MENÜ

Gép-Mix - a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával

Oldalszám:
2014.01.24.

A fokhagymatermesztés gépei, JJBROCH PLMA hagymavetõgép

A gyermelyi tésztáért dolgozik a Rapid A 600S

Akcióban a Pöttinger szálastakarmány betakarító gépei

A Trelleborg bõvíti a TM100 mezõgazdasági gumiabroncs választékát

Axiál-Fendt Ösztöndíjprogram

CLAAS-HORSCH VETÉSI VILÁGREKORD

Forgalmazói megállapodást írt alá a Kverneland ASA és a Mayer Maschinenbau GmbH

Hat darab új TUCANO a sorban

Központban a fenntartható fejlõdés

Minden, amellyel a mezõgazdasági munka megkönnyíthetõ

Nagy Talajmûvelõ Show

TECHAGRO, ANIMAL VETEX, SILVA REGINA és BIOMASSZA szakvásárok Brnóban: 20 országból 776 kiállító és több mint 111.000 látogató

TerraDig XXS7 lazító Kevermesen

Új gumiabroncs gyár

VI. Agro-Békés Kft. Nyílt Nap

 

A fokhagymatermesztés gépei, JJBROCH PLMA hagymavetõgép 

 

A kertészeti gépeket közel két évtizede forgalmazó Alfa-Gép Kft kertészeti gépkínálata 2011-ben a fokhagymatermesztésre kifejlesztett gépsorral bõvült. A magyar piacra bevezetett gépek a spanyol JJBROCH kertészeti gépgyár termékei. A spanyol gépgyártó a fokhagymatermesztés és feldolgozás valamennyi mûveletére kifejlesztett gépeivel több mint 30 országban van jelen.

 

A teljes gépsor az alábbi gépekbõl áll: Roppantógép, mely a fokhagymafej szétroppantásával és a gerezdek méret szerint osztályozásával készíti elõ az ültetéshez a fokhagymagerezdeket. Vetõgép, mely precíz vetést tesz lehetõvé valamint a Betakarítógép, mely a fokhagymafejek betakarítását végzi el, szárral vagy szár nélkül. A betakarítás utáni mûveletek elvégzésére pedig a tisztító és osztályozó gépsor, valamint az élelmiszeripari felhasználásra gyártott fokhagyma hámozó gép szolgál. 

A fokhagymatermesztés fent említett teljes technológia gépsorából a továbbiakban a JJBROCH PLMA mechanikus hagymavetõgép kerül bemutatásra.

 

A JJBROCH PLMA hagymavetõgép óránként és tagonként 0,5 hektárnyi vetésre alkalmas naponta, jelentõs kézi erõt és idõt megtakarítva. 

A gép mûködtetése talajhajtású kerekek által történik. A mélységben állítható csoroszlyák nyitják meg a talajt, ahova a tartályból kerülnek kihelyezésre a gerezdek a beállított tõtávolságnak megfelelõen. A JJBROCH PLMA egyedi/önálló vetõszerkezetû gép, a vetõtárcsa a csoroszlya fölött helyezkedik el; közvetlenül a vetõtárcsa felett pedig a kb. 50 kg kapacitással rendelkezõ tartály került elhelyezésre. Minden sorhoz önálló és egymástól független vetõegységek tartoznak. A gép nagy pontossággal vet, mert vetõszerkezetébõl a fokhagymagerezdek közvetlenül a magágyba kerülnek, általában 5-10 cm magasságból. A tartályból a gravitáció által a gerezdek a tölcsérig jutnak, ahol a fogadó vetõtárcsához nyomódnak egyenként, a vezérelt kanalak segítségével. A tartályban elhelyezett boltozódásgátló rezgõ csillag megakadályozza, hogy a gerezdek összetömörüljenek a tartályban. A vetõtárcsa kb. fél fordulat után a gerezdet a csoroszlyába ejti, majd azok az elõzetesen megnyitott barázdába kerülnek. Végül egy hátsó töltögetõ kapa, vagy tömörítõ kerék által a kiültetett gerezdek talajtakarása történik meg. 

A vetési sortávolság szabályozható 40-55 cm között (igény esetén ennél kisebb sortáv is elérhetõ). A különbözõ méretõ fogókanalak lehetõvé teszik az adagolótárcsa beállítását a fokhagymagerezdek méretétõl függõen. A tõtávolság egyszerûen állítható fogaskerekek cseréjével. A kiültetett fokhagymagerezdek száma 8-15 db/m. 

 

 

 

ALFAGÉP KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. 

5600 Békéscsaba, Szarvasi út 84. 

Tel: 66/447909, 540170 

Fax: 66/449434 

Email: [email protected]

Web: www.alfagep.hu

 

 

 

A gyermelyi tésztáért dolgozik a Rapid A 600S

A 3500 ha-on gazdálkodó Gyermelyi Gabona Kft. gépparkjába 2007-ben került a Väderstad Rapid A 600S vetõgép, úgy, hogy ezt megelõzõen egy demó gépet próbáltak ki, majd késõbb ugyanezt vásárolták meg – avat be az elõzményekbe Kosztka Miklós fõmezõgazdász.

 

 

 

A Rapid 600-as különösen kukorica után jut vezetõ szerephez, mintegy 500 ha-on, mivel a tésztaalapanyagnak szánt búzánál a fuzárium veszélye miatt nagyon kell vigyázni a vetésváltással. Az õszi búza kukorica elõvetemény utáni vetésének tökéletes technológiáját – ha nincs rendkívüli szárazság – a friss szántásba az azonnal vetõ Rapid 600 valósítja meg. Ilyenkor „szántóbrigád” dolgozik: 3 db ötfejes váltvaforgató eke halad egymás után, amit a Rapid vetõgép követ. Száraz viszonyok között kaphat a szántás egy rövid tárcsát, hogy a vetést megkönnyítse.

 

 

 

A 6 méteres Rapid-ot a JD 8330-as húzza, és nem túlzás, hogy a 310 LE-re szükség van, amikor szántásba közvetlenül vet, mert kell a mellsõ tárcsasor és a simítóeszköz tökéletes munkája is amellett, hogy minden vetõgépfunkció fontos. A talajok között a homokos és agyagos szélsõségek mellett zömmel barna erdõtalajok vannak, helyenként 15-17%-os emelkedõkkel tarkítva. A Rapid szépen helytáll mindenütt, pontosabban „nem túrt be”, mint helyenként a másik vetõgépünk. Ha nem kukorica után következik az õszi búza, akkor a forgatásos mûvelés helyett a középmély lazítás kerül elõtérbe, szükség szerint egy tárcsával kiegészítve. A Rapid itt is mintegy 500 ha-on jut szerephez, így összesen, évente 1000 ha õszi búza vetését teljesíti. Két mûszakban, változó táblaméretek mellett napi 50 ha-t különösebb erõfeszítés nélkül elvetünk. A vetés sebességét az erõgép teljesítménye és a domborzati viszonyok határozzák meg. 8-12 km/h között van az optimum, de friss szántásban csak 6 km/h lehet – Kosztka Miklós véleménye szerint –, a vetésbiztonság és vetésminõség érdekében. Összességében a Rapid 600-as vetésteljesítménye az 1000 ha körüli területû õszi búza mellett 500 ha repce, 200 ha tavaszi árpa és 100-150 ha borsó évente.

Rapid-sztori természetesen Kosztka Miklós tarsolyában is rejtõzik. Nevezetesen néhány éve, késõ õsszel, az utolsó tábla utolsó hektárjain – amikor már terepjáróval is nehéz volt kivinni a váltást – érkezett a szakadó esõ, fagypont körüli hõmérsékleten, este 10 órakor, de a vetést a lehetetlen körülmények között is sikerült befejezni. Igaz, a traktor és a vetõgép alig tudott kijönni a földrõl, és ránézni sem lehetett másnap, mert reggelre belepte a hó, de tavasszal kiderült, hogy minden rendben van. A másik esetben az irodaház ablakából a szemközti domboldalra odalátó hölgyek kérdezték, hogy nem került-e bajba a repcevetõgép, mert szakad az esõ. Nos, a megelõzõ száraz idõszak után az esõ valóban csapta a felsõ réteget, de a Rapid nem ragadt le, hiszen az mellsõ tárcsasor megnyitotta a föld felszínét így a vetés még sikeres volt. A lényeg tehát, hogy a Rapid vetõgép a szélsõséges idõjárási és talajviszonyok között is jól vizsgázik, és ezt minden évben bizonyítja is.

