MENÜ

Ha tavasz, akkor kukorica és napraforgó!

Oldalszám:
2014.01.27.

 

A tavaszi kultúrák vetése elõtt érdemes végiggondolni az elmúlt tél idõjárását. Az õsz meglehetõsen száraz volt, a tél nagy része enyhe, a vége felé viszont kemény fagyok jöttek. Ellentétben a tavalyi évvel, a talajok vízkészlete most alacsony, ezért különösen fontos, hogy azonnal felvehetõ és vízoldható tápanyagokat adjunk a növények alá.

A kukorica a nitrogén mellett nagy mennyiségû foszfort és káliumot is igényel. A tápanyagok egy része a szármaradványokkal visszakerülhet a talajba; amennyiben azonban a kukoricaszárat elszállítjuk, a talajból ténylegesen kivont tápanyagok mennyisége (10 tonnás termés esetén) megközelítõleg 230 kg N, 100 kg P2O5 és 250 kg K2O lesz hektáronként. A kukorica különösen a foszfortrágyázásra reagál jelentõs termésnövekedéssel. Debreceni kísérleti eredményeink is alátámasztják, hogy az NPK- illetve NP-trágyázás még a tápanyaggal viszonylag jól ellátott talajokon is jelentõs terméstöbbletet okoz a csak nitrogénnel történõ trágyázáshoz képest. A kálium-kijuttatás elsõsorban a káliummal kevésbé jól ellátott talajokon, és szárazabb területeken fontos. A káliummal jól ellátott növények jobban viselik a vízhiányt, és más stressztényezõkkel szemben is ellenállóbbak.

A mûtrágyák kijuttatása történhet felületre szórással és vetéssel egy menetben is – ez utóbbi természetesen abban az esetben, ha megfelelõ minõségû mûtrágya áll rendelkezésre. A vetéssel egy menetben történõ mûtrágya-kijuttatás különösen akkor bizonyul hatékonynak, ha a talaj hideg, agyagos és foszforral kevésbé jól ellátott.

 


 

 

 

A napraforgó tápanyagigénye szintén magas, egy 3 tonnás termést hozó növényállomány körülbelül 120 kg nitrogént, 90 kg foszfort és 210 kg káliumot vesz fel hektáronként. A terméssel ténylegesen kivont és elszállított tápanyagok mennyisége is közel ennyi: 90 kg N, 50 kg P2O5 és 70 kg K2O. Habár a napraforgó – erõs gyökérzetének köszönhetõen – csak nitrogénnel történõ mûtrágyázás mellett is kielégítõ termést tud adni, az NP illetve NPK mûtrágyák használata jelentõs terméstöbbletet eredményezhet. Egy 0,5-1 tonnás különbség pedig egyáltalán nem elhanyagolható szempont.

A kukorica tápanyagellátására 120-140 kg/ha nitrogén hatóanyagot, valamint 40-60 kg/ha foszfor-, és 80-120 kg/ha kálium hatóanyagot javaslunk. A napraforgó mûtrágyázására – kísérleteink szerint – az 1:1:1 arányú NPK-kijuttatás a leghatékonyabb, 40-60 kg/ha hatóanyag dózisokkal. A telephelyeinken elérhetõ mûtrágyákkal kapcsolatosan keresse bizalommal értékesítõ kollégáinkat!

Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzeragrotrade.com