváltozott. Az új FELLA gépek már az AGCO által használt mélypiros színben tündökölnek. További külsõ változás a „rakéta” formájú frontkaszák megjelenése is.

 


A fontosabb elemek sérülései teljesen kiküszöbölhetõek a rendszerrel

 

Minden gazdálkodó tapasztalatból tudja, hogy kaszáláskor a kasza elé kerülõ kövek, illetve idegen tárgyak igen nagy kárt tudnak okozni a munkaeszközben. A sérülések kiküszöbölésére fejlesztették ki és elõször az Agritechnica kiállításon mutatták be az ún. driveGUARD túlterhelést kioldó rendszert. A FELLA tárcsás kaszák tárcsái egyedi hajtómûrõl kapják a meghajtást (FELLA szabadalom). Ha egy kaszatárcsa idegen tárgynak ütközve elakad, a driveGUARD kioldó korong elõre meghatározott töréspontokon elnyíródik, megszakítja ezzel a kaszatárcsa meghajtását és megakadályozza a hajtómû sérülését. A rendszernek köszönhetõen teljesen kiküszöbölhetõek a fontosabb elemek sérülései. A sérült lemez egyszerûen és gyorsan, néhány perc alatt kicserélhetõ egy szerszámkulcs segítségével. A driveGUARD beépíthetõ a korábbi modellekbe is, jelentõsen csökkentve ezzel az üzemeltetési költségeket.Az Év GépeA HORSCH Maestro SW és CC teljesen új fejlesztésû szemenkénti vetõgépek. Köszönhetõen a dlv nemzetközi bírálóbizottságának, a gép elnyerte az „Év Gépe 2012” címet a vetéstechnológia kategóriában. A zsûri a következõkkel indokolta döntését: a géppel és annak precíz adagolásával a HORSCH a jövõben bevezeti a pneumatikus szemenkénti vetéstechnológiát. Köszönhetõen a pontos magelhelyezésnek, a Maestro ideálisan alkalmazható kukoricára, szójára, napraforgóra, cukorrépára és repcére. Az abszolút pontosságot 15 km/h vetési sebesség mellett a DLG Focus tesztje igazolta. Az adagolóegység már alkalmas a 75 és a 40 cm alatti sortávolságokra is. A Maestro elhelyezi a magot a talajba ahelyett, hogy belövellné azt, továbbá a magfogó nélküli munka is lehetséges például nedves körülmények között is.

 


A gép kukoricára, szójára, napraforgóra, cukorrépára és repcére alkalmazható

 Ezüstérmes GEOspread® vezérlési rendszerA 2011-es Agritechnica kiállításon a KVERNELAND csoportot ezüstéremmel jutalmazták a Kverneland Accord súlymérõs mûtrágyaszórók új GEOspread® vezérlési rendszeréért. A GEOspread® megoldást nyújt az alaktalan táblákra, a forgók egyenletes lefedésére és átfedések elkerülésére. A GEOspread® képes a munkaszélesség és a kijuttatandó mennyiség egyidejû változtatására, az adagoló rendszer és a feladási pont elektromos állításával. Ez az egyedülálló kombináció, a munkaszélesség és a dózis valós idejû változtatása tökéletesen pontossá teszi, kizárja a táblák alakjából adódó átfedést, a szórási egyenletességet megtartva. Megakadályozza a mûtrágya pocsékolását, ezáltal pénzt takarít meg a gazdának.

 


Nincs többé pazarlás

 

A GEOspread® által kínált elõnyök:- gyors és pontos reakció, a motoros vezérlésnek köszönhetõen,

- az állandó tárcsafordulat, kombinálva a feladási pont állításával garantáltan jó szórásképet eredményez,

- 100% ISOBUS kompatibilis kezelés,

- beépített forgóautomatika.

ISOBUS vezérlõegység az összes permetezõ funkció integrálásávalA HARDI a 2011-es Agritechnica-n bemutatta a HC 9500 vezérlõegységet. Az egységnek 12,1“-os színes, érintõképernyõs kijelzõje van 1024x764 pixeles felbontással, és kompatibilis az ISO 11783 (ISOBUS) szabványú vezérlõkkel. Az ismert funkciók mellett a HC 9500 vezérlõ egy teljes felszereltségû precíziós eszközként funkcionál, nyomvonalvezetéssel, adattárolással, jelentéskészítõ funkcióval, automatikus kormányzásvezérléssel és még egyéb alkalmazásokkal. Hogy a bonyolult mûveletek elvégzése könnyebb legyen, a gépet a kipróbált HARDI GRIP kapcsolókarral szállítják, így az elsõdleges funkciók, mint a ki/bekapcsolás, a szakaszok kapcsolása és a hidraulikus mûveletek könnyen és biztonságosan elvégezhetõek egy joystick segítségével.Minden permetezési funkciót kontrollálni lehet az ISOBUS alkalmazás által, az automatikus keretemelés (AutoHeight) és az automatikus szakaszvezérlés (Integrated AutoSectionControl) is integrálva van. Az automatikus szakaszvezérlés követi az ISOBUS vezérlõ meghatározott utasításait.