 

Forrás: http://www.vaderstad.com/

 

 

Akcióban a Pöttinger szálastakarmány betakarító gépei

Tavaly õsszel mutatta be a Pöttinger a 2012-es szezon új gépeit. Egy rövid áttekintéssel ismertetjük az újdonságokat a kaszák, rendterítõk, rendkezelõk, felszedõ kocsik területén.

A klasszikusok új változata - NOVACAT és EUROCAT classic

Teljesen megújította a front kasza sorozatát a Pöttinger, valamint további négy új modellt, a NOVACAT 261; 301 classic tárcsás kaszákat és a EUROCAT 271; 311 classic dobos kaszákat vezette be a piacra.

 

Új alpesi flotta

Az új NOVAALPIN kasza flotta 2,20 – 3,04 m munkaszélességben érhetõ el, melyekkel minden üzemeltetési feladat könnyedén elvégezhetõ. A hajtás a jobboldalról átkerült a baloldalra. Ezzel javítottak a munkaterület láthatóságán és megnövelték a kezelõi kényelmet.

 

Nagy teljesítmény és könnyed mûködés egy csokorban – új ALPINHIT 6.6 rendterítõ

Az új, 6 rotoros (rotor átmérõ: 1,30 m), 5,75 m munkaszélességû géppel növelte termékkínálatát a Pöttinger. Ennek eredményeként a gépgyártó sikeresen egyesítette egy gépbe, az optimális talajkövetést, a legjobb terítést és a nagy teljesítményt.

 

Professzionális teljesítmény és munkaminõség: az új HIT 10.11 T

A 10 rotorral szerelt gép 10, 6 m munkaszélességû, melyben a Pöttinger a nagy teljesítményt és az intelligens technológiát egy gépben ötvözte.

 

Top 722

Az új oldalt - függesztett rendkezelõ megfelel a gyakorlati elvárásoknak, köszönhetõen a jó munkaminõségnek, a tökéletes talajkövetésnek és a minimális talajszennyezõdésnek. A 6,6 m munkaszélességgel a Top 722 ideális kiegészítõje a betakarítási láncnak. Optimális minõség, nagy sebesség egy idõben, köszönhetõen a 13 karos, egyenként 3,3 m átmérõjû rotornak.

 

Új tisztító és automatikus késélezõ rendszer

Az új Torro rendfelszedõ kocsit újratervezett tisztító egységgel szerelték, amely az aprító egység tisztítását látja el. A többszörösen díjnyertes automatikus késélezõ rendszer (Autocut) már a Torro esetében is elérhetõ. Az Autocut lehetõvé teszi az automatikus és kényelmes élezést mind a 39 db kés esetében 3 percen belül.

 

 

A Trelleborg bõvíti a TM100 mezõgazdasági gumiabroncs választékát

 


Két új mérettel -380/90R50 151A8 (151B) és 380/90R54 158A8 (158B) - bõvíti a TM100-as gumiabroncs választékát a Trelleborg, melyek kialakításukból adódóan kifejezetten a sorközmûveléshez, a sorok közötti haladáshoz alkalmazhatók.

 

Mechanikus elsõ kerék meghajtású (MFWD) traktorokra és kisebb permetezõkre egyaránt felszerelhetõ, a 380/90R50 méretû abroncs alkalmas és ikerkerékként is a jobb tapadás érdekében. Az új méretû gumiabroncsok R-1W mintázatúak, amelyek mintegy 20%-kal mélyebb bordamagassággal rendelkeznek az R-1 változathoz képest.

Futófelületüknek köszönhetõen a nedves és sáros talajviszonyok között is jól alkalmazhatók.

