MENÜ

Tanácsok hitelfelvételhez agrárvállalkozók számára

Oldalszám: 95
2014.01.27.

Az agrárvállalkozásoknak számos olyan hatással kell számolniuk, melyeket nem mindig láthatnak elõre, ilyen az idõjárás, vagy a tõzsdei árak alakulása. Ezeket a hatásokat tudatosan véghezvitt fejlesztésekkel és tervezéssel tompítani lehet, de ehhez sok esetben hitelre van szükség. A hitelfelvétel szintén egy olyan folyamat, amelyet jól átgondolt tervezés, illetve a pénzügyi és gazdasági lehetõségek reális mérlegelése elõz meg. Hogy mire kell figyelniük a hitelfelvétel elõtt álló gazdáknak, arról Szabó István, az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Fõosztályának vezetõje beszél.

 

Miért fontos az agrárvállalkozások életében a hosszú távú gondolkodás?Az agráriumot érintõ külsõ tényezõk, mint például az idõjárásnak való kitettség, vagy a tevékenység tõkeigényes, lassan megtérülõ jellege miatt a gazdák alapvetõen rá vannak kényszerítve a tudatos és hosszabb távú tervezésre. És mivel az uniós tagság és a szabályzó változások sem mindig garantálják a megfelelõ piaci környezetet, ez fokozottan igaz.

Tapasztalataik szerint ez a hosszú távú gondolkodás megjelenik a pénzügyi tervezésben is?Az OTP Bank tapasztalatai szerint az agrárügyfelek többnyire rövidebb távú hiteleket vesznek fel. E-nek okai fõként az átmeneti likviditási problémák és a váratlan kiadások. Piaci bõvüléshez, vagy a vállalkozás jövõjét biztosító beruházáshoz viszont hosszabb távú banki finanszírozásra van szükség. A területalapú támogatással rendelkezõ gazdálkodóknak például az OTP Zöldkártya hitel tud segítséget nyújtani, amellyel több évi támogatás egy összegben való elõfinanszírozásával nagyobb forráshoz juthatnak. Ha ezt saját erõként használják fel pályázatokhoz vagy beruházásokhoz, akkor jelentõs versenyképességet javító fejlesztések is megvalósíthatóak anélkül, hogy erre a gazdálkodásból pénzt kellene kivonni.

Ha valamely gazda hitelfelvételt tervez, mit javasol, mire figyeljen oda?A hitelfelvételhez elengedhetetlen egy reális üzleti terv, kiegyensúlyozott mûködés, megfelelõ fedezet és elhivatottság. A gazdálkodó általában jól fel tudja mérni gazdálkodásának lehetõségeit, a hitelbírálat során ezzel kapcsolatban kell válaszokat, kalkulációkat adnia. Szükséges tisztában lennie a hitelfelvétel feltételeivel, amelyeket a hitelszerzõdés megkötése elõtt alaposan meg kell ismernie, és ha szükséges, átbeszélnie a munkatársainkkal. A futamidõ alatt szükséges a folyamatos kommunikáció, hiszen ha kedvezõtlenül alakulnának a dolgok a vállalkozás életében, akkor a bármikor elérhetõ, személyes kapcsolattartás segíthet a megoldás közös megtalálásában. A pénzügyek és a mezõgazdaság közös pontja, hogy egyik sem nélkülözheti a bizalmi és partneri viszonyt.

 

 


Szabó István, az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Fõosztályának vezetõje

 

A tájékoztatás nem teljes körû, a részletes feltételekrõl a www.otpbank.hu oldalon tájékozódhat.