MENÜ

Gép-Mix - a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával

Oldalszám:
2014.01.27.

„24 ÓRA – 24 SOR PRECIZITÁS”
AG LEADER OPTRX SZENZOR
A Tempo egyik díjat nyeri a másik után
A TerraFlex300 újítások 2012-ben 
Kverneland 150 eke sorozat
Magasabb szint a precíziós vetésben
Massey Ferguson világpremier Brnó-ban!
MEGTÖRTÉNT AZ ELSÕ ARATÁS A SOMOGYI ENERGIAERDÕBEN
Spirit Strip-Till Franciaországban
Techagro – bemutatkozott az új Zetor modell
Vicon zöldtakarmány gépsor bemutató körút – 2012

 

„24 ÓRA – 24 SOR PRECIZITÁS”Ezzel a mottóval próbál meg a CLAAS és a Horsch a nagy sebességû precíziós vetés területén világrekordot felállítani április 26-án.

A két cég képviselõibõl álló csapat Oroszországban, Chaplygin közelében próbálja meg egy nap alatt a Maestro 24 SW szemenkénti vetõgép és a XERION 5000 erõgép párosából a legtöbbet kihozni.

Az a cél, hogy a 24-soros szemenkénti Maestro vetõgép 15 km/h sebességgel és jó szórásképpel egyidejûleg vessen és trágyázzon. A gazda számára, aki a területet a rekordkísérlethez biztosította, a nagy pontosság fontos feltétel volt. A teljes kísérlet alatt a gépek összes paraméterét a CLAAS TELEMATICS rendszer felügyeli.Forrás: www.axial.hu

 

 

 

AG LEADER OPTRX SZENZORJövõbe mutató technológiával a tápanyag kijuttatásban.A vegetációs index kifejezi a növényzet fotoszintézis termelését, összefüggésben van a termelt klorofill mennyiséggel. A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenõ szintetikus folyamatoknak.A növényzet kis mértékben veri vissza a látható tartomány sugarait, ugyanakkor klorofill tartalmával arányosan erõsödik a visszaverõdés a közeli infravörös sávban. A növény fejlettségi foka kifejezhetõ a látható tartomány vörös sávjában és a közeli infravörös sávban mért értékek közötti különbséggel. Minél nagyobb a különbség, annál fejlettebb a növényzet. A gyakorlatban a normalizált vegetációs indexet (NDVI- Normalized Difference Vegetation Index) célszerû használni, mivel ez kiküszöböli a különbözõ megvilágításból, lejtésbõl adódó eltéréseket.Az NDVI értékek -1 és +1 között változnak. A hó, a jég, a vízfelület, a felhõ negatív értéket fog mutatni, a talaj, a földfelszín, a kõ, a szikla 0 körüli értéket, míg a növényzet pozitív értéket.Az OptRx szenzor a növényzet által a közeli infravörös és a látható vörös sugárzási tartományban visszavert fény értékekbõl számítja ki ezt az értéket, ami nagyon szoros összefüggésben van a növények nitrogén igényével. A tavaszi fejtrágyázás során a kapott értéket azonnal felhasználva, az Ag Leader kijuttatás vezérlõvel felszerelt mûtrágyaszórók folyamatosan annyi nitrogén mûtrágyát szórnak ki, amelyre az adott pillanatban szüksége van a növénynek.Ezzel az objektív mérésen alapuló beavatkozással egy menetben megtörténik a növényzet állapotának adatrögzítése, a nitrogénigény felmérése és helyspecifikus kijuttatás a termõterületre.Forrás: www.axial.hu  

 

 

 

A Tempo egyik díjat nyeri a másik utánAz elmúlt héten a csehországi Brnó-ban megrendezett Techagro kiállításon a Väderstad Tempo vetõgépe elnyerte a “Grand Prix” díjat. A Grand Prix díjat olyan kimagasló technikai, innovatív megoldásoknak ítélik oda, melyek nagyban hozzájárulnak a mezõgazdasági gépesítés fejlõdéséhez. Az elismerésért a legjobb kiállítók 100 terméke versenyzett, melybõl 13-t díjaztak.

