MENÜ

VINCARE® - bízhat benne!

Oldalszám: 4
2014.01.24.

A tavalyi év idõjárása kedvezett a szõlõtermesztõknek és a borkészítõknek. A peronoszpóra fertõzés szempontjából kritikus virágzás körüli idõszak fertõzésmentesen alakult. A nyár végére beköszöntõ esõs periódus azonban egy késõi fertõzést indukált.

 

 

Jóllehet, hosszabb permetezési fordulókkal is eredményesen védekezhettünk, emiatt kevesebb számú beavatkozásra volt szükség, az ültetvényt mégsem lehetett magára hagyni. A hosszú tartamhatással rendelkezõ, szisztémikus és kontakt hatóanyagot egyaránt tartalmazó peronoszpóra elleni készítmények alkalmazásával az esõs idõszak beköszöntével is megfelelõen védhettük a lombozatot.

 

 

 

 A Makhteshim Agan által forgalmazott Vincare a tavalyi évben országszerte jól szerepelt. A Vincare kontakt hatóanyaga a folpet (500 g/kg), szisztémikus hatóanyaga a bentiavalikarb-izopropil (17,5 g/kg), amely a karboxilsavamidok (dimetomorf, iprovalicarb, valifenalát) képviselõje (FRAC – CAA-fungicidek). A szisztémikus komponens az oospórás gombák sejtfal-bioszintézisének gátlásán keresztül fejti ki hatását. A gombaspórák csírázását és a gombafonalak növekedését már 1,0 µg/l koncentrációban hatékonyan gátolja, a legújabb kutatási eredmények szerint a gombák cellulóz-szintézisét akadályozza.

 

 

 

Preventív hatása mellett kiemelkedõ a kuratív és eradikatív hatása is, amely a felszívódás után, a sejtközötti járatokban jelentkezik: fertõzés után hat nappal kipermetezve is közel 100%-os hatékonyságot biztosít. Hatását hosszan, akár 28 napon keresztül képes megtartani. Gyors felszívódásának köszönhetõen a kezelést követõ néhány óra múlva lehullott csapadék már nem befolyásolja a hatékonyságát.Preventív, kuratív és eradikatív hatása tavaly bizonyított: fertõzésmentesen tartotta a növényt akkor is, ha az utolsó permetezés és a peronoszpóra fertõzés vége között egy hónap telt el (lásd az ábrát). 

 

A Vincare borszõlõben, 1,8–2 l/ha dózisban, peronoszpóra, szõlõorbánc és szürkepenész elleni védekezésre engedélyezett. Fertõzésveszélyes idõszakban elsõsorban preventív jelleggel, elõrejelzésre alapozva, vagy legkésõbb az elsõ tünetek megjelenésekor kell elkezdeni a kijuttatást, a fertõzési nyomástól és az idõjárástól függõen 7–14 napos idõközönként (maximum 4 alkalommal). Súlyos fertõzésveszély esetén rövidebb permetezési forduló és a magasabb dózis használata javasolt. Törekedjünk az egyenletes permetléfedésre a lombozat belsejében és a levélfonákon is, amit Bio-Film adalékanyag hozzáadásával elõsegíthetünk.

 

A peronoszpóra fertõzés elõrejelzését segíti kibõvített „Mahunmet” rendszerünk. A Vincare-rõl és az új betegség elõrejelzõ rendszerünkrõl bõvebb információt olvashat a www.mahun.hu címen, vagy keresse a Makhteshim kereskedelmi képviselõit!

 Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary