MENÜ

Väderstad születésnap Kápolnásnyéken

Oldalszám: 4
2014.01.24.

Az idén ötven esztendõs svéd Väderstad magyarországi leányvállalata a Vaderstad Kft. június 15-én ünnepelte 15. születésnapját partnerei körében Kápolnásnyéken. Ma már mintegy 3000 Väderstad márkájú munkagép dolgozik szerte az országban – szinte minden régióban fellelhetõk az észak-európai gyár talajmûvelõ- és vetõgépei.

 


 

 

A kettõs jubileumi születésnap nagyszabású rendezvényén az anyacég igazgatója, Christina Stark is részt vett aki köszöntette a vendégeket valamint elõadásban bemutatta 50 éves innovációjukat. A Vaderstad Kft. ügyvezetõje, Kalmár Tibor tartott elõadást az eltelt másfél évtized eredményeirõl. A svéd Väderstad-Verken AB 1997-ben alapította kecskeméti központtal a magyar leányvállalatát, ahol három alkalmazottal kezdte meg a gyár a dunaújvárosi bérelt telephelyén várakozó gépek értékesítését. Már a kezdetekkor megfogalmazódott az a határozott elképzelés, miszerint a Väderstad termékeinek kereskedõk nélkül, direkt értékesítéssel kell eljutniuk a magyarországi gazdálkodókhoz, természetesen a szerviz- és alkatrészellátás biztosításával.

 

 


Christina Stark

 

 Az 1998–2000 közötti idõszakot leginkább a nehézségek jellemezték. A Väderstad ugyanis olyan új technológiát illetve újdonságot hozott a magyar piacra, amelyet a hazai gazdálkodók nehezen fogadtak el. A svéd gyár koncepciója – a munkagépek merõben újfajta építési módja – nem találkozott a magyar gazdaságok tradicionális szemléletmódjával.2001–2005 között azonban már folyamatosan bõvült a Väderstad választéka, ugyanakkor megjelentek a mezõgazdasági gépek beruházásának támogatásai is. A magyarországi vállalat forgalma megkezdte a felfelé ívelést, és már a 2002-es esztendõben elérte az 1 Mrd Ft-ot. Az év nyarán a vállalat átköltözött a Dunántúlra, részben már azzal a szándékkal, hogy a jövõben tervezett önálló telephelyük abban a körzetben legyen. Ebben az idõszakban a Velencei-tó melletti Gárdony városa adott helyet a Väderstad magyarországi központjának, és elindult a kápolnásnyéki telephely építése is, ahol már egy helyre került minden szolgáltatásuk: gép, alkatrész és adminisztráció. Egyúttal határozott üzenetet is jelentett a piaci szereplõk számára, miszerint a Väderstad hosszú távra kíván berendezkedni a magyar piacon.A 2007-es idõszak igencsak gyümölcsözõnek számított a cég életében, mert óriási kereslet mutatkozott a Väderstad gépek iránt. A kft. rekord számú bevételt könyvelhetett el, így 2008–2009-ben szinte minden szegmensben megtartották a piacvezetõ szerepüket. A dinamikus fejlõdés azonban 2010-ben megszakadt, a Väderstad árbevétele 70%-kal esett vissza. A cég azonban még ekkor is képes volt nyereséget realizálni, a következõ évben pedig új lendületet vett a gépforgalmazásuk.

 

 


Kalmár Tibor

 

 Négy fontos termékük egyenként is hozzájárult a Väderstad magyar piaci fejlõdéséhez. A Rapidot már 1997-ben megismerhették a magyar gazdák. Ez volt az elsõ magágykészítõ vetõgép, amely nagy sebességû precíziós gabonavetést valósított meg költséghatékony módon. A gazdálkodók úgy ismerik, mint a szélsõséges évjáratok és változó minõségû talajok megbízható vetéstechnikáját. Töretlen sikerét jellemzi, hogy ma már közel 700 Rapid vetõgép dolgozik hazánkban. Ugyancsak nagy jelentõségû termékük a 2000-ben bemutatott Carrier, amely nemcsak a magyar, de az európai piacon is az elsõ rövidtárcsa volt rendkívüli talajporhanyító képességével. Korszakalkotó termékük a TopDown, amely megjelenésében és eredetiségében is újdonságot hozott a magyar piacra. Ez volt az elsõ multikultivátor, amelyik lehetõvé tette a szántás kiváltására alkalmas, forgatás nélküli talajmûvelés megvalósítását.

 

De a felsorolásból nem maradhat ki természetesen a nagy sebességgel történõ szemenkénti vetést biztosító Tempo vetõgép sem. A Väderstad termékskáláját az említetteken kívül széles kínálat jellemzi.

 

 


 

 A cég árbevételének 78%-át a gép-, míg 16%-át az alkatrész-értékesítés és 3–3%-át a használtgép-értékesítés és egyéb árbevétel jelenti – mindezt ma már 16 fõállású munkavállaló tevékenységének köszönhetõen teljesítik. A vállalat felismerte, hogy az új technológiák bevezetése nem megy szemléletmódbeli váltás nélkül, amelyhez szükség van egyetemek, tudományos intézetek támogatására. Így került a Vaderstad Kft. kiválóan mûködõ kapcsolatba a gödöllõi Szent István Egyetem, Dr. Birkás Márta vezette földmûveléstani tanszékével.A következetes szakmai munka eredményeképpen a svéd gyártó ma a hazai piac meghatározó szereplõje, az innováció, a minõség és a szakmaiság megtestesítõje. A Vaderstad Kft. a magyar piac azon szereplõje, amely következetesen minden évben megszervezi népszerû szántóföldi gépbemutatóit.

 


 

 

-an-