 
 

A Väderstad és a cseh importõr, az Agrall vette át a tekintélyes díjat, köszönhetõen a Tempo Techagro kiállításon történõ bemutatásának. Balról jobbra: Vitek Brzobohaty, Magnus Samuelsson, Linnéa Stark, Josef Travnicek és Martin Hladuvka.A Tempo újra díjat kapott egy nemzetközi kiállításon. Magnus Samuelsson, a Väderstad regionális értékesítési menedzsere szerint ez egy mindenképpen rendkívüli esemény a Väderstad életében. "Óriási az érdeklõdés a Tempo iránt szerte Európában, hiszen az elsõ vetõgépeink már javában vetnek."

 

 

 

A TerraFlex300 újítások 2012-benAz elmúlt évek szélsõséges idõjárási viszonyainak is köszönhetõen elõtérbe kerültek a forgatás nélküli technológia munkagépei. A VOGEL-NOOT erre a piaci igényre alapozva bõvíti termelési kapacitását és munkagép palettáját Törökszentmiklóson. A cég szántóföldi kultivátor programja az egyik legátfogóbb a piacon, 90 LE-tõl 600 LE-ig tud munkagépet ajánlani az érdeklõdõk számára. Ezen a rohamosan fejlõdõ piaci szegmensben csak folyamatos fejlesztésekkel lehet a legjobbak között maradni.

 

 


 

 A szántóföldi kultivátorok között az egyik legfrissebb újítás a kisebb és közepes méretû gazdaságoknak ajánlott TerraFlex300 típusnál történt. 2012-tõl már nem csak merev szárú vagy spirálrugós kialakítású késszár érhetõ el, hanem megrendelhetõ a munkagép a nagytestvér TerraCult-nál már jól bevált 40x40mm-es méretû, C-formájú rugós kapaszárral is. A rugós kapaszár elõnye az integrált kõvédelem és az állandó vibráló hatás miatti kitûnõ öntisztuló hatás. A 30 cm-es kapaosztás a rugós kapaszárral kombinálva kitûnõen alkalmazható még nagyobb szármaradvánnyal borított táblákon is. A vázmagasság 80cm, a gerendelyosztás 70cm, amely megfelelõen nagy átömlési keresztmetszetet biztosít az eltömõdésmentes munkához.

 

 


 

 

A megújult TerraFlex300 kultivátor elérhetõ a hazánkban leginkább kedvelt TerraPak ékgyûrûs hengerrel, vagy akár gumi-ékgyûrûs hengerrel is. Opcióban ajánlott a henger utáni egyengetõ pálcasor, amely helyzete és munkaintenzitása több fokozatban állítható.A VOGEL-NOOT szántóföldi kultivátorok felszerelhetõk még mechanikus vagy pneumatikus aprómagszóró egységgel is, amellyel a tarlómunkákkal egy menetben végezhetõ a zöldtrágya növények elvetése.

 

 
 

 

 

Kverneland 150 eke sorozatKverneland 150 eke sorozat: ideális választás a könnyû és középkötött talajokra!Kverneland Norway a minõségi ekék vezetõ gyártója. Ezt a hírnevet az éveken keresztül jól teljesítõ robosztus ekék gyártásával vívta ki. A 14 fejes PW/RW félig-függesztett váltvaforgató eke a gyár aktuális zászlóshajója.

 


 

 Kverneland 150 eke sorozatAz ES eke formája által inspirálva, a 150 eke sorozat a könnyû és középkötött talajon gazdálkodó profi farmerek számára tervezve. További elõnyök a Kverneland Acél Technológiájából származnak! A 3-5 fejes 150 B (Bolt-nyírócsapos) és 150 S (Spring leaf-laprugós) ekék sikere a köves talajokon azonnali. Kverneland az Agritechnikán mutatta be a 150 Variomat sorozat B and S Hannoverben.Új gerendely a robosztusságért!150x150mm gerendely a 150 Variomat B & S ekékhez. Az ekék 1 fejjel bõvíthetõek. Elérhetõ 3-tól max. 4 fejes változatban a 150 S Variomat és 3-tól max. 5 fejes változatban a 150 B Variomat. A gerendely alapból - mint minden Kverneland eke - indukciós hõkezelésen esik át, ezáltal biztosítva a szükséges erõsséget és kitartást még a legnehezebb kondíciók között is.Variomat (Vari-Width® rendszer): Könnyû fogásszélesség állítás - változtatás munka közben!A világszabadalom rendszer a mechanikus és hidraulikus fogásszélesség állításhoz. Ez a Kverneland rendszer piacvezetõ volt éveken keresztül. Az ekefejek szöge és az eke teljesítménye beállítható a szántási szélességgel. Ezáltal lehetséges a szélesebb, gyorsabb, jobb és olcsóbb szántás.

