MENÜ

Magas hozam és termésbiztonság - Sikeres repcetermesztés EURALIS hibridekkel

Oldalszám: 85
2014.01.24.

A hazai repcetermesztés egy nehéz év vége felé közeledik. A tavalyi száraz, meleg õsszel a magágy készítés komoly gondokat okozott. A rögös, alacsony nedvességtartalmú talajokon a kelések hiányosak, a kezdeti fejlõdés vontatott volt.

 

Ezért a repce állományok nagy része gyengén ment a télbe. A 272 000 ha terület (kb. 10 000 ha nem került elvetésre) jelentõs része eleve megkésett, kései vetés volt. A hideg februárban (a hónap elején a napi középhõmérsékletek 10-12 °C-al a sokéves átlag alatt alakultak) a gyenge vetések jelentõsen károsodtak. Tavaszra mindössze 164 000 ha repce élte túl a telet, e terület jelentõs része is közepes vagy gyenge minõsítésû volt. A helyzetet súlyosbította, hogy az aszályos április és május a virágzás idejét rövidítette, és az elágazások száma is viszonylag alacsony maradt.

 

E nehéz idõjárási feltételek mellett a hibridek elõnye a szokásosnál is jobban jelentkezett: a gyorsabb, robbanékony kezdeti fejlõdés, a kisebb tõszám miatt is jobb stressztûrõ képesség, a jó télállóság és az intenzívebb elágazás a hibrideket a fajtarepcékhez képest különösen elõnyös helyzetbe hozták. Éppen ez a nagyfokú alkalmazkodó képesség a hazai szélsõséges, kontinentális klímához indokolja a hibridek választását a fajtákkal szemben. Ugyan a vetõmag hektáronkénti költsége legfeljebb 8-10 000 Ft-al magasabb, ez azonban jóval kevesebb, mint jelenleg 100 kg repce ára, amely különbség gyakorlatilag szinte mindig megtérül, párosulva a magasabb termésbiztonsággal. Az ideihez hasonló szélsõséges évjáratban a hibridek és fajták termésszintje között a különbség várhatóan még magasabb lesz.

A világ olajosmag piaca jelenleg és várhatóan a jövõben is hiánnyal küzd majd, ezért a repce kereslete hosszabb távon is emelkedik, stabil és kiszámítható, az átvételi árak magasak. Éppen ezért érdemes repcét termeszteni!

Azonban minden agrotechnikai mûvelet célja a magasabb termésbiztonság kell, hogy legyen. Ezek a következõk: jó elõvetemény, kiváló magágy, alacsony tõszám (35-45 növény/m2), gyomirtás, hibridek használata, gondos növényvédelem és optimális tápanyag ellátás –egyszóval az intenzív technológia.

Az Euralis versenyképes hibrid kínálata ehhez nyújt páratlan lehetõséget:

Az ES Natalie korai hibrid. Zömök növények, rendkívüli szárszilárdság jellemzi. A magasabb tõszámokat jól tolerálja. Sclerotinia toleranciája kiváló. Nagyobb vetésterületen a betakarítás ütemezésére feltétlenül ajánljuk.

 


 

 

Az újonnan bevezetett ES Neptune kiváló termõképességû korai hibrid, kezdeti fejlõdése kiemelkedõ, az állomány nagyon egészséges. Mély fekvésû, kórtanilag problémás táblákba és vetésváltásba egyaránt ajánljuk.

 

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 

Az idei év újdonsága a középérésû csoport elején érõ robosztus ES Danube hibrid. Termõképessége rendkívül magas, Phoma és Sclerotinia ellenálló képessége kiváló.

Intenzív repcetermesztéshez ajánljuk magas kórtani nyomás esetén is.

A középérésû ES Mercure stabil termõképessége, betegség ellenálló képesség és rendkívüli elágazási hajlama jelentõsen a hibridek átlaga feletti. Kezdeti fejlõdése és szárszilárdsága rendkívüli. Az állomány egyöntetû, a tõhiányokat és az alacsony tõszámot kiválóan kompenzálja. A tõszámot sûríteni nem ajánlott. Alacsony tõszámhoz (300-400 000/ha) és széles sortávolságokhoz (25-50 cm) is kiváló választás.

Az ES Artist kiemelkedik a középérésû hibridek közül magas termõképességével, szárszilárdságával és magas olajtartalmával. Ár/teljesítmény aránya rendkívül kedvezõ.

Cserélje le fajtarepcéjét Artist-ra! A többlet hozam és a termésbiztonság bõven ellensúlyozza a valamivel magasabb vetõmag árat!

Összefoglalóan az Euralis hibridek erõsségei: a magas hozam, a rendkívül sok elágazás, az egészséges növények és a termésbiztonság.

Az intenzív és jövedelmezõ repcetermesztéshez válassza az Euralis hibrideket! A hozamot, jövedelmét ne kockáztassa!

Dr. Nagy Sándor

termékfejlesztési- és marketingvezetõ