 

 

Axiál-Fendt Ösztöndíjprogram

 

Az Axiál Kft. és a Fendt cég egy közös ösztöndíjprogramot indít a következõ három évben, 2012 és 2015 között.

 

Az ösztöndíj elindítását az április 25-én, a Gödöllõi Királyi Kastélyban megrendezésre került sajtótájékoztatón jelentették be, melyet a két cég együttmûködésük 10. évfordulójának alkalmából szervezett. A sajtótájékoztatón a 10 éves együttmûködésük sikerei mellett a jövõbeni terveiket is ismertették, melynek része a szakmai utánpótlás képzés támogatása.

 

Fotó: Prág Ferenc, MMG

 

 

Az ösztöndíjprogram végzésük évében lévõ, vagy végzés elõtti gépész, agrár, vagy kereskedelmi orientációjú mérnökhallgatóknak kínál szakmai fejlõdési lehetõséget.

 

Minden évben két-két diák, összesen a 3 év alatt 6 diák nyerheti el az ösztöndíjat. A program elsõ három hónapjában az Axiál Kft-nél töltik gyakornoki idejüket, majd pedig a német gyártónál hat hónapot. A program legfõbb célja, hogy szakértõ és már gyakorlattal rendelkezõ szervizmérnököket, vagy termékspecialistákat képezzenek, akik korszerû és széles körû ismeretekkel rendelkeznek, és ismerik mind a világ egyik legnagyobb mezõgazdasági gépgyártójának, mind pedig Magyarország egyik piacvezetõ gépforgalmazójának és szolgáltatójának gondolkodását, piaci stratégiáját, és nem kizárólag mûszaki, hanem orientáció-specifikus képzéssel is rendelkeznek. Az Axiál Kft. és a Fendt a gyakornoki program 9 hónapjára ösztöndíjat biztosít a hallgatóknak, és annak végeztével a hazai forgalmazó 2 évre konkrét állást kínál a programban részt vevõ pályakezdõk számára.

Az elmúlt évek során az Axiál Kft. a Fendt traktorokkal 10% feletti piaci részesedést ért el az 50 LE feletti teljesítménykategóriába tartozó nyugati gyártmányú traktormárkák között Magyarországon. Mára elmondható, hogy az ország termõterületének mintegy 20%-án Fendt nagytraktorok végzik a nehéz talajmunkát.

 

 

Fotó: Prág Ferenc, MMG

 

 

 

CLAAS-HORSCH VETÉSI VILÁGREKORD

A CLAAS és a Horsch Európa két meghatározó mezõgazdasági gépgyártója közösen állították fel a kukorica vetés világrekordját.

A Xerion 5000 erõgép és a Horsch Maestro 24.70 SW típusú szemenkénti vetõgép 24 óra leforgása alatt 448,29 hektárnyi területet vetett el és juttatott ki egy idõben mûtrágyát. Az oroszországi esemény elsõ volt a maga területén. A 16 fõbõl álló szakember csapat, CLAAS és Horsch alkalmazottak, valamint két független szakember viszonylag magas, 14,7 km/h átlagsebességgel 24 sorba vetettek.

A Horsch Maestro 24.70 SW 24 soros vetõgép 70 cm-es sortávval és 6 cm mélyen dolgozott a világrekord során. A gép vetõmagtartálya 2000 literes, míg mûtrágyatartály 7000 liter befogadására képes. A CLAAS XERION 5000-es erõgép 524 lóerõvel húzta a vetõgépet.

Az elvetett terület Moszkvától 360 km-re délre Chaplygin város határában két részre tagolódott, egymástól nem messze fekvõ 320 és 170 hektáros részekre. A világrekord során Összesen 10 tonna vetõmag és 47 tonna mûtrágya került kijuttatásra. Az anyagot 10 kényszerpihenõ beiktatásával töltötték a gépbe, miközben a Xerion is üzemanyagot kapott. Az erõgép átlagos üzemanyag-fogyasztása 3,17 l/ha volt.

A CLAAS Xerion 5000 és Horsch Maestro 24.70 SW 24 óra alatt 448,29 hektár kukoricát vetett el és ezzel világrekordot értek el, hiszen ennyi idõ alatt ekkora terület vetését még soha egyetlen gépkapcsolat sem végezte el.

