MENÜ

A kiváló páros évtizedes töretlen sikere - Az Axiál és az AGCO a jövõt is együtt tervezi

Oldalszám: 59
2014.01.24.

Egy évtizede annak, hogy az Axiál Kft. megkötötte az AGCO konszernnel a Fendt traktorok kizárólagos forgalmazásáról szóló együttmûködési megállapodást a Gödöllõi Királyi Kastélyban. A 10 éves jubileumot április 25-én rendezték, s ez alkalomból ugyancsak a patinás környezet szolgált helyszínéül a két cég vezetõi találkozásának, akik nagyszámú meghívott társaságában ünnepelték az elmúlt évek sikeres együttmûködését, és beszéltek a jövõre vonatkozó terveikrõl is.

 

 

A Fendt traktoroknak a hazai piacon 2002 elõtt még nem volt jelentõs a részesedése, a márka kevéssé volt ismerõs a hazai termelõk elõtt, és a gépek mellé kínált szerviz és alkatrészellátás szolgáltatás sem biztosította a terméknek azt a hátteret, amelyet már akkor is elvártak a magyar gazdák. Érzékelhetõ volt azonban már a tendencia, miszerint a profi mezõgazdasági nagyüzemeknek a nehéz talajmunkák elvégzéséhez igényük van a munkájukat nagymértékben segítõ, magasabb lóerõ-kategóriába esõ traktorokra.

Az Axiál Kft. vezetése idõben felismerve ezt a tényt olyan márkát keresett, amely ebben a kategóriában magas minõséget képvisel, és hiánypótló szerepet tölthet be. A cég addig 200 Le feletti traktorok értékesítésével nem foglalkozott, a német piacon már elismert, piacvezetõ prémiumkategóriás termék azonban megfelelõ alternatívának bizonyult a magyar piac igényeinek kielégítésére. A Fendt vezetõ technológiát képviselt a traktorgyártásban, minõségben és megbízhatóságban is az élmezõnyben volt. A gyártó 1995-ben mutatta be a Vario fokozatmentes hajtómûvet, amelyet 2009-tõl már minden traktorukba beszerelnek a 70 és 390 Le közötti teljes Vario kínálatban. A Fendt az AGCO-konszern vezetõ High-Tech márkája, s a gyár két telephelyén közel 3700 dolgozót foglalkoztat a kutatás, fejlesztés, értékesítés és marketing, illetve a gyártás, a vevõszolgálat valamint az igazgatás területén. Az Axiál Kft. azért is vállalkozott éppen a Fendt traktorok forgalmazására, mert a gépek mellé alkatrészellátást és szervizszolgáltatást tudott biztosítani.Ez idõ tájt az 1991-ben Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi és Harsányi Zsolt alapította – alkatrész-forgalmazással foglalkozó – Axiál 265 alkalmazottjával már 12 telephelyen szolgálta ki vevõit az országban. Az elmúlt tíz év eredményeit pedig az adatok is igazolják: az alkalmazottaik száma meghaladja az 540-et, a cég tavalyi forgalma 47,2 Mrd forint volt, és jelentõsen nõtt az összforgalomban az alkatrész és szerviztevékenység aránya is. Telephelyeik száma a bajai központtal együtt mára 15-re nõtt, így Magyarország területén 75 km-es körzetben minden partnerük elérheti õket.

Harsányi Zsolt, az Axiál tulajdonos-ügyvezetõje elmondta, hogy az elmúlt tíz év alatt több mint 1100 Fendt traktort értékesítettek, amelyek forgalmazásának kezdetekor a legnagyobb traktor a 286 Le-s volt, ma azonban már 390 Le teljesítményût is tudnak ajánlani. S míg korábban 12 tonnás volt egy traktor, ma akár 16,5 t tömegûeket is gyártanak, és bár van ugyan még elektronika nélküli változat, de az jelentõsen megkönnyíti annak a munkáját, aki valóban ért hozzá. Az Axiál pedig gépkezelõi tanfolyamokat indít, hogy megtanítsa a gépek kezelésére a traktorvásárló partnereit illetve azok alkalmazottjait, hogy a megfelelõ tudás birtokában dolgozhassanak. A háttérszolgáltatások és a gépértékesítés minõségének folyamatos fejlesztése érdekében pedig saját munkatársaik is oktatásban részesülnek a Fendt németországi gyárában.

