MENÜ

Ne az idõjárás határozza meg a nyereséget!

Oldalszám: 77
2014.01.27.

Napraforgót gazdaságosan és jövedelmezõen – minden idõben

 

 

A napraforgó terület növekedésének úgy látszik nincs határa hazánkban. A korábbi félmillió hektár után 2011-ben már a 600 ezerhez közelített a vetésterülete, és idén valószínûleg el is fogja érni, hiszen az el nem vetett, illetve ki nem kelt repcék egy része helyett is napraforgó kerül majd a földbe. A napraforgó iránti bizalom töretlen, és a cél is az, hogy senkit se érjen csalódás. Aszályos idõkben a szárazságot jól tûrõ napraforgónak is kell a segítség a magas termés eléréséhez, csapadékos körülmények között pedig a gyomok is gyorsabban gyarapodnak, és fokozódik a fehérpenész fertõzés kockázata. A magas minõség megalapozása, a megtermett mennyiség megóvása, megelõzéssel megoldható három lépésben!

Elsõ lépés: „hatásos hozamfokozás” 0,5 kg/ha Trifender® vetés elõtt a talajba dolgozva, vagy preemergens gyomirtóval együtt kipermetezve.A vetésváltás betartása a kórokozó gombák, különös tekintettel a fehérpenész felszaporodására és kártételére elengedhetetlen volna. A folyamatosan növekvõ napraforgó terület mellett ez egyre kevésbé kivitelezhetõ, pedig a talajban levõ szkleróciumok még száraz években is (pl. 2011) biztosítják a folyamatos fertõzés forrását, támadják a napraforgó gyökerét, elindítva a szártõfertõzéseket.

 

 
Talajból kiindult fertõzés száraz évben (Öttevény 2011)

A Trifender® a talajból támadó gombák számára különösen kedvezõtlen körülményeket teremtve elõsegíti az egészséges gyökérzet kialakítását. Csapadékos években ez döntõ a járványok megelõzésében. A tavalyi, száraz idõben cellulózbontással, a mikroelemek feltárásával és a gyökérnövekedés indukálásával további jelentõs hozamfokozást értek el alkalmazásával.Második lépés: „gyors gyökérnövelés” Pannon® Starter-rel.A mikrogranulátum-szóróval precízen adagolható – 0,5-1 mm átmérõjû – szemcseméret teszi lehetõvé az egyébként „mozgásképtelen”, és hamar lekötõdõ foszfor gyors elérését és könnyû felvehetõségét a fiatal növények számára. Ennek köszönhetõ az erõteljes gyökérrendszer mielõbbi kialakulása, ami behozhatatlan elõnyt nyújt a növények töretlen fejlõdésében.

 

 


A fejlõdés a föld felett is feltûnõ. (Hódmezõvásárhely 2011)

Az elmúlt év száraz viszonyai között így sikerült a vízhez és tápanyaghoz jutást megkönnyíteni, és végül magas termést elérni.A Pannon® Starter-t 15-25 kg/ha dózisban a vetéssel egy menetben kiszórva kell alkalmazni.

Harmadik lépés: gyommentesség biztosítása a kezdetektõl, a Camel Box alkalmazásával.A Camel Box 10 hektárra összeállított termékpár (10 l Global® és 15 l Guardian® MAX) az elmúlt év csapadékszegény tavasza ellenére is hatékonynak bizonyult. Együtt, egymást erõsítve eredményesen és gazdaságosan akadályozták meg a gyomok térhódítását. Az elõbbi a már kint levõ kétszikû gyomok gyors leperzselésével, és a késõbb kelõk károsítását a talajon létrehozott filmréteggel megakadályozva, míg utóbbi a fûfélék csírázásgátlásával és növekedésük leállításával, valamint számos kétszikû magról kelõ gyom ellen kifejtett hatásával biztosította a napraforgó akadálytalan kezdeti fejlõdését.

 

 


Gyors gyarapodás gyommentesen (Szegedi Egyetem Tangazdasága 2011)

A herbicid-rezisztens, illetve -toleráns fajtáknál is bevált ez a gazdaságos megoldás, hiszen a gyomkonkurencia korai kikapcsolásával több vízhez és tápanyaghoz jutott a napraforgó.

+ 1 lépés a bónusz: 15 liter Azospeed 5-6 levélpártól, csillagbimbóig.A napraforgónak extrém száraz idõjárási körülmények között is szükség van könnyen, gyorsan felvehetõ nitrogénre, különösen a fejlõdése kezdetén. A hagyományos, szilárd fejtrágyákból kijuttatásuk után gyorsan elillan a nitrogén, csapadék hiányában nincs hasznosulás. Az UAN oldatok esetében pedig nagy a perzselési veszély.Az Azospeed® a hagyományos karbamid és a folyamatos feltáródású urea-formaldehid kombinációját tartalmazza. Az utóbbi forma megakadályozza a karbamid gyors beszáradását, elõsegíti a tapadást és gátolja a N hatóanyag elillanását. Ezen elõnyök mellett a benne levõ kén az olajtartalom növelésében, a magnézium pedig a klorofill képzésben vesz részt.

Mathiász Tivadar

Kwizda Agro