Forrás: www.axial.hu  

 

 

 

Forgalmazói megállapodást írt alá a Kverneland ASA és a Mayer Maschinenbau GmbH

Folytatva a 6 évvel ezelõtt kezdõdõ forgalmazói megállapodást a Mayer Maschinenbau GmbH, mint gyártó, a Kverneland ASA mint a Siloking függõleges tengelyû keverõ kocsik forgalmazója újabb megállapodást írt alá.

A márciusban keltezett megállapodás a teljes Siloking függõleges tengelyû keverõkocsi sorozatot (vontatott, statikus és önjáró) érinti. A Kverneland a jövõben a Kverneland-Siloking márkanévvel fémjelzet sorozat marketing, értékesítés és after-sales tevékenységét látja el a legtöbb európai államban.

 

 

 

 

Hat darab új TUCANO a sorban

Május 4-én hat darab CLAAS TUCANO 440-es kombájnt adott át az Axiál Kft. ünnepélyes keretek között a Hódagro Zrt-nek. 

 

Az átadáson jelen volt Szabó Lajos a Hódagro Zrt. elnök-vezérigazgatója és azok a gépkezelõk, akik a hamarosan következõ szezonban a kombájnokkal dolgozni fognak. A betakarító gépeket Pintér Zsolt az Axiál Kft. ügyvezetõje, valamint Trunk Mihály a CLAAS gépüzletág igazgatója adta át a gépkezelõk számára, akik a gépeket azonnal birtokba is vették. Rittgasszer Péter a szervizüzletág igazgatóhelyettese, aki egyben a kombájnok szervizmérnöke is, mûszakilag is átadta a kezelõk számára a gépeket, akik azokat „lábon” vezették haza egészen Hódmezõvásárhelyig, a cég központjáig.

 

 

 

 

 

A Hódagro Zrt. elõdje a Hódcsillag Szövetkezet Magyarországon az elsõk között vásárolt CLAAS kombájnt a 70-es évek elején. A sort a DOMINATOR 80-asokkal kezdték, majd jöttek a 100-as és 105-ös modellek. A gépcserék folytatódtak a Magyarországon máig is komoly ismertséggel és elismertséggel rendelkezõ DOMINATOR 106-os és 108-as modellekkel . A CLAAS-nál elvégzett fejlesztéseknek köszönhetõen az újabb gépcserék következményeként már MEGA 208-as és 360-as modellek kerültek a gazdaságba, melyek egy még magasabb szinten szolgálták a betakarítást. Az utolsó típusból 2004 óta hat darab dolgozott a cégnél. Ezeket cserélték most le szintén hat darab TUCANO 440-es modellre. Külön kiemelték, hogy a 80-as DOMINATOR-ból egy még ma is megvan. Kiállítási tárgy lett a több mint 17.000 üzemórát teljesített munkaeszközbõl, dolgozni ugyan már nem dolgoznak vele, de büszkék rá, hogy még beindítható.

 

 

 

A szálastakarmány betakarítását a jó minõség érdekében szintén CLAAS gépekkel végzik. Megtalálható a sorban egy CLAAS JAGUAR 850-es silózó, valamint nagyobb darabszámban CLAAS VARIANT bálázók, kaszák és rendterítõk. 

 

 

 

 

Központban a fenntartható fejlõdés

Mivel a víztakarékosság és a talajminõség-javítás egyre fontosabbá válik, a Challenger támogatja az egyesült királysági Talaj- és Vízgazdálkodási Központot.

A nemrégiben elkészült talaj- és vízgazdálkodási jelentés eredményeként létrejött Központ, amelynek a Közép-Angliai Shropshire megyében található Harper Adams Egyetem ad otthont, az ismeretek jobb felhasználásával, átadásával és bõvítésével kívánja elérni a „fenntartható mezõgazdasági fejlõdést” és az ökoszisztéma hatékonyabbá válását.

A Challenger három esztendõre vállalta a Központ támogatását, és részt vesz az ismeretterjesztõ napokon, a folyamatos kutatásokban, valamint a gazdálkodók és mezõgazdászok széles körû továbbképzésében is.

