MENÜ

Tartsuk az összes malacot a kocánál

Oldalszám: 88-89
2014.01.27.

A malacok új takarmányozási módja: Nuklospray Yoghurt

 

 

A sertéstartásban egyre nagyobb elvárás a nagyobb teljesítmény elérése, melynek érdekében az alomszám növekedése a legfontosabb célok egyike. Erre mutat jó példát a Közép-németországban lévõ sertéstartók termelési adatai, ahol már kimutatható a malacok számának a növekedése ellés/koca/év viszonylatában (1. táblázat).

 


 

 

Az adatokat a Közép-németországi Sertéstenyésztõk Egyesülete (MSZV) tette közzé, melyben több régióból származó üzem vett részt. A megnövekedett alomszám és a tenyésztési teljesítmény többek között a sikeres tenyésztõmunkának, egy új komplex tartási technikának illetve különbözõ állategészségügyi intézkedéseknek az eredménye. A jövõben arra is figyelmet kell fordítani, hogy a növekvõ szaporodási teljesítménnyel szemben támasztott elvárásokat tartósan összehangoljuk a telepirányítási menedzsment feladataival. Szintén aktuális téma a szoptató kocák tejtermelése, melynek összetétele, minõsége és mennyisége döntõen meghatározza a várt eredményt a malacok felnevelésében.

Az alomszám és annak mérete a döntõA szoptatási idõszakban – ami általában 3-4 hétig tart –, az anyaállat kb. 10 kg tejet ad naponta. (A hibrid malacokra vonatkozó értékek magasabbak lehetnek.) Nyilvánvalóan ingadozik az egyéni tejtermelés mennyisége az anyaállatok között sertésállományon belül is. Fontos befolyásoló tényezõ, az alomszám mellett, a születési súly (2. táblázat) is. A táblázatban a kocák tejtermelése egy kerekített, relatív arányszámban van megadva. Minél több malac van egy alomban annál nagyobb az átlagos napi teljesítmény, viszont kevesebb kocatej áll rendelkezésére a szopós malacoknak naponta. Példa: ha a koca átlagosan naponta 10 kg tejet ad (100%) és 10 szopós malaca van, akkor a számítások szerint minden malacra 1 kg tej jut. Ha az alomszám 13-ra nõ, több malac erõsebb szopó ingert vált ki, ami laktációs hormonok oxitocin és prolaktin termelésére ösztönzi a kocát és kb. 21%-kal magasabb napi tejmennyiséget (azaz 12,1 litert) ér el. Ha a 13 malac között osztjuk el ezt a mennyiséget, akkor a tejtermelés 0,93 kg lesz naponta malaconként. A rendelkezésre álló adatok alapján átlagosan 4,1 kg kocatej 1 kg élõsúly-gyarapodást eredményez a szopós malacoknál. A fent említett példa a következõt jelenti: 10 malac esetében átlagosan 244 g-ot híznak a malacok naponta, 13 malac esetében csak 224 grammot, tehát 17 grammal kevesebb súlygyarapodás várható. A 25 napos korban választásra kerülõ malacoknál kétféleképpen alakulnak az adatok: amennyiben a választott malacok száma 10-rõl 13-ra nõ almonként, az élõsúly 425 grammal csökken, az alom tömege nõ mintegy 12,7 kg-ra. Ennél a számításnál nem vettük figyelembe a növekvõ alomszám negatív hatását a született malacok átlagos egyéni súlyára.

 


 

 

A szoptató kocák ajánlott takarmányszükségletét (DLG információ 2008) a következõképpen határozzák meg: egy elõhasi fiatal kocának (malacok kiegészítõ táplálása nélkül) 11-12 választandó malacig almonként naponta 81 MJ ME az átlagos energiaszükséglete, a legalább kétszer fialt kocának 85 MJ ME. Egy fiatal elõhasi anyának ahhoz, hogy megfelelõen legyen táplálva a laktáció teljes ideje alatt, a malacok kiegészítõ táplálása nélkül, naponta 6,2 kg gyári szoptató koca tápkeveréket kell fogyasztania. Másod vagy többedszer szülõ anyáknál 6,5 kg-ra változik a kocánkénti, ajánlott napi takarmánymennyiség. Azonban nem minden tejelõ tenyészkoca tud ennyit enni. Ahhoz, hogy a tejtermelést megfelelõ szinten tartsák, veszítenek a laktációt szolgáló élõsúlyukból és kondíciójukból. Amennyiben a megengedett határt elõhasi kocáknál (10-15 kg), vagy másodszor szülõ kocáknál (20 kg) túllépjük, akkor befolyásoljuk a kiválasztott koca ivarzását és rontjuk szaporodóképességét (vemhességi- és fialási ráta, alomszám) a következõ reprodukciós ciklusban. A növekvõ alomszám lehetséges negatív hatásai a kocákra és a kocák tenyésztési kondíciójára további nehézségeket idéz elõ a malacok anyatejes táplálásában.

