MENÜ

Falcon Pro agricultura Hungariae

Oldalszám: 35-36
2014.01.23.

Amikor majd megírják a gabona fungicidek történetét, a Falcon-nak biztos külön fejezete lesz. Hisz 1998-as bevezetése óta népszerûsége töretlen, és évek óta tartja vezetõ pozícióját. A siker - leegyszerûsítve - egy fiziko-kémiai jelenségnek tudható be: a spiroxamin és a tebukonazol együtt jobban mûködik, mint külön-külön. A Falcon-nal így kevesebb hatóanyaggal, kisebb költséggel is kiváló védelmet lehet elérni.

 

 

A Falcon a kiváló együttmûködésrõl bizonyságot tévõ tebukonazol és spiroxamin mellett triadimenolt tartalmaz. A protiokonazol bevezetése után logikus volt, hogy a Falcon-ba is az új, tartósabb hatást nyújtó triazol kerüljön. Ez lett a Falcon Pro, aminek összetétele: 148 g/l tebukonazol, 224 g/l spiroxamin és 53 g/l protiokonazol. A csere változatlanul hagyja a Falcon kiváló tulajdonságait, de erõsítést hoz a fuzáriózis elleni hatás, a hatásbiztonság és a hatástartam területén. A hármas hatóerõ tehát háromszorosan is megújul.

A Falcon Pro engedélyezése eredményesen lezárult, engedélyokiratát nemrégiben megkapta. Tizenöt eredményes szezon után így a Falcon most megújul. 2013-ban kalászos gombaölõ szerként már az új Falcon Pro kerül forgalmazásra. Mielõtt az új készítmény felhasználását ismertetjük, nézzük meg, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek hatóanyagai.

Tebukonazol – a klasszikus

Felszívódó triazol hatóanyag. Kiemelkedõen hatékony a lisztharmat, a rozsdabetegségek, a pirenofórás, a rinhospóriumos és a szeptóriás levélfoltosság ellen. A protiokonazollal együtt a búza kalászfuzáriózis elleni védekezés alapja mindenütt a világon. Csökkenti a termény mikotoxin-tartalmát is, és ez a hatás a tárolási ideje alatt is érvényesül. Míg a legtöbb azol-fungicid csupán egy helyen, a tebukonazol két helyen fejti ki gátló hatását, ami nagy hatásbiztonságot eredményez. A növényben viszonylag lassan, de egyenletesen oszlik szét. Preventív aktivitása hosszú, ugyanakkor kuratív és eradikatív hatása is kitûnõ.

Protiokonazol – a modern

2004-ben került piacra elõször. Az azol-fungicidek új csoportját, a triazolintionokat képviseli. Széles spektruma van, de legfõbb jellemzõje az egyedülálló fuzáriózis elleni hatás, a legjobb kalászfuzáriózis elleni hatóanyagok közé tartozik. A protiokonazol kiemelkedõen hosszú preventív hatású, de kuratív és eradikatív hatása is van. A növények növekedésére kifejtett kedvezõ élettani hatásai (zöldítés, termésfokozás) a strobilurinokét közelítik.

Spiroxamin – a gyorsító

Szintén DMI hatású hatóanyag. Gyorsan felszívódik, és nagyságrenddel fokozza a triazolok felszívódását. Így növeli a Falcon Pro hatásbiztonságát, sõt hatástartamát is. A növényben egyenletesen eloszlik, a levél teljes felületén véd. Az ergoszterol bioszintézisét a tebukonazoltól eltérõ helyen is gátolja, keresztrezisztencia nincs. Hatása elsõsorban a lisztharmatra és rozsdabetegségekre terjed ki. Más betegségek ellen jó mellékhatása van. A hatás független a hõmérséklettõl, hûvösben is bizonyítja preventív, kuratív és eradikatív tulajdonságát. Erõsen és gyorsan kötõdik a levelek viaszrétegéhez, így a Falcon Pro kiváló esõállóságának hordozója. A spiroxamin hatáskifejtése nagyon gyors. Látványos a lisztharmat esetén, ahol a telepek a kezelés után már 2 nappal beszáradnak.

Falcon Pro

Pro agricultura Hungariae: a magyar mezõgazdaságért. Hiszen a Falcon megújítása által a gyakorlat újabb idõszakra egy hatékony, a hazai kórtani spektrumnak kiválóan megfelelõ, jó ár-érték arányú kalászos gombaölõ szert kap.

Hatásspektrum

A Falcon Pro a kalászosok minden fontos gombabetegsége ellen hatékony. Búzában lisztharmat, rozsda, szeptóriás levél- és pelyvabarnulás, pirenofórás levélfoltosság és kalászfuzáriózis ellen alkalmazható sikerrel. Árpában lisztharmat és rozsda mellett, a csíkos, hálózatos- és rinhospóriumos levélfoltosság ellen is kiváló. Hatékony a rozs, tritikále és zab hasonló betegségei ellen is.Lisztharmat és rozsda betegségek ellen a prevenció mellett kuratív és eradikatív hatással is rendelkezik, így ezek ellen a betegségek ellen a tünetek megjelenése után is eredményes lehet. Pirenofórás és szeptóriás megbetegedések ellen preventív hatású. Kalászfuzáriózis ellen kiváló preventív, és akár 4 napos kuratív hatással is rendelkezik.