 


HC 9500 vezérlõegység

 Szálastakarmány készítés SIP gépekkelA SIP SILVERCUT kasza egyesíti magában azokat a tulajdonságokat, melyeket a felhasználó egy géptõl elvárhat. A SILVERCUT kaszaszerkezet középpontos felfüggesztésû, fokozat nélküli hidraulikus tehermentesítéssel rendkívül jó talajkövetésû max. +/-15°-ig. Egyszerû és hatékony biztonsági rendszere van. Munkaszélességét tekintve 2,7, 3,0, 3,4, 3,8 m változatokban érhetõ el. A SILVERCUT 270, ill. 300 gumihengeres szársértõvel is szerelhetõ, mely típusokból frontra szerelhetõ kivitel is készül. A SILVERCUT tárcsás kaszákból 800, ill. 900 cm munkaszélességû kaszakombinációk is elérhetõek, verõujjas és gumihengeres szársértõvel.Az új fejlesztésû DRUMCUT kaszák szintén középpontos felfüggesztésûek, hátra, oldalra, frontra egyaránt szerelhetõk. Univerzális kasza, mely minden zöldtakarmány kaszálására alkalmas. Különösen alkalmas vetett és gondozatlan felületeken történõ munkákhoz.A dobos kaszák erõssége a tárcsás kaszákkal szemben a szabadon forgó csúszótányérok nagy felfekvõ-csúszó felülete. Ez védi a pázsitot a talajkárosodásoktól. A DRUMCUT kaszák a SILVERCUT kaszákkal azonos, egyszerû és hatékony ütközésbiztonsági rendszerekkel vannak ellátva. Munkaszélesség: 275–300 cm.

 


Az univerzális DRUMCUT minden zöldtakarmány vágásra alkalmas

 

Függesztett gépekben fejleszt a SULKYHannoverben egy új, függesztett kivitelû, pneumatikus vetõgépcsaládot mutatott be a SULKY. A XEOS névre keresztelt sorozat három tagból áll: MD, HD és PRO. Az MD és HD típusok méretbeli és technikai felszereltséget tekintve változatai egymásnak. Míg az MD a legegyszerûbb kivitel mechanikus meghajtással, kicsi, 1000 literes tankkal, addig a HD egy 1500 literes tankkal készülõ, mechanikus meghajtású vetõgép, amelyhez opcionálisan elektronikus meghajtás is választható a hozzátartozó új PILOT vezérlõ komputerrel. A PRO változat már vetõtechnikájában is teljesen más, hiszen a mulcsvetõ-gépekrõl ismert csoroszlyarendszerrel felszerelve készül, alternatívát kínálva ezzel azoknak a gazdáknak, akik nehezebb talajokon és/vagy szélsõségesebb nedvességviszonyok között, esetleg költségcsökkentés és talajvédelmi okokból csökkentett mûveletszámmal mûvelik talajaikat. A pneumatikus vetõgépsorozat egyediségét azonban az új, SULKY által szabadalmaztatott elosztófej határozza meg, mellyel a XEOS akár a mechanikus vetõgépeket is túlszárnyalja a soronkénti magadagolás egyenletességében.

 


Az újfejlesztésû XEOS

 A mûtrágyaszórók esetében a függesztett DPX sorozat került átalakításra, mely szintén három tagból áll: DPX 18, DPX 24, DPX 28. A sorozatra a 800–2700 literig terjedõ tartálykapacitás és 9–28 méter szórásszélesség jellemzõ. Legnagyobb tagja (DPX 28) mérleges kivitelben is készül.Carrier X – rövidtárcsaA Carrier X egy új, függesztett, összecsukható rövidtárcsa típus a VÄDERSTAD kínálatából, mely 4,25; 5,25 és 6,25 méteres változatokban érhetõ el. A Carrier X széles körûen használható a gyors tarlómunkáktól kiindulva a mûvelt, szántott talajok elmunkálásáig. A tárcsa elrendezésének köszönhetõen a Carrier X kiválóan átmûveli a teljes talajszelvényt az adott munkaszélességben.Az X-elrendezés csökkenti az oldalirányú erõhatásokat, így stabil egyenesfutást biztosít a munkagépnek. Ez a kiemelkedõ stabilitás támogatja a GPS használatát a talajmûvelés munkafolyamatai során. A Carrier X acél- és bordás hengerrel egyaránt rendelhetõ. Az acélhenger kötött talajokra ajánlott, de egyben a legsokoldalúbban használható típus is. A bordás henger könnyebb súlya miatt elsõsorban a laza talajokra jó választás.