 


 

 

 

Növekvõ tejhiány az új generációnálAz elõrejelzések miatt a jövõben számolnunk kell azzal, hogy a tejhiány fokozódik, és az almonkénti élõ malacszám meghaladja a kocák napi tejtermelését. Ezt igazolják a holland takarmányozáskutatók újabb közleményei. Ha a természetes laktációs görbe lefolyását is megvizsgáljuk, további veszteséget figyelhetünk meg a malacok tejellátásában. Egy anyaállat napi tejmennyisége nagymértékben függ attól, hogy a laktáció melyik szakaszában van. A tejmennyiség elõször a malacok születése után emelkedik, a szoptatás harmadik hetére eléri a csúcspontját és ezt követõen fokozatosan csökken. Eszerint fialás után egy héttel a tejmennyiség mintegy 15%-kal középérték alatt van és a harmadik laktációs héten eléri kb. 113%-kal a maximumot.Ha nem kielégítõ az újszülött malacok szopási aktivitása, akkor csökken a koca tejtermelése, ami a szülés utáni (post partum) elsõ napokban elapadáshoz vezethet. Gyakran ez okozza a malacok megkésett vagy elégtelen kolosztrum felvételét. Ez elsõsorban azokra a telepekre vonatkozik, ahol nem megfelelõen felszerelt a fiaztató kutrica. Ennek az lesz a következménye, hogy az újszülött malacok nehezen indulnak az életben, a koca csecseit nem ürítik ki rendesen és így nem indul be a koca tejtermelése sem.Sokan abban látják a kiutat, hogy a malacokat áthelyezik egy jól tejelõ kocához. Számos vizsgálat azonban kimutatta, hogy az áthelyezett malacnak a megváltozott alomközösségben – ahol az óhajtott csecsért rangsorharcot kell vívni –, kevesebb a súlygyarapodása, ami így nagyobb tenyésztési veszteséget eredményez. Minél elõrehaladottabb a szoptatási idõ, annál inkább csökken az áthelyezett malac fejlõdése. Ahhoz, hogy elkerüljük a túlterhelt anyaállat és utódai szenvedését, veszteségét, a következõ lehetõségekbõl választhatunk: rövidebb szoptatási idõ az érintett kocáknál, részleges vagy szakaszos áthelyezés természetes vagy gépi dajkához.

 


 

 

Új alternatíva: a kocatej kiegészítése Nuklospray Yoghurt-alAz eddig elterjedtek mellett van egy új lehetõség arra, hogy a malacok áthelyezését korlátozzuk, a stabil tenyészalmot megtartsuk és a szoptatás elejétõl a végéig minden szopós malac tápanyagigényét kielégítsük. A szükséges almokban a koca teje mellé kiegészítésként speciális malactejet, Nuklospray Yoghurt-ot kínálunk. Nem a kocatej helyettesítésérõl, hanem annak kiegészítésérõl van szó! A Nuklospray Yoghurt porlasztva szárított, homogenizált és pasztõrözött, könnyen és tartósan oldódik (1 kg Yoghurt por + 2,5-3 l víz, fogyasztási hõmérséklet 38-39 °C). Összetétele és zsírtartalma hasonló az érett kocatejhez. Az érett kocatej különbözik a kolosztrumtól, melynek gyors és intenzív fogyasztása az újszülött malacoknak alapvetõen szükséges a túléléshez (3. táblázat).

 


 

 

1 kg Yoghurt 1 kg súlygyarapodást ígér. A Nuklospray Yoghurt egynapos kortól adagolható az újszülött malacoknak, melyhez külön tejes tálkákat kell kihelyezni. Tapasztalt gondozó jó érzékkel fel tudja mérni, hogy mely almok érintettek, melyek igényelnek segítséget. A Nuklospray Yoghurt naponta kétszer adható, mellyel fokozatosan elérhetjük az ad libitum (igény szerinti) etetést. A tejes tálkákat egy locsolókanna segítségével tölthetjük meg. Az újszülött malacok, amint észreveszik a felkínált tejet, lökdösõdni, furakodni kezdenek, a tejet elfogadják és gyorsan megeszik, még az edényeiket is tisztára nyalják. A malacok korán hozzászoknak a kiegészítõ tejforráshoz, amint meglátják, hangosan köszöntik az állatgondozót (akik errefelé rendszerint tapasztalt asszonyok) és alig bírják kivárni, hogy a Yoghurt a kannából a tálkába érjen. A módszer alkalmazói szerint, a Nuklospray Yoghurt etetése ugyan többletráfordítást igényel, viszont örömet szerez. Ezen kívül megfigyelhetõ, hogy a Yoghurt-al való etetés arra ösztönzi a malacokat, hogy több pre-startert egyenek az etetõbõl. Hasmenés és szopási kedv csökkenése nem fordul elõ. A Yoghurt megelõzi, hogy a szopós malacok életük elsõ napjaiban erõtlenek legyenek. Megerõsödnek és intenzívebben tudnak szopni, ezáltal több anyatejhez jutnak. A szopós malacok elhullása tovább csökken 1,8%-kal, 400-600 grammal nõ a választási súly 3 hetes szoptatási idõszak után. A módszer segít kompenzálni a leválasztandó malacok közti különbségeket. Különösen azok a malacok profitálnak a kiegészítõ takarmányból, akik elhúzódó szülésbõl, alacsony születési súllyal vagy gyenge vitalitással születtek. Akiknél önmagában a koca teje, fogyasztása kevés esélyt nyújtana a túlélésre.A kutricákban a malacoknak kínált Nuklospray Yoghurt gazdagítja a lehetõségek körét, növeli a malacnevelés hatékonyságát a tovább növekvõ alomszám mellett is.

 Prof. Dr. Uwe Hühn

Wölfershausen, Panadditív Kft.