 

 


 

 

Fordítómû az intenzív használatra!A fordítómû helyzete ideális: olyan közel a traktorhoz, amennyire csak lehet, ezáltal csökkentve a szükséges emelési kapacitást, különösen más ekékhez hasonlítva. “Csak egy darabból koncepció” a speciális hõkezelést 110mm Ø fordítócsappal a maximális erõsségért. A fordítómû a 150 LE-s traktorig alkalmazható. Optimális hidraulika tömlõ elhelyezés. Választható vonórúd, KAT II vagy KAT III vagy gyorskuplung opció.Nagyon hatékony Kverneland Auto-Reset rendszer!Egy egyedi rendszer, amely kiállja a legnehezebb körülményeket is, ezáltal biztosítva "S" eke hosszú élettartamát: amikor akadályba ütközik, nyomás az ekefejen, a gerendelyen, az eke alkatrészein csökken a növekedés helyett! Továbbá, jobb szántás érhetõ el azáltal, hogy az egyes fejek egymástól függetlenül oldanak ki.Nagyon kényelmes: a rugó kötegek elõfeszítettek. Karbantartás nem szükséges.

 

 
 

 

 

Magasabb szint a precíziós vetésbenA Tempo-t széles körûen tesztelték Magyarországon az elmúlt évben. A képen az elsõ vevõ, a Radák család látható.

 

 

 

 “Pontosság, sebesség és teljesítmény a Tempo vetõgép fejlesztésének kulcs szavai. Ennek elérésének érdekében a Väderstad egy nyomott rendszerû magadagolót fejlesztett ki, mely biztosítja a kukorica és a napraforgó nagy sebességû vetését. A vetõgép nagyméretû vetõmag- és mûtrágya tartállyal rendelkezik, ami a páratlan kapacitás biztosítéka. Ugyanakkor a tökéletes maglehelyezésnek köszönhetõen egyenletes kelést és a lehetõ legjobb kezdeti fejlõdést biztosítjuk a növényállomány számára", mondja Lars Thylén, a Väderstad-tól.A brnó-i kiállítást 110 000 látogató kereste fel, ami így Európa egyik legrangosabb eseményévé vált. A kiállítás 13 csarnokban foglalt helyet, melyet 20 ország, köztük Kína és Korea 755 kiállítója töltött meg.

 

 

 Massey Ferguson világpremier Brnó-ban!Az Austro Diesel-t érte a megtiszteltetés, hogy a csehországi Brnó városában tartott TECHAGRO kiállításon mutathatta be a világon elõször a Massey Ferguon 7600-as modellsorozatának négy legújabb tagját.A 7600-as sorozat ezidáig négy modellbõl állt 190-tõl 240 LE kategóriáig. A Március közepi kiállításon azonban bemutatkoztak a 140-tõl 190 LE teljesítmény kategóriáig terjedõ traktorok is. A „kis 7600”-as erõgépek megjelenésükben és tudásukban a nagyobb változatokkal megegyezõek, ugyanazt a díjnyertes gazdaságosságot, kényelmet és kimagasló technikai színvonalat biztosítják.

 


 

 

 

Háromféle hajtómû választék egy típusban!Az új MF 7600-as traktorokhoz akár 3 különféle hajtómû verziót is választhatunk. Teljesítménytõl és felszereltségtõl függõen Dyna-4 16/16-os, Dyna-6 24/24-es fél-powershift hajtómûvek, illetve a teljesen fokozatmentes Dyna-VT váltómûvek is rendelhetõk. A két nagyobb verzióhoz (MF7616, MF7618) csak a 24/14-es Dyna-6 fél-powershift, valamint a fokozatmentes Dyna-Vt érhetõk el.

 

Az új MF 7600-as modellek egyéb kiemelt jellemzõi:- 6,6 l-es hathengeres SISU Power diesel motorok SCR rendszerrel - 2. generációs Szelektív Katalitikus Redukciós (SCR) rendszer az alacsonyabb üzemanyag fogyasztásért és környezetvédelemért. A rendszer teljesíti a 2014-ben életbe lépõ károsanyag kibocsátási normákat. 
- Joystick vezérlés a vezetõülés jobb oldali kartámlájába építve. Ezzel minden fontosabb traktorfunkció egyetlen karról érhetõ el. - Új hidraulikus vagy mechanikus fülkerugózás - Két sebességmemória (SV1 és SV2) szántóföldi és közúti haladási tempó beállításokhoz - Választható fokozatmentes, 24/24-es vagy 16/16-os fél-powershift hajtómû - Megújult külsõ, még kényelmesebb vezetõfülke  

A világpremier alkalmából egy aranyszínûre fújt MF 7600-as is bemutatásra került

 


 

Austro Diesel press information for publication 

only after appearence and contenct check 

 

 

 

MEGTÖRTÉNT AZ ELSÕ ARATÁS A SOMOGYI ENERGIAERDÕBENAz energiaültetvény kifejezetten kedvezõtlen talajviszonyok mellett tesz lehetõvé nyereséges gazdálkodást jelentõsebb beruházási igény nélkül.Akár 25%-kal nagyobb mezõgazdasági hozamot lehet elérni annak a környezetbarát agrármódszernek a segítségével, amelyet a SEFAG Zrt. szakemberei dolgoztak ki az elmúlt két év során, egy 200 millió forintos nagyságrendû projekt keretei között.

A Belsõ-Somogyi Homokvidék mezõgazdasági területeinek egy része évrõl-évre igen gyenge terméseredményeket tud felmutatni. Különösen az ún. savanyú homoktalajos térségekben gazdaságtalan a földmûvelési tevékenység, a mezõgazdasági termények piacán egy kisebb áringadozás is könnyen veszteségessé teszi ezeknek a földeknek a mûvelését. A SEFAG Zrt. is szembesült ezzel a problémával a kezelésében levõ területeken, ezért a vállalat 2008-ban új mûvelési módszerek kialakítására pályázott - sikerrel. A 196 millió forintos összköltségvetésû beruházás fõ célja az volt, hogy a SEFAG szakemberei egy olyan új utat keressenek, amelynek segítségével kedvezõtlen mezõgazdasági termõhelyeket is nyereségesen meg lehet mûvelni.A támogatást nyert pályázat ténylegesen 2009 májusában indult. A 2009-es év az elõkészületekkel telt (termõhely feltárása, terület és talaj elõkészítés, kerítésépítés). Az energiaerdõ kivitelezése 2010. március-áprilisban történt (ültetés, dugványozás), a 2010. és 2011. vegetációs idõszaka az aktuális ápolási és védelmi munkákkal telt. A két vegetációs idõszakot követõen 2012. február-március havában került aztán sor az elsõ letermelésre az energiaerdõben.

A fizikális megvalósítással párhuzamosan a K+F tevékenység is hangsúlyos része a projektnek. A kutatási tevékenység fõképpen a kiindulási terület jellemzõire, a telepítés, fenntartás és felszámolás során felmerülõ technológiai és biológiai folyamatokra, a gazdasági eredményekre és társadalmi hatásokra terjed ki.

A projekt eredménye tehát egy újszerû termesztési technológia, illetve technológiák kidolgozása, mely alternatívát tud nyújtani a jelenlegi mezõgazdasági gyakorlatnak jelentõsebb beruházási igény nélkül. Fontos szempont volt, hogy az ültetvénylétesítés és -fenntartás a mezõgazdaságban általánosan, többcélúan alkalmazott gépparkkal megoldható legyen. A projektnek társadalmilag pozitív hatása, hogy a telepítésre alkalmas területeken a vidéki lakosság újra munkalehetõséghez, és így megélhetéshez juthat.

A betakarítási munkát a Manax Kft. egy energiaültetvény betakarító adapterrel felszerelt CLAAS JAGUAR 850 magajáró szecskázóval végezte el. A 412 LE-s, V-CLAASIC késdobbal szerelt alapgépen a hosszabb szecskahossz elérése érdekében mindössze a szecskázó kések darabszámát kellett megfelezni az eredeti 24-rõl 12-re. Az energiaültetvény betakarító adapteren a levágandó állomány bevezetését felsõ, oldalsó terelõcsövek, illetve középsõ, elõre kinyúló és hidraulikusan emelhetõ terelõ segíti. Az adapter „lelke” két függõleges tengelyen elhelyezett fûrészkorong, a zavarmentes terménytovábbításról az ezek fölött elhelyezett rugós kialakítású bedobóujjak gondoskodnak. A levágott anyag ezek után az adapter továbbító hengereihez kerül, ami azt egyenes a JAGUAR behúzó hengereihez vezeti.