Forrás: http://www.challenger-ag.com

 

 

Minden, amellyel a mezõgazdasági munka megkönnyíthetõ

 

A nagykõrösi Pap-Agro Kft.-nél ugyancsak megvalósul a több lábon állás, mert a kor igényeihez igazodva mindig fejlesztik a tulajdonosok a tevékenységi körüket. A tíz éves múlttal rendelkezõ vállalkozás vezetõjétõl, Pap Lajostól tudakolta az Agro Napló, mely tevékenységgel is van jelen a hazai agrárszakemberek számára ismert cég a piacon. 


Az immáron évtizedes múlttal bíró vállalkozást 2007-ben vásárolta meg Pap Lajosés felesége, akik a kezdetekben még saját telephely nélkül dolgoztak.

 

A mezõgazdasági gépészmérnök cégvezetõ korábban sokoldalúan vetette bele magát az agráriumban használt gépekkel kapcsolatos tevékenységekbe – az alapokat szakközépiskolai mérnöktanárként sajátította el, de dolgozott fejlesztõmérnökként egy mezõgazdasági gépeket gyártó cégnél is, ahol ugyancsak hasznos ismeretekkel bõvíthette tudását, majd területi képviselõként gépeket értékesített. TOVÁBB

 

 

 

 

 

 

 

Nagy Talajmûvelõ Show

 

Ismételten megrendezésre kerül a nyári bemutatók legnagyobb „durranása” a Nagy Talajmûvelõ Show. A rendezvény alkalmával - 25 gépkapcsolat gyakorlati bemutatója mellett - a gyártók egyéb munkagépeit is megtekinthetik. A talajmunkagépek újdonságai és legnépszerûbbjei mellett ebben az évben elõször a gyakorlati bemutatót szántóföldi permetezõk, szemenkénti- és gabonavetõgépek egészítik ki!

A rendezõség két helyszínen várja az érdeklõdõket:

2012. augusztus 7., 9 óra, DPMG Zrt. (Cegléd)

2012. augusztus 10., 9 óra, Vági Imre (Pusztamiske)

További részletek

 

 

 

 

 

 

TECHAGRO, ANIMAL VETEX, SILVA REGINA és BIOMASSZA szakvásárok Brnóban: 20 országból 776 kiállító és több mint 111.000 látogató 

 

 

Minden tekintetben rekordszámokat hozott a Brnói Vásárközpontban Közép-Kelet-Európa vezetõ szakmai rendezvénye, a nemzetközi mezõgazdasági, erdészeti, állategészségügyi és állattenyésztési szakvásár!

 

A kiállítási standok és a kísérõ rendezvények a vásárváros teljes területét elfoglalták: 73.000 m² -en mutatkozott be 20 ország 776 kiállítója. 

A cseh látogatókon kívül még 50 országból érkeztek szakemberek a vásárra. Rekordszámú, több mint 300 látogatói busz érkezett Csehországból és külföldrõl: Szlovákiából 20, Ausztriából 8, Lengyelországból 3, Magyarországról pedig 2. Ezen kívül Horvátországból, Belorussziából, Lettországból és Ukrajnából fogadott szakembereket a Techagro. 

A szakemberek nagyra értékelték a bemutatott termékek széles skáláját. A kiállítók közül – akik rengeteg innovációval lepték meg az érdeklõdõket -, egyetlen piacvezetõ cég sem hiányzott. 13 termék nyerte el a Grand Prix díjat, további 3 pedig a zsûri különdíját kapta meg.

 

 

 

 

A rendezvény gazdag szakmai kísérõprogrammal várta a kiállítókat és látogatókat. 

Olyan aktuális témákkal foglalkoztak, mint pl. a 2013-as év mezõgazdasági irányvonalainak megvitatása, továbbá az energia-önellátás a biomassza hasznosításával. 

