MENÜ

Hír-Mix

Oldalszám:
2014.01.24.

A Bonafarm állattenyésztés prémium kiállítása
Fiatal Gazdák - Most pályázzunk, vagy 2 év múlva?
Innovációs Nagydíj az Agro Legato Kft.-nek
Új vetéstechnológiát alkalmaztak a DEKALB INNOVÁCIÓS Centrumokban

 

 

 

A Bonafarm állattenyésztés prémium kiállításaNagy szakmai körültekintéssel lehet csak eldönteni, hogy melyik állattenyésztési kiállításra érdemes elmenni.
A Bonafarm–Bábolna Takarmány Kft., a Bóly Zrt. és a Dalmand Zrt. az idén ismét Hódmezõvásárhely mellett döntött. E kiállítás a genetika-, a tenyésztõ-tudomány világszínvonalú csodáiról szól. Érdemes lesz betérni hozzánk is egy kis szakmai eszmecserére, fehér asztal melletti beszélgetésre.Szívesen cserélünk például gondolatot a gazdaságos extra tejtermelésrõl. Bólyi tenyészbika-elõállító tehenészetünk 2400 holstein-fríz tehene az országban az egyik legjobb genetikát képviseli. Az õszi hónapokban adjuk át az ország legnagyobb és legkorszerûbb, Európában is egyedülálló, koncentrált tartásra alkalmas tehenészeti telepét.Érdemes lehet gondolatot cserélnünk a készen álló sertéságazat-fejlesztési terveinkrõl is, amelynek – nem is oly távoli megvalósításakor – a Bonafarm sertéságazat évente 600 ezer hízót termel.Sok hasznos tapasztalatot szereztünk az integrációs tevékenységben is. A Bábolna Takarmány évente 200 ezer tonna takarmányt, 1050 takarmányipari terméket állít elõ. 2011-ben a Bóly Zrt. és a Dalmand Zrt. sertésintegrációja elnyerte a „Termékdíj a Magyar Mezõgazdaságért” kiírt pályázat elsõ helyét.Ebben az évben hosszú, hosszú évek után mintha valami megmozdult volna. A szûkülõ nemzeti költségvetésben az állattenyésztés – az elmúlt évihez hasonló nagyságrendû – 40 milliárd forint támogatásra számíthat.Tisztelt partnerünk! Ne csináljon hát más programot! Várjuk önt május 11–13-a között Hódmezõvásárhelyen a II-es csarnok fõbejáratánál.Fehér–Thuza-Wellesz
 

 

 

Fiatal Gazdák - Most pályázzunk, vagy 2 év múlva?A 2013-ig tartó idõszakban minden bizonnyal utolsó alkalommal kerül kiírásra idén a fiatal gazdálkodók induló támogatása. A keret 4 Mrd Ft, ami kb. 320-350 fiatal gazdálkodó számára jelenthet segítséget az induláshoz. Az értékelésnél elõnyben lesznek azok, akik magasabb szintû szakirányú végzettséggel rendelkeznek, kertészeti és/vagy állattenyésztési tevékenységet kívánnak folytatni, tanyán, vagy 1 000 fõ alatti lakosságszámú településen élnek, vagy vállalják az odaköltözést, ökológiai gazdálkodást terveznek, illetve fõállásban vállalják a gazdálkodást. Az eddigi jelzések alapján a rendelkezésre álló keret többszörösére várható ismét igény. A kérelmek benyújtása elõtt fontos a jogszabály alapos átnézése, mivel komoly szakmai követelményeknek kell megfelelni és jelentõs szankciók is felmerülhetnek.További mérlegelendõ szempont a beadás elõtt, hogy 2014-tõl várhatóan el tud indulni az új EU költségvetési ciklus. A következõ 7 éves idõszakban a fiatal gazdálkodók számára az induló támogatáson túl (amelynek elvi maximuma jelenleg 70.000 euró) a területalapú támogatásoknál is megjelenik egy új elem, egy 25%-os plusztámogatás. Ennek részletei kidolgozás alatt vannak, de az irány egyértelmûen látszik, hogy 2014-2020 között a fiatal gazdák kérdését az eddigieknél hangsúlyosabban kívánja kezelni az agrárpolitika. Érdemes tehát megfontolni, hogy mikortól legyen valaki induló fiatal gazda.


 

 

 

 
 

 

 

Innovációs Nagydíj az Agro Legato Kft.-nekA gazdaságos tejtermelés fontos technológiai eleme a magas mûszaki színvonalú fejõberendezés. Magyarországon a tehénselejtezések jelentõs része a „tönkrement” tõgyek miatt következik be. A gyakorló szakemberek szerint a fejõberendezések tervezését, kivitelezését mindig profikra kell bízni. Az Agro Legato Kft. élen jár ezen a területen. HungaroLact nevû fejõberendezésük saját innovációs termékük, a ma elérhetõ legmagasabb mûszaki paraméterekkel. A tervezésnél és beépítésnél nagy hangsúlyt fektetnek a hosszú élettartamra, az alacsony költségû üzemeltetésre.

 

Megcélzott piaci szegmensük a kis- és közepes tejtermelõ tehenészetek, illetve a kecske és juhtenyésztõ gazdaságok. A juhra és kecskére kifejlesztett fejési technológia hiánypótló termékcsalád mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. Sikereiket közel 40 befejezett beruházás mutatja, 6 országban, és számos szakmai díj.

 

 


 

 

 

Új vetéstechnológiát alkalmaztak a DEKALB INNOVÁCIÓS Centrumokban

 

A vetés kapcsán a teljesítménnyel és megbízhatósággal szemben támasztott gyakorlati követelmények folyamatosan nõnek. A teljesítmény növelését azonban csak nagyobb fogászélességekkel vagy nagyobb munkasebességekkel lehet elérni, viszont a munkaszélesség mûszaki lehetõségei csaknem teljesen kiaknázottak.

 


 

 Az AMAZONE ED-X 6000-2C szemenkénti vetõgépe – mely hazánkban a Dekalb Innovációs Centrumokban debütál majd nagyközönség elõtt (Enying, Biharkeresztes)– biztosítja az új technológiát.Az EDX-technológia új Xpress-magelosztó és -kijuttató rendszere lehetõvé teszi az akár 15 km/h munkasebességet. A rendszer különbözõ, konstruktív újításokkal is rendelkezik, melyek segítségével az átszerelési- és állásidõket jelentõsen csökkenteni lehet. A hagyományos szemenkénti vetõgépekkel összehasonlítva az EDX-osztály 30–50%-kal nagyobb területteljesítményre képes, ugyanolyan minõségi munka mellett.Az Xpress-magelosztó és -kijuttató rendszer esetén a magok elosztása már nem soronként gravitációs úton, hanem egy sûrítettlevegõs rendszerrel valamint egy vagy két központi elosztódobbal történik. Az elosztást követõen a vetõmag csöveken keresztül jut a térben elkülönített vetési területre a barázdaformázó és magfogó kerékkel ellátott úgynevezett Xpress-kijuttató rendszerbe. A barázdaformázó a két elõtte dolgozó nyitótárcsa nyomában húz egy szögletes keresztmetszetû barázdát. Az utána következõ magfogó kerék alul és az oldalfalak mentén ezzel a barázdával alakzáróan zár le. Ezért a szemek még kedvezõtlen talajviszonyok esetén sem tudnak elgurulni, hanem azokat a barázdaformázó mögött elhelyezett magfogó kerék belenyomja a magárokba. Így biztosítható még nagy munkasebességek mellett is az optimális vetési minõség.