MENÜ

Vakcina véd a Leptospirozis ellen

Oldalszám: 110
Dr. Gergácz Zoltán 2014.01.27.

Az Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériumának tudósai (USDA) úgy találták, hogy kereskedelmi forgalomba hozható az a vakcina, ami hatásos a Leptospirozis ellen, szarvasmarhákban.

 

 

A széles körben elterjedt zoonózis betegség a Leptospirozis. Természetes úton átterjedhet házi vagy vadállatokról, az emberre. A fertõzõ betegséget a Leptospira baktérium okozza, ha kapcsolatba kerülünk fertõzött étellel, vízzel vagy állati vizelettel. Ezt terjesztheti minden házi rágcsáló vagy vadállat is.

 


 

 Néhány évvel ezelõtt, a nyugdíjas, mikrobiológus Richard Zuerner, az állategészségügyi tiszt David Alt és kollégái a Mezõgazdasági Kutató Szolgálatnál (ARS) a vakcina egy változatát tesztelték, melynek során felfedezték, hogy az némi védelmet ad a kísérleti fertõzés ellen, melyet a Leptospira borgpetersenii egy Hardjo nevû szerotípusa okozott. Ez a szerotípus a fõ okozója a szarvasmarhák Leptospirozis megbetegedésének. Alt és kollégái megállapították, hogy a vakcina csökkenti a baktériumok szaporodó képességét és potenciális terjedését a fertõzött állományokban. A tesztelt vakcina képes elõidézni rövid- és hosszú távú immunitást a fertõzéssel szemben, a marhákat megtámadó L. borgpetersenii Hardjo szerotípusa ellen, a védettség három hónapig esetenként egy évig állt fenn. Bár a vakcina nem nyújt teljes körû védelmet a fertõzéssel szemben egy évvel az oltás után, az akkor kiváltott nagyobb immunológiai reakciók érdekében nagyobb védelmet jelentõ hatóanyagot adnak be, mint a hagyományos vakcinában volt. Három hónappal az oltás után baktériumokat mutattak ki a vizeletben néhány hétig a beoltott állatoknál, de a szarvasmarhák úgy tûnt, képesek megbirkózni a fertõzéssel, mivel a nem vakcinázott marhák fertõzõek maradtak, Zuerner szerint. Az egy évig tartó vizsgálatban, csak egy beoltott állatnál volt kimutatható az élõ baktériumok jelenléte a vesékben a kísérleti idõszak végén, de a legtöbb állatnál is bizonyítható volt egy rövid vesebetegség a folyamat során, ami aztán elmúlt, gyógyult. Bár a vakcina részben sikeres védelmet nyújt szarvasmarháknak a Leptospirozis megbetegedéssel szemben, de a tudósok egyetértenek abban, hogy további fejlesztésre van szükség. A megfelelõ vakcina kiválasztása függ az adott szerotípustól, s a megoldást nehezíti, hogy a Leptospira baktériumoknak, a különbözõ élõlényekben, több mint 200 ismert szerotípusa okozhat megbetegedést.A kutatás megállapításait a Clinical and Vaccine Immunology címû szaklapban publikálták a szerzõk.Forrás: TheCattleSite News Desk

Tuesday, January 31, 2012.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán