MENÜ

Összességében a növénytermesztésben kedvezõ a kép, bár a tavalyinál kisebb termésre lehet számítani búza és repce esetében

Oldalszám:
2014.01.24.

 

 


 

 

Kukoricában ilyen újdonság a CalarisPro, melynek összetételét magyar kérésre fejlesztették ki és a hektáronként maximálisan kijuttatható terbutilazin tartalommal rendelkezik, valamint mezotrion van mellette. A szer 2013-tól kerül kereskedelmi forgalomba és várhatóan az egyik meghatározó tartamhatással rendelkezõ kétszikû gyomirtó szer lesz a piacon.

A 2012-es év legfontosabb eseménye a kukoricaszer-palettán az ElumisPeak gyomirtó szer bevezetése volt, amelyet már az elsõ évben több mint 70 000 ha-on alkalmaztak. A szer különlegessége az olajos formuláció, valamint a hármas hatóanyag tartalmánál fogva nagyfokú biztonságot nyújt szinte minden gyomviszony közt.

 

 

A kalászos kultúrákban bemutatták a jövõ évben bevezetésre kerülõ, átütõ innovációs értéket képviselõ Seguris gombaölõ szert. Kettõs, a levélhez és egyben a kórokozókhoz való kötõdése, valamint igazolt tartamhatása révén a kísérleti parcellákban a hatása szembe tûnõ volt (egészséges és zöldebb növényállomány). Két különbözõ hatóanyagának (izopirazam, epoxikonazol) köszönhetõen kiváló hatást nyújt a levélbetegségek ellen.

Kalászosokban az idei év újdonsága és sikerterméke lett az Axial One egy- és kétszikû gyomirtószer-kombináció, amelynek hatékonyságáról szintén személyesen gyõzõdhettek meg a látogatók az eseményen. Az egyszikû gyomnövények elpusztításáért felelõs hatóanyaga, a pinoxaden egy teljesen új hatóanyagcsaládba tartozik, rendkívül hatékony a hazánkban elõforduló legfontosabb fûféle gyomok ellen.

 

 

Õszi káposztarepcében a 2012-es év innovációjáról, a Plenum-ról hallhattak a termelõk. A rovarölõ szer repcefénybogár elleni küzdelemben egyedülállóan új módon fejti ki hatását. Hatóanyaga a pimetrozin, amely a rovar központi idegrendszerének állandó jóllakottságérzetet közvetít, így a rovar azonnal befejezi a táplálkozását, majd éhen hal. A jelenleg kapható szerekhez képest eltérõ hatásmechanizmusa miatt alkalmas a rezisztencia megtörésére illetve kialakulásának megelõzésére.

 

 

A fajtabemutatók szintén sok érdeklõdõt vonzottak. A repcetermesztés technológiájában a tapasztalatok szerint a termõhelyi alkalmazkodás biztosításának alapja a hibridek plasztikusabb vetésidejének és a megválasztott vetésidõ interakciójának eredõjeként a megfelelõ hibridhasználat. Így a Syngenta kutatásai és fejlesztései a hibridek nemesítésére irányulnak, ahol egy önállóan kifejlesztett hibridnemesítõ programot mûködtet és finanszíroz SAFECROSSTM márkanéven. Ebbõl a hibridizációs rendszerbõl kikerülõ hibridek termõképességben, alkalmazkodóképességben, stressztoleranciában, télállóságban és minõségi paramétereikben a legversenyképesebb biológiai alapok közé sorolandók.

 

 

A repcén felül a Syngenta Seeds õszi búza, õszi árpa nemesítésének képviselõit is bemutatták a magyar termelõknek. Ezeket a fajtákat a cég belsõ kisparcellás kísérleteiben több éve tesztelik, amelynek célja a Syngenta kalászos genetika honi adaptálhatóságának vizsgálata.

„Összességében a növénytermesztésben kedvezõ a kép, bár a tavalyinál kisebb termésre lehet számítani búza és repce esetében, azonban a terményárak árcsökkenésével nem kell kalkulálni. Az árak magasan maradnak, kialakulhat egy erõs kínálati piac, így továbbra is érdemes nagy mennyiségû és jó minõségû terményt termelni, bár nyilvánvaló, hogy az elkövetkezõ hetek csapadékmennyiségétõl is sok függ majd. Mindenesetre még inkább érdemesebb minõségi vetõmagokat és biztos forrású, több éve bizonyított növényvédõ szereket használni, hiszen a nem megfelelõ növényvédelem és a gyenge minõségû vetõmag által okozott termésveszteség még nagyobb bevételkiesést jelent a termelõknek. Ebben kíván gyakorlati segítséget, útmutatást kínálni a Szer-Show, ezáltal segítve a gazdákat a kellõ mennyiségû és minõségû termény elõállításában.”– mondta el az enyingi Szer-Show-n Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezetõ igazgatója. 

 

KÉPGALÉRIA