MENÜ

Élet költözött a talajba

Oldalszám: 61
2014.01.24.

A Rezes Farm Kft-t 1997-ben alapította Rezes Gábor. A cég székhelye Debrecenben, a fióktelephelye Váncsodon található, tehát bihari tájon, a Berettyó térségében gazdálkodnak. Hagyományos növénytermesztést jelenleg 330 hektáron folytatnak, a szerves trágyát juhászatukból nyerik. A talajélet fenntartásához, élénkítéséhez Phylazonit baktériumtrágyát használnak.

 

 

Meghatározó növényeik a kalászosok - õszi árpa ás õszi búza -‚ a kukorica, napraforgó és a repce, melyeket részben réti, részben réti agyagos talajon termesztenek. Tápanyag-gazdálkodásuk az összetett jelzõvel illethetõ. Évente 15-20 hektárra adnak szerves trágyát, ásványi alaptrágyát õsszel csak az õszi búza és az õszi káposztarepce kap. A búza alá 200 kilót adnak az úgynevezett 15/15/15-ös mûtrágyából, míg az õszi káposztarepce alá speciális, nagyobb kéntartalmú mûtrágyát szórnak ki. Az õszi árpát tavasszal fejtrágyázzák hektáronkénti 80 kilogramm nitrogén hatóanyaggal, az õszi búza és az õszi káposztarepce alá a tápanyagból 100-100 kiló kerül. A napraforgó alá 85 kiló hatóanyagnak megfelelõ nitrogént adagolnak, míg a kukorica 110 kiló nitrogént kap.
A tápanyag utánpótlás
fontos elemeként Phylazonitot a kapások alá a vetéssel egymenetben, a magcsatornába juttatnak ki. Kukorica és napraforgó alá hektáronként 15 litert adagolnak, miközben a mûtrágya vagy szinten marad, vagy kevesebbet szórnak belõle. Rezes Gábor tapasztalatai szerint a készítmény hatására a növények hozama stabilizálódott - a napraforgó termésszintje például a korábbi 2,5 tonnás hektáronkénti hozamról magabiztosan a 3 tonnás átlag fölé emelkedett -‚ s már a kisebb-nagyobb aszályok sem okoznak termésingadozást. Az elmúlt 5 év eredményeit tekintve elmondható, hogy nem csak a termelés színvonalát stabilizálták, de elõreléptek a hozamszintekben és az egyes évjáratok közötti különbség is kiegyenlítettebbé vált. Ráadásul a Phylazonit kijuttatása roppant egyszerû: a traktorra szerelt elektromos pumpa ebben tökéletes „partner”.

 

A Phylazonit fontos felhasználási módja emellett, amikor tarlókezelésre alkalmazzák. Korábban csak a nyári betakarítású növények (õszi árpa, õszi búza, õszi káposztarepce) aratása után juttattak ki hektáronként 15 liter cellulózbontó baktériumos Phylazonitot, de az eredmények láttán a jövõben ezt alkalmazzák majd a kukorica ás a napraforgó aratása után is. A terméket egymenetben a tárcsázással, a felszerelt szórókeret segítségével juttatják ki.

Nem kísérleti, hanem tapasztalati eredmény az, ami szintén a Phylazonit jótékony hatását bizonyítja: a Rezes család tavaly a Bunge-tól az olajtartalom miatt a napraforgóra felárat kapott, az õszi káposztarepcénél pedig a 120 ezer forintos alapárra még 10 ezer forintos olajprémiumot is fizettek.

A farm vezetõje, Rezes Gábor szerint „ha rendszeresen alkalmazza valaki a Phylazonitot, akkor a nitrogén mûtrágyázásnál az adagokkal visszább lehet lépni. Nagyon fontos, hogy kedvezõ irányba változtatja meg a talaj életét, hatására javul a talajszerkezet.”