MENÜ

Folyékony mûtrágya-kijuttatás fúvókái

Oldalszám: 73
2014.01.27.

A 2012-es szezon kezdete sok szempontból kihívások elé állítja a gazdálkodókat, hiszen a múlt õszön tapasztalható aszály sokakat kényszerpályára kényszerített. Ennek köszönhetõen a kora tavaszi folyékony mûtrágya-kijuttatás is nagyobb hangsúlyt kapott, mint általában.

 

 

A permetezõgéppel végrehajtott tápanyag-utánpótlásnál sok esetben elengedhetetlen, hogy speciális fúvókát használjunk. Kialakításukat tekintve ezek a fúvókák alapvetõen két csoportba sorolhatóak:

Ütközõlapos fúvókákEbbe a csoportba tartozó fúvókák rendelkeznek egy speciális felülettel, mely meghatározza a folyadék irányát és szórásszögét. Az ütközõlapos fúvókákra sok esetben jellemzõ, hogy bajonettzáras gyorscsatlakozós záróanyával együtt kerül forgalomba. Fontos, hogy ezekkel a típusú fúvókákkal nagyobb kolloidtartalmú mûtrágyát is ki tudunk juttatni, abban az esetben, ha ennek a permetezõgép oldaláról is meg vannak a feltételei, mivel viszonylag nagy a kilépõ nyílás, melyrõl az ütközõlapra kerül a folyadék.

 


Az ütközõlapos fúvóka metszetrajza

 

Többlyukú fúvókákA többlyukú fúvókák nem meghatározott szögben, hanem sávosan juttatják ki a folyadékot. A kialakításuknak megfelelõen a lyukak iránya lehet függõleges vagy vízszintes (baloldalon). A függõleges kialakításnál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a kijuttatás során felmerülõ keretdõlésnek köszönhetõen a szórásképben sokkal kedvezõtlenebb változás következik be, mint a vízszintes esetében (jobboldalon).

 


  

 

 

Ezeknek a speciális fúvókáknak a használatával csökkenthetjük a levélen jelentkezõ mechanikai behatásokat, így nem károsítjuk a külsõ viaszréteget, melynek sérülése gazdasági kárt okozhat. A durva/extrém durva cseppméretnek köszönhetõen a mûtrágya könnyen lepereg a növényrõl a talajra.Permetezes.hu csapata