A Biomassza szakvásáron négy napos program keretében tartottak elõadásokat és konferenciákat, melyek központi témája a mezõgazdasági és erdészeti biomassza felhasználása és feldolgozása volt. Tapasztalt cseh szakemberek foglalkoztak a kérdéssel, majd konkrét külföldi példákat is bemutattak. A résztvevõk megvitatták az állami támogatások terén elért legújabb eredményeket, illetve a hatékonyságnövelés és a technológiai trendek lehetõségeit is. Nagy figyelem kísérte az aprítás és a forgácsolás bemutatóit, ahol mind a kilenc résztvevõ cég technológiája bemutatkozott. 

Az ANIMAL VETEX szakvásáron tartották az 5. Közép-Európai Nemzetközi Állatorvosi Kongresszust, amely középpontjában az antibiotikum kérdése állt. A kongresszuson 100 állategészségügyi szakértõ vett részt, többek között Csehországból és Szlovákiából, valamint olyan neves külföldi vendégek, mint például Declan O´Brien, az IFAH (International Federation of Animal Health) igazgatója. A rendezvény nemcsak a legégetõbb problémákat tûzte napirendre, hanem megvitatta az antibiotikumos kezelés jövõbeli stratégiáját is. 

A SILVA REGINA látogatói kipróbálhatták a lézeres lövészetet, az erdészeti középiskola diákjai pedig fejszedobásban versenyezhettek. Különleges vadásztrófeák és gazdag erdészeti mûgyûjtemények mutatkoztak be, többek között egy 500 darabos erdész- és vadászegyenruhából álló sorozat, ami még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülhet. 

A vásárok nemcsak a szakembereket vonzották, hanem színes programkínálat várta a nagyközönséget is. Óriási érdeklõdés kísérte a John Deere Farm-ot, ahol a különbözõ fajtájú lovakat mutattak be. Hasonlóan vonzó látványosságot kínált az állatbemutató is, ahol szarvasmarhákat, juhokat és kecskéket lehetett megtekinteni.

Az E csarnok teljes földszintjét a Nagy Méhészeti Kiállítás foglalta el, rekordszámú méhész részvételével. A különbözõ húsvéti témájú méhészeti termékek mellett méhészeti elõadások tarkították a kínálatot. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TerraDig XXS7 lazító Kevermesen

 

 

 

A VOGEL-NOOT történelmének nagyon fontos mérföldköve a magyarországi gyárak megalakulása. Fontos ez elsõsorban abból a szempontból, hogy igazából a hazai körülményeinknek köszönhetõen váltak gépeink világszerte ismerté, és elismerté. Ehhez a státuszhoz nem csak kiváló mérnökeink munkájára volt szükség, hanem segítõkész gazdáink konstrukcióformáló véleményére is. Közeledik a nyár, így hát most lazítsunk egy kicsit!

KÁSA és FIAI Bt., Kevermes

A gépkertben álldogáló TERRAFLEX grubber, HEKTOR eke, XS 1150 eke mellett találtuk meg cégünk 0001 sorszámú, elsõként hazánkban készülõ TERRADIG XXS7 lazítóját.

Kása Jánossal, vendéglátómmal emlékszünk vissza az elmúlt évekre.

„Családi cégünk a vidék egyik legnagyobb szolgáltatója, hiszen 500 hektár saját földünk mellett további 500 hektáron végzünk bérmunkát. Számunkra rendkívül fontos a minõségi szolgáltatás, amelyet csak alkalmas szerszámmal lehet maradéktalanul elvégezni. Az évek során egyre bõvült a VOGEL-NOOT gépek létszáma gazdaságunkban. Szerencsére a megrendelõink is igényessé váltak, igénylik az új technológiákat, szerszámokat. Három évvel ezelõtt került a gazdaságba az XXS lazító, amely az óta is fontos szerepet tölt be az alapmûvelésben. Elõtte szintén VN lazítóval - egy SSD 6-os géppel – végeztük talajaink karbantartását, de körülményeink egy nagyobb munkamélységû, robosztusabb eszközt igényeltek. Ekkor kaptuk a felkérést a gyártótól, hogy teszteljük ezt az új szerszámot, ami az ausztriai próbák után azonnal hozzánk került. A cég törökszentmiklósi mérnöke – Bana Sándor – figyelte itt „gyermekét”, melynek eredménye képen lett a gép azzá, amivé. A teszt után pedig úgy döntöttünk, ez a gép ideális lesz számunkra.