A cégvezetõ szerint a Fendt márka valóban megéri az árát. A gyártóval közösen nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy minél jobban megismertethessék a terméket – ezt igazolja az is, hogy már több, mint 500 magyar partner járt a Fendt gyárban, ahol összesen 1000 napot töltöttek el. A Fendt traktorokba épített Vario technológiával 20 és 50 km/h közötti intervallumban biztosított a fokozatmentesen vezethetõség!

Az Axiál sikerét fémjelzi a 649 Fendt vásárló partner, akik több, mint 1000 traktorral büszkélkedhetnek. Az alacsony fogyasztás és gazdaságos üzemeltetési költség mellett a károsanyag-kibocsátás tekintetében is elöl jár a márka.

Hubertus M. Mühlhäuser, az AGCO alelnöke, régióigazgató rendkívül jónak és példaértékûnek ítéli az Axiállal való együttmûködésüket. A német cég tavaly hozott döntést arról, hogy nemcsak gépeket, de infrastruktúrát is gyárt. Ezért olyan fejlesztésbe kezdett, amelynek köszönhetõen komplett megoldásokat tud szolgáltatni a gabonatárolásra vonatkozóan, illetve foglalkoznak már sertés- és baromfi istállókkal is. A hosszú távú terveikben is számolnak az Axiállal, amikor már komplett infrastruktúrákat is tudnak kínálni – vagyis mindazt, ami a korszerû gazdálkodáshoz szükséges. A megbízhatóság, a minõség, és a technológia még inkább teret nyer a jövõben, ezért ehhez igazodó beruházásokat terveznek, amelynek legközelebbi állomását, a világ legmodernebb traktorgyárát szeptemberben helyezik üzembe, és új gyárat létesítenek a kabingyártásra is egy új gyártó és szerelõüzem létrehozásával – így már évi 25 ezer darabos Fendt gyártási kapacitást tudnak produkálni.

A jubileumi rendezvényen jelentette be az elnök azt is, hogy egy jövõbeni együttmûködés értelmében milyen lehetõséget kínál az Axiál 2012-ben megfogalmazott az „Axiál a Jövõ Szakemberéért” programjához. Az Axiál-Fendt Ösztöndíjprogram végzésük évében lévõ, vagy végzés elõtti gépész, agrár, és kereskedelmi orientációjú mérnökhallgatóknak kínál lehetõséget. A program három éve alatt (2012–2015 között) minden évben két-két diák nyerheti el az ösztöndíjat, akik az elsõ három hónapban az Axiál Kft-nél kezdik gyakornoki idejüket, majd pedig a német gyártónál töltenek el hat hónapot. Õk a képzés során az AGCO saját akadémiáján kapnak lehetõséget az oktatásra.

A SZIE gépészmérnöki karának dékánja, dr. Szabó István örömmel üdvözölte a képzési programot, elengedhetetlennek tartva a kar és a gazdasági élet szereplõinek napi kapcsolatát. Az Axiál-Fendt páros igencsak jól cseng a mezõgazdasághoz értõk fülében, s ha egy vállalkozás sikeres, annak a hátterében jól képzett szakemberek állnak, akik mozgásban tartják az üzletet. Az egyetem maga is közvetlenül a gazdasághoz kapcsolódik gépészmérnökei által, a gyakorlatot azonban ott kell megszerezni, ahol annak a helye van. A kivételes képzési lehetõség keretében a legtehetségesebb diákokat segítik az ösztöndíjhoz.

Szem-FülesVideo az ÚMM 2012. május 6-ai adásában