MENÜ

Kentaur 5 G, az új talajfertõtlenítõ mikrogranulátum!

Oldalszám: 51
2014.01.27.

A vetést, ültetést, palántázást követõen, a legérzékenyebb fenológiai fázisban rendkívül sok veszély fenyegeti a növényeinket. Ilyenkor mindent el kell követni, hogy a megfelelõ kelést és az egységesen fejlõdõ növényállományt megóvjuk minden stresszhatástól, beleértve a talajból támadó kórokozókat és a talajban élõ és ott károsító kártevõket.

 

 

Gyakorlatilag a téma minden termesztett növényt érint, de szántóföldi körülmények között fõként a kapásnövények a veszélyeztetettek, ahol kiemelkedõ a pattanóbogarak és cserebogár fajok lárvájának, a drótféregnek és pajoroknak a károsítása (1-2. ábra).

 


 


1. ábra. A burgonyát károsító drótféreg (Keszthely, 2008.09.24)

 

 


 


2. ábra. Pattanóbogár lárvája (drótféreg) és

károsítása cukorrépán (Barcs, 2010.05.27)

 

Az ellenük történõ védekezés egyetlen hatékony megoldása a talajfertõtlenítés lehetõsége, amely esetben a védekezés sikerességét és hatékonyságát erõteljesen befolyásolja az, hogy az említett kártevõk biológiáját tekintve több- éves fejlõdésmenetûek, valamint a talajzónákban történõ mozgásukat az adott évjárat csapadékviszonyai befolyásolják.Szárazabb, melegebb periódusban ezek a kártevõk a talaj alsóbb rétegeibe húzódnak, ezért elõfordulhat olyan is, hogy egyébként drótféreggel erõsen fertõzött területen szárazabb évjáratban minimális kártételt tapasztalunk, viszont nedvesebb periódusban a kártétel mértéke erõsen fokozódik (3. ábra). A diagramból egyértelmûen kiderül, hogy a legveszélyesebb periódus a napraforgó és kukorica vetések és kelések idõszaka. Mindenesetre tény, hogy ezek a talajlakó kártevõk a csíranövény és annak gyökérzetének károsításán keresztül komoly veszteségeket, drasztikus esetben a növényállomány 70–80%-os redukálását is elõidézhetik. A kémiai védekezés szükségességét természetesen célirányos talajvizsgálattal elõre jelezhetjük. Drótféregbõl a 2 db/m2, míg pajorból az 1 db/m2 már a talajfertõtlenítõ védekezés szükségességét vonja maga után.

 


3. ábra. A drótféreg mozgása a talajhõmérséklet és csapadékviszonyok

függvényében (Forrás: Jermy és Balázs, 1990)

Nagyításhoz katt a képre

 

 A Cheminova Magyarország Kft. a fent ismertetett problémák kezelésére fejlesztette ki és ajánlja a magyarországi piacon 3. mikrogranulátumként megjelenõ és bevezetésre kerülõ Kentaur 5 G talajfertõtlenítõ mikrogranulátumot. A termék hatóanyaga 50 g/kg klórpirifosz, amely jól ismert kiváló rovarölõ hatóanyag, gyakorlatilag a hatáshelyen elõforduló összes kártevõ ellen hatékony, gyors és biztonságos védelmet ad. A hatóanyag kontakt gyomor és gázosodó idegméreg. A növénybe nem szívódik fel, gázképzõdésével fejti ki hatékonyságát. Idõjárási körülményektõl függõen 30 napos tartamhatást biztosít a területen.

Miért elõnyös a Kentaur 5 G használata talajfertõtlenítésre?- Kukorica, napraforgó, burgonya, zöldségfélék esetében rendelkezik okirattal 8-10 kg/ha-os dózisban.- Biztos és széles körû hatékonyság a klórpirifosz hatóanyaggal.- A kijuttatás helyén talajnedvesség hatására gázosodik, az ott elõforduló talajlakó és csíranövénykori (pl. kukoricabarkó) kártevõket elpusztítja.- Rendkívül gazdaságos és költségkímélõ megoldás!

 Mire kell figyelni a Kentaur 5 G használata során?- Csak mikrogranulátum adapterrel felszerelt vetõgépekkel juttatható ki.- Használata után a területen szulfonil-karbamid típusú gyomirtó szereket nem szabad használni.- Leforgatással pontosan ellenõrizzük a dózis adagolását.

Dr. Varga Zsolt

Cheminova Magyarország Kft.