Kultúrák

A Falcon Pro felhasználása búzában, árpában, rozsban, tritikáléban és zabban egyaránt engedélyezett. A gombaölõ kezelések 95%-ban a búzában és az árpában történnek. Sokszor szakmailag indokolt lenne a tritikále, a rozs, vagy a zab kezelése is, de a kezelési költség miatt a termelõk nem védekeznek. A Falcon Pro kedvezõ árának és rugalmas dózisának köszönhetõen e kultúrákhoz is jól illeszkedik.

Felhasználás ideje

A kalászosok tavaszi védelme során három kezelési idõ különül el: a T1 a bokrosodástól a 2-szárcsomós állapotig terjed. Ez az alapozó kezelés ideje a korai (esetleg áttelelt) betegségek vagy szártõbetegségek ellen. A T2 a zászlóslevél megjelenéstõl a kalász hasban idõszakig terjed. Ez a kezelés védi a felsõ leveleket, hatása a termés mennyiségére így meghatározó. A T3 a kikalászolás végétõl a virágzás végéig tarthat. Fõ feladata, hogy a levélbetegségek mellett kivédje a fuzárium gombák támadását, így elsõsorban a termés minõségét befolyásolja. A T1 és T2 idõszak nálunk sok esetben összefolyik, így a gyakorlatban legtöbbször egy lombkezelésre és egy kalászkezelésre kerül sor. A Falcon Pro – rugalmas szer lévén – mindhárom védekezési idõszakban kiválóan alkalmas bevetésre. Egy szezonban azonban csak kétszer szabad kijuttatni.A Falcon Pro-t megfigyelésre alapozva, megelõzõ jelleggel kell alkalmazni akkor, amikor a betegség elsõ tünetei épp látszanak az alsóbb leveleken. A bokrosodás végétõl rendszeresen ellenõrizni kell az állományt ahhoz, hogy a védekezés idejét helyesen tudjuk megválasztani.

Dózisok

A Falcon Pro engedélyezett dózisa 0,6–1,0 liter/ha. Lisztharmat és rozsdabetegségek ellen 0,6–0,8 l/ha elegendõ. A különbözõ levélfoltosságok (pirenofórás, szeptóriás stb.) elleni hatékony védelemhez válasszunk 0,8–0,9 l/ha (árpában 0,7–0,8 l/ha) dózist. Kalászfuzáriózis ellen minden esetben a 0,9–1,0 l/ha a helyes dózis. Általános szabály, hogy gyenge fertõzési nyomás mellett az alacsonyabb, közepes-erõs fertõzési nyomás veszélye esetén a magasabb dózis használata indokolt.Egy kezelés esetén a kijuttatás a kalászolás vége (BBCH59), virágzás kezdete (BBCH61) idején (korai T3 idõszak) 0,8–1,0 l/ha dózisban javasolt. Két kezelésnél a Falcon Pro-t használhatjuk az 1. vagy 2. kezelésre, illetve mindkét kezelésre. Amennyiben a Falcon Pro-t az 1. kezelésben levélbetegségek ellen használjuk, a javasolt dózis a betegségtõl és a fertõzés erõsségétõl függõen 0,6–0,9 l/ha, a kijuttatás ideje a bokrosodás végétõl (BBCH29, T1 idõszak) a zászlóslevél kiterülésig (BBCH39, T2 idõszak). A kalászkezelést a virágzás eleje és közepe között (BBCH61-65, T3 idõszak) ajánlott elvégezni 0,9–1,0 l/ha Falcon Pro-val, vagy 1 l/ha Prosaro-val.

Kijuttatási szempontok

A Falcon Pro kipermetezése a megfelelõ fedettség elérése érdekében 250–350 l/ha vízmennyiséggel javasolt. A permetezéshez (különösen a kalászkezelésnél) érdemes korszerû kettõs-réses szórófejet, vagy elõre-hátra szóró megoldást választani. A Falcon Pro korszerû „gyors” formulációval bír. Ezért ajánlatos elkerülni a tûzõ napon, és/vagy forróságban történõ kezelést. A Bayer készítményeivel, Cerone-val, Decis Mega-val, Biscaya-val jól keverhetõ. Cerone-kombináció esetén mindig az kerüljön utoljára a tartályba. Levéltrágyák kombinálása esetén ajánlatos elõzetes keverési próbát végezni. Többszörös tankkeverék alkalmazásakor törekedni kell a nagyobb lémennyiségre.

Ajánlás

Úgy gondoljuk, a Falcon Pro méltó lesz arra, hogy a Falcon-tól átvegye a „Bayer univerzális gombaölõ szere” címet. Elõdjének kedvezõ tulajdonságai, mint a rugalmas felhasználási idõ és dózis, a kiváló hatékonyság, kedvezõ ha-költség megmaradnak, viszont a hatóanyagcserének köszönhetõen az új készítmény fokozott hatásbiztonságú. Kérjük Önt is kedves olvasó, fogadja szívesen új készítményünket, és tesztelje azt már 2013-ban!

 Farády László

Bayer CropScience