MENÜ

Tisztelt Olvasó!

Oldalszám: 18
2014.01.27.

Egy évvel korábban azt állapíthattuk meg, hogy sokaknak, sajnos többnyire a víz ellehetetlenítette szinte egész évben a gazdálkodást. Ezt a tényt részben a 2011-es évrõl is elmondhatjuk, de ellenkezõ elõjellel, mert inkább a vízhiány okozott gondot.

 

 

Bár a szójatermesztõknek általában nem volt rekord évjáratuk, éppen a szárazság miatt, de a szója továbbra is megbízható, jó eredményt hozó növény maradt. Többen kiemelik, hogy sikerük egyik kulcsa a jó fajtaválasztás volt. A Saatbau Linz Hungária Kft. és a Lajtamag Kft. közös kínálatában szereplõ szójafajták egyik leglényegesebb erénye a koraiság, ami deszikkálás nélküli betakarítást tesz lehetõvé. A 2011-es év ebbõl a szempontból érdekes tanulsággal szolgált: sok esetben a szeptemberi nyárnak köszönhetõen a „késõi” fajták szemrevételezés alapján érettnek látszottak, de mért víztartalmuk még magas volt, így mégis deszikkálni kellett õket, míg a korai fajtáink biztonsággal betakaríthatók voltak.

Cégünk, a magyar piacon egyedülálló módon, vetõmagjait NPPL FIX és Fertig Rhizobiummal készre oltottan kínálja. Ennek elõnyeit a termelõk széles köre nagyra értékeli, hiszen „házilag” hasonló minõségû eredményt nem lehet elérni. Az NPPL-es kezelés hatása stresszes években különösen látványos. Úgy tûnik, hogy a szója az utóbbi években megtalálta a helyét a vetésforgóban és a támogatási rendszerben. A 2012-es kilátások is kedvezõnek tûnnek. A szója továbbra is az egyik legpiacosabb alternatív növénynek ígérkezik és termesztése 2012-ben is jó döntésnek bizonyulhat. Fajtáink beérésére koraiságuk miatt még késõi vetés esetén is számíthatunk.

Válassza fajtáinkat, vesse magjainkat, a magERÕ önnel lesz!

Galankó Attila