MENÜ

Hatékonyság és környezetvédelem mindenekelõtt

Oldalszám: 69
2014.01.24.

Európai körútjának állomásaként Magyarországot is érintette a CASE IH Puma Demo Tour 2012 rendezvénysorozat. A három stációra a hivatalos márkaképviselet, a Kartal és Balatonszabadi helyszínek esetén pedig az Invest Gépkereskedelmi Kft., a CASE IH magyarországi importõre rendezte a bemutatót. Utóbbi állomásra az Agro Napló is meghívást kapott.

 

 

A rendezvény maga a legújabb fejlesztésû Puma és Puma CVX traktorok köré épült fel. Számos, a traktorokhoz köthetõ újdonság már a hannoveri Agritechnica kiállításon, illetve a mezõgazdasági szaksajtóból bemutatásra került, ám a forgalmazói oldalról a Puma és Puma CVX modellek, valamint az azokhoz köthetõ újdonságok gyakorlati bemutatón még nem.Általánosan jellemezhetõ a CASE IH termékekre a költséghatékonyság és a környezet védelme. Fejlesztéseik tudatosan ez irányba haladtak. A bemutatón elsõként az SCR motortechnológia elõnyeit (üzemanyag-megtakarítás, csökkentett károsanyag-kibocsátás), illetve mûködési elvét mutatta be Várkonyi Bence kereskedelmi vezetõ. Mint ismeretes, 2012. január 1-tõl érvénybe lépett a Tier 4A szabvány, 2014-tõl pedig a TIER 4B reguláció érvényesül, melynek eredményeképp az EGR technológiával gyártott motorokat már nem lehet üzembe helyezni. Többek között ez az egyik oka, hogy az osztrák gépgyártó a fejlesztéseik egyik irányaként az SCR technológiát választotta, illetve alkalmazza már a 100 Le feletti erõgépei esetében.

Külön állomáson, egy állandóan változtatható áttételû hajtómû demo modell segítségével szemléltették a fokozatmentes váltó mûködését. A technológia használatával a sebességváltó hatékonysága optimális, így megfelelõen egyenletes haladás, alacsony üzemanyag-felhasználás, magas teljesítmény és nem utolsósorban felhasználói kényelem érhetõ el. További ergonómiai elõny az integrált menetkar, melynek segítségével minden olyan funkció szabályozható, ami a traktor mûködéséhez szükséges.

 

 


A hajtómû mûködését egy demó gép segítségével mutatták be

 

 Három modell fal segítségével ismertették a Fejlett Gazdálkodási Rendszerhez (AFS – Advanced Farming System) kapcsolódó párhuzamvezetéshez, hozamtérképezéshez és az automatikus kormányzáshoz szükséges eszközöket is, melyeknek alkalmazásával tovább növelhetõ a termelékenység és csökkenthetõ az inputanyag-felhasználás.A gyakorlatias technológiai ismertetõt követõen a jelenlévõ gazdák a kilincset kézrõl kézre adva próbálták ki a Puma CVX 160, Puma CVX 230, valamint a Puma 215 modelleket.

 

 

Tengeri Kft., BalatonszabadiA rendezvény helyszínéül Forrás József (képünkön) gazdasága szolgált. A balatonszabadi gazdálkodó 1100 ha-on végez termelést (búza, kukorica, száraz borsó vetõmag) és további 200 ha-on szolgáltat. Elmondása szerint technológiai kialakításának, ár-érték arányának és az alacsony meghibásodási lehetõségnek köszönhetõen esett választása a CASE IH gépekre. Büszkeségük a gazdaság vezérgépe, a STEIGER 380, de gépparkjukban további 7 darab CASE IH erõgép is megtalálható.

 


 

 

-an-