 


Egyenletes futást biztosít az X-elrendezés

 A hárompont függesztésnek köszönhetõen könnyû a gép kezelése a táblavégi fordulókban és a táblák közötti mozgás során. A Carrier X munkavégzés elõtti beállítása néhány perces mûvelet. A munkagép vízszintje a traktor támasztókarjával állítható be, míg a munkamélység klipszek segítségével szabályozható.

Bemutatkozó VOGEL-NOOT újdonságokA VOGEL-NOOT bemutatta legújabb fejlesztéseit a növényvédelem, a vetés valamint a forgatásos és forgatás nélküli alapmûvelés technológiában. A hazai gazdálkodók részére Magyarországon gyártott TerraDiscpro rövidtárcsa kiemelendõ. A TerraDisc rövidtárcsa a magyarországi tapasztalatok alapján teljesen átalakult. A Törökszentmiklóson készülõ munkagép 3–6 méteres munkaszélességben érhetõ el. Az erõteljesen csipkézett tárcsalapok a nagy mennyiségû szármaradvánnyal is jól megbirkóznak. A teljesen zárt SKF csapágyazás garancia a meghibásodások minimális szinten tartására.A 2011-es évtõl a mosonmagyaróvári üzemben készülnek a VOGEL-NOOT MasterDrill gabonavetõgépek. A gyártóüzem váltásával a gépcsalád fokozatosan megújul. Az elsõ lépés a MasterDrillpro vetõgép átalakulása. Az átalakított magtartály 1400 literesre növekedett, de a kedvezõbb geometriának köszönhetõen nem szükséges a géphez az eddiginél nagyobb emelõkapacitású traktor. A megerõsített vázszerkezet mellett a tárcsás csoroszlyák és a függesztések átalakítása volt a legfontosabb.

 


3–6 m munkaszélességben érhetõ el a TerraDiscpro

 

Prémiumkategória a szántásbanA LEMKEN félig-függesztett ekéit továbbfejlesztették a Diamant 11 és Diamant 12 modellek bevezetésével. A 160x160 mm-es gerendely a Diamant 10-es hagyatéka, azonban az új modellek számos innovatív fejlesztést tartalmaznak, mint pl. a DuraMaxx ekefejek. A Diamant 11 ekék maximum 9 fejes kivitelben rendelhetõek, míg a Diamant 12 félig-függesztett ekék akár 10 fejes kivitelben is rendelkezésre állnak, felszereltségtõl függõen.Mindkét eke-modell kapható ún. „Hydromatic” hidraulikus ekefej-biztosítási rendszerrel. A Diamant 11 felszerelhetõ súlyátterhelõ rendszerrel is. A Diamant 12 rendelhetõ súlyátterhelõ rendszerrel, amely alapkivitelben fordulás-segítõ automatikával kerül leszállításra. A súlyátterhelõ rendszer az ekérõl és a traktor mellsõ tengelyérõl súlyt terhel át az erõgép hátsó tengelyére, így csökkenti a kerékcsúszást a kerekeken. A táblavégi fordulóknál a súlyátterhelõ rendszer a Diamant 12-n automatikusan szabályozza a nyomást a hidraulika rendszerben, így forduláskor a traktor mindig stabil marad. A súlyátterhelõ rendszer nyomása szintén csökkenthetõ a stabil közúti szállításhoz.

 

 


Munka közben a Diamant

Az elektrohidraulikus keresztirányú vízszintállítás szintén újdonság a Diamant 12 ekéken. Ez azt jelenti, hogy az eke dõlésszöge a traktorkabinból állítható és ezen állás rögzíthetõ. A fordítómû az ekét az elektrohidraulika segítségével ebben az elõre beállított helyzetben tartja, így az ekefejek pontosan a kívánt mélységben dolgoznak, még szántáselmunkáló henger egyidejû mûködtetése esetén is. Ez teszi lehetõvé, hogy a Diamant 12 ekék különösen jól dolgozzanak az új ráépített LEMKEN FlexPack szántáselmunkálóval.

 

Tekintse meg az Agritechnica kiállításon készült fotóinkat 

 

Az Agritechnica kiállításon az Agro Naplót a laptulajdonos Maul Vanda képviselte.

A szakmai anyagot Maul Vanda és Sik Milán állította össze.