MENÜ

Ismét gazdanapok Bábolnán

Oldalszám: 88-89
2014.01.23.

Ebben az évben ismét megnyitja kapuit a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok kiállítás. A házigazda Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. szeptember 5 - 8. között várja nagy szeretettel a szakma iránt érdeklõdõket, valamint a látogató közönséget Bábolnára. A legrégebbi mezõgazdasági szakkiállítás immár 27. alkalommal kerül megrendezésre.

 

 


A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft.
életében az elmúlt években jelentõs változások történtek. A társaságot 2010-ben vette át a Magyar Fejlesztési Bank, amely így a tulajdonosi jogokat is gyakorolja.

A tulajdonosváltást követõen, fontossági sorrendben, meghatározták a Ménesbirtok céljait és szerepét. A stratégiai és üzleti tervében kiemelt helyen szerepel a kiállítás megszervezése.

 

Az új tulajdonos minden szükséges feltételt megteremt annak érdekében, hogy a kiállítók, a szakemberek és a látogatók minél nagyobb számban keressék fel a Bábolna nevével fémjelzett tradicionális rendezvényt.

 

A Ménesbirtok megújult infrastruktúrájával várja a kiállításra érkezõket. Az MFB új utat nyitott: olyan források bevonását tette és teszi lehetõvé, amelyekbõl a mûemlékek állagmegóvását, a kastélykert rekonstrukcióját, valamint egyéb felújítási munkálatokat végeztek el és kezdtek meg.

 

Ezeknek a halasztást nem tûrõ feladatoknak az eredményét láthatják a kiállítás területén az ide érkezõk: egy külsõleg megújult, ám régi fényében pompázó Ménesbirtok várja majd a látogatókat.

 

 


 

 

A 27. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon a rendezõk és a szervezõk átfogó képet kívánnak nyújtani a szakembereknek a ma elérhetõ legkorszerûbb mezõgazdasági technológiákról és gépkínálatról.Az elmúlt évben, az Országos Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra való tekintettel elmaradtak a Bábolna Nemzetközi Gazdanapok rendezvényei. A kimaradt év hatására az idén még több újdonsággal igyekeznek Bábolnára csalogatni az érdeklõdõket.

A kiállítás kiemelt partnere, az IKR Zrt. ebben az évben is megtartja immár hagyományos szántóföldi gépbemutatóját. Így mûködés közben is láthatók lesznek az erõ- és munkagépek. Az idei szántóföldi gépbemutató fõ témája a költséghatékonyság a növénytermesztésben. A látogatók több, mint 20 gépkapcsolatot és több gépújdonságot láthatnak majd. A cég által forgalmazott New Holland erõgép család több újdonságát is a gyakorlatban láthatják a szakemberek Bábolnán. A talajmûvelõ eszközök közül a Kuhn Optimer Plusz rövidtárcsás és a Kuhn Multi Leader félig függesztett ekecsalád igazi kuriózum lesz a kiállításon. Új termékek is bemutatkoznak az IKR kínálatában, ilyenek például a Strom talajmûvelõ eszközök, amelyeket eddig nem forgalmaztak. A naponta megtartott bemutatón a növényvédelem gépei is „dolgoznak” majd. A Hardi vontatott permetezõgépei, az új EVO önjáró permetezõgép, valamint a HAGIE önjáró eszközhordozó is megtekinthetõ munka közben.Mivel a Bábolna Ménesbirtok egyik legfõbb célja a lótenyésztés kulturális örökségének ápolása, a ménes bemutatása az idén nagyobb hangsúlyt kap. A Ménesbirtok lovassportban vállalt szerepe is meghatározó, ezért a rendezõk elengedhetetlennek tartják a lovak kiállítási tematikában történõ megjelentetését. A hagyományoknak megfelelõen látványos közönségprogramot is láthatnak majd az érdeklõdõk, melynek részeként a lovak és a lovaglás színes világa is bemutatkozik: lesz kaszkadõr bemutató, lovasíjászat, szabadidomítás, karusszel és persze