MENÜ

Rajt-cél gyõzelem

Oldalszám: 32-33
2014.01.27.

DKC3705
Fokozott szárazságtûrés
Megnövelt Biztonság

 


 

 

A DKC3705 kiérdemelte a DEKALB HD minõsítést (HD logó: hõség- és szárazság tesztelt, ami annyit jelent, hogy a MONSANTO nemesítõi és fejlesztõ- mérnökei egybehangzóan úgy találják, hogy a hibrid teljesítménye kimagasló, aszályos körülmények között is).A jó aszály- és stressztûrés biztonságot jelent a termelõk számára. Jellegzetes a szemszíne, amely a csövön elhelyezkedve halványsárga, belül, a szemek érintkezési felületén pedig pirosas-cirmos színû. A termelõk visszajelzései alapján ez a cirmosság segíti az értékesítést.

 


 

 

Több termés

Magasabb árbevétel
Az elmúlt három év eredményei alapján a DKC3705 éréscsoportjában a legmagasabb terméspotenciállal és a legalacsonyabb vízzel betakarítható DEKALB hibrid volt. A fejlesztési és a bemutató kísérleteinkben – figyelembe véve az elmúlt három évet, amely nem szûkölködött a szélsõségekben – kijelenthetjük, hogy statisztikailag bizonyítottan a DKC3705 azonos vízleadás mellett, közel 400 kg-mal többet termett, mint a DK391-es hibrid és 850 kg-mal meghaladja egy nagy területen termesztett, éréscsoportjában hasonló, konkurens hibrid termésszintjét. „Versenytárs 1” esetében pedig statisztikailag a közel 1% víz elõny bizonyítható.

Igen korai érésidõ és kiváló vízleadás

Jelentõs szárítási költségmegtakarítást jelent, továbbá biztonságos kalászos elõveteménnyé teszi a DKC3705-öt még csapadékos õsz esetén is
Amikor kalászos elõveteményt keresünk, érdemes olyan hibridet választanunk, amelynek vetésidõ-spektruma széles, jól alkalmazkodik mind a korai, mind a késõi vetésidõkhöz. Ez a flexibilitás nagyobb mozgásteret biztosít vetéstervünk elkészítéséhez, megkönnyíti más, a vetésidõre érzékeny hibrid beillesztését. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy fontos tényezõ a jó alkalmazkodó- képesség és a korai fejlõdési erély a korai és a késõi vetések esetében is.

 


 

Kiemelkedõ, korai fejlõdési erély

Fokozott biztonság
A Monsanto fejlesztési kísérletek alapján kijelenthetjük, hogy a portfoliónk legjobb korai fejlõdési erélyû termékérõl van szó. Az Innovációs Centrumokban bemutatott vetésidõ kísérletek tapasztalatai szerint a tavalyi, késõn felmelegedõ, késõi fagyokat is megélt kísérletünk eredménye szerint a korai, és a késõ vetésidõk között a terméskülönbség nem haladta meg a 10%-ot a DKC3705 hibridünk esetében.

 

Kevesebb szármaradvány

Idõ- és költségmegtakarítás
A búzavetés elõkészítésénél, mind szántás, mind a talajkímélõ mûvelés esetében nagy segítség az ideális talaj elõkészítésében, ha kisebb szártömeget kell a talajba dolgoznunk. Ez megkönnyíti a talaj-elõkészítést, valamint a vetést is. Nem szabad azonban szem elõl téveszteni azt, hogy a legfontosabb a szármaradványok megfelelõen apró méretûre aprítása, tehát elõnyös alacsonyabb hibridet választani a búza elõveteményének.A DKC3705 hibrid átlagosan 10 cm-rel alacsonyabb a DK391-nél. A számok alapján arra lehet következtetni, hogy míg a DK391-es magasabb tápanyagellátás mellett progresszíven növeli a vegetatív felületét, addig a DKC3705 hibrid feltételezhetõen emelkedõ tápanyag-ellátási szintek mellett is azonos arányban fordítja erõforrásait a generatív, és a vegetatív részeinek fejlõdésére.A késõi vetés sem akadályVannak olyan helyzetek, amikor a termelõk az optimálisnál késõbb vetnek kukoricát. Ilyen helyzet fordult elõ több gazdaságban a tavalyi évben, amikor a rendkívül csapadékos 2010 után csak késõbb sikerült elvetni a kukoricát, de adott esetben elõfordulhat, hogy a gazda másodvetésû kukoricát szeretne termelni. Ilyen helyzetekben a legfontosabb tulajdonságok sorrendben: a kiemelkedõ vízleadó képesség, a késõi vethetõség, gyors kezdeti fejlõdés, és a termõképesség. A DKC3705 az elõbbiek alapján ezekre a kihívásokra is nagyszerû választ ad.

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 Fehérvári Sándor, DEKALB fejlesztési csapat