 

 

 

A tartós terhelést az óta is állja a masina, ezek a fizikai méretek szavatolják ezt. A 140x140-es gerendely keresztmetszet szerintem még nagyon sokáig idõtálló lesz. A 110 centiméteres vázmagasság ideális a gép számára. Kellõképpen magas, lehetõvé teszi akár azt is, hogy a gépet akár 70 centiméteres extrém munkamélységben használjuk. Nem okoz problémát még a jelentõs szármaradvány sem, a „szellõs” átömlési keresztmetszet gondoskodik az eltömõdésmentes munkavégzésrõl. Véleményem szerint, ha a gép még magasabb lenne, az további elõnyökkel már nem járna, legfeljebb a masina használatát, kiemelését, szállítását nehezítené meg. Nagyon hasznos az oldalsó peremlemez alkalmazása, amely szavatolja a teljesen homogén, egyenletes felszínt. Ragyogó ötlet a skála, amely mutatja a gépkezelõnek, hogy a hidraulikus állítású hengerek milyen munkamélységet engednek a gépnek. Fontos elem a vágó él ezen a konstrukción, amely segít a porhanyításban, bár a tavalyi rendkívül száraz idõszakban jobbnak láttuk e nélkül használni a gépet.

 

 

 

A kopóalkatrészek tartósságával is teljesen elégedettek vagyunk, hozzák a megszokott minõségi nívót, amelyet az ekéknél, valamint a grubbernél már megszokhattunk, és el is várunk!

Összességében azt tudom mondani három év és több száz hektár lazítás után: a gép nagyon jó választás volt.”

Hát igen! Ismét közeledik a nyár, a talajlazítás igazi szezonja. És következnek nyári rendezvényeink is, ahol Önök is meggyõzõdhetnek saját szemükkel a VOGEL-NOOT technikai kiválóságairól. Egyik ilyen rendezvény lesz a NAGY TALAJMÛVELÕ SHOW– idén Cegléd és Devecser környékén, augusztus elején - ahol reményeink szerint már szemügyre vehetik lazítónk vontatott kialakítású változatát, amely immár erõsített cúgpántokkal, de emelõkapacitást kímélõ kivitelben képviselik a fejlesztéseink folyamatos bizonyítékát!

Részletek hamarosan, de addig is minden gazdatársnak kívánunk jó felkészülést a közelgõ aratásra! És ha kíváncsiak a VOGEL-NOOT újdonságaira, gépeire, a felkészülés szünetében nyugodtan hívjanak bennünket!

 

 

 

Új gumiabroncs gyár

A Mitas bejelentette, hogy növeli a Charles City-ben (Iowa állam, USA), 52 millió dollár beruházással felépített új mezõgazdasági radiál gumiabroncs üzemének gyártási kapacitását, mely 2013 -ban – a tervezettnél 3 évvel korábban - eléri a maximális 13.500 tonna mennyiséget. Az újonnan megnyitott gyáregységben minden hagyományos mezõgazdasági gumiabroncs gyártása folyik egészen az 54” belsõ átmérõig és 1200 mm névleges profilszélességig.

 

 

 

 

VI. Agro-Békés Kft. Nyílt Nap

Évente kerül megrendezésre az Agro-Békés Kft. által életre hívott Agro-Békés Nyílt Nap, mely kis- és nagygazdaságok piaci szereplõit egyaránt megszólítja. Az immár hatodik alkalommal megtartott rendezvényre idén mintegy 400 látogató érkezett, akik 19 db gépkapcsolatot ismerhettek meg mind szóban, mind pedig gyakorlatban, de a termékpalettáról további 45 db állógép is bemutatásra került. Egyebek mellett a békéscsabai vállalkozás Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megyékben látja el a Kverneland Csoport és a Case IH termékek kizárólagos képviseletét, így nem véletlen, hogy a Nyílt Nap a Vicon zöldtakarmány gépsor bemutató körút, illetve a Puma Demo Tour 2012 állomásaként is szolgált.