A Manax Kft. 2007 óta rendelkezik ezzel a speciális adapterrel. Az eltelt idõszakban évente 350-400 hektáron nyújtottak szolgáltatást fásszárú energetikai növény betakarításához. Ügyfeleik döntõ többsége a Dunántúl déli, dél-keleti területén rendelkezik nyár és fûz ültetvényekkel. Ezzel a szolgáltatással a silózónak a tavaszi és õszi idõszakot követõen januárban és februárban szintén munkát tudnak biztosítani, ezáltal növekszik a gép gazdaságossága.Forrás: www.axial.hu  

 

 

 

Spirit Strip-Till FranciaországbanAz Agritechnika kiállítás óta a Väderstad Strip-Till prototípus vetõgépét nagy érdeklõdés övezi a gazdálkodók körében. Azóta a fejlesztõ munka folyamatosan tart és több tesztgépet szereltek fel Strip-Till technológiára alkalmas mûvelõeszköz rendszerrel.
 

 Ahogy kitavaszodott Franciaországban, elindult a Spirit Strip-Till vetõgép tesztje Champagne tartományban nem messze Troyes-tõl. A próba közben a mûvelési mélységet folyamatosan változtatták, kontrolként pedig a tábla egy részét Rapid, valamint hagyományos Spirit vetõgép vetette el. A három különbözõ technológiával vetett állományt külön fogják betakarítani és dönteni arról, hogy melyik módszer a legígéretesebb.A tavaszi vetési szezon igen rövid a kontinensen, de a kísérletnek óriási jelentõsége van a jövõbeni fejlesztések szempontjából.A gépet kipróbáló Benoit Darnet igen pozitívan nyilatkozott a Väderstad Spirit Strip-Tillage vetõgéprõl.”Úgy hiszem, hogy ez a technológia nagy fontossággal bír a francia gazdálkodók számára. A munka minõsége rendkívül lenyûgözõ és úgy látszik, hogy egy kb. 20 cm-es mûvelési mélység optimális számunkra. Úgy tûnik, hogy a kombinált vetõgép vontatásához ésszerû vonóerõigény szükséges, ami igazán jó hír”, mondja Benoit Darnet.

 

 


 A vetési és mûtrágyázási mélységet ellenõrzik balról jobbra: Benoit Darnet, Crister Stark, Joël Plançon, Fabrice Magisson és Sébastien Grosmaire.

 

 


 

 Tavaszi vetés, az õszi búzát károsító jelentõs téli fagyok miatt. A Strip-Till kések végzik el a 43 % agyagtartalmú talaj lazítását és a mûtrágya lehelyezését. A mûvelési mélység kb. 20 cm.

 

 

 

Techagro – bemutatkozott az új Zetor modellViszonylag rövid idõn belül a cseh gépgyártó számos új erõgépet mutatott be, melyek közül az egyik a Zetor Forterra HSX 135. Az új 16 szelepes motorral szerelt erõgép a német DLG tesztjén az egyik legmagasabb pontszámot érte el.
 Ez a négyhengeres kategóriában az egyik leggazdaságosabb és leghatékonyabb üzemanyag-felhasználású traktorok közé emeli. A Techagro kiállítás jó alkalmat biztosított a HSX bemutatására. A tömeggyártás várhatóan 2012 júniusától kezdõdik.További információk

 
 

 

 

Vicon zöldtakarmány gépsor bemutató körút – 2012A Kverneland Hungaria Kft. zöldtakarmány betakarítás gépeinek országos bemutató körútján mutatja be a rendkívül széles kínálatuk egy-egy reprezentatív modelljét.
A több helyszínes bemutatónk a következõ munkagépek lesznek láthatóak:Vicon CM2400 tárcsás fûkasza

Vicon Andex 464 rendképzõ

Vicon Fanex 463 rendterítõ

Vicon RF3225 RNT fixkamrás bálázó

Vicon RV4116 FNT változókamrás bálázó

Vicon BW2400 bálacsomagoló

Kverneland 853 bálabontóTovábbi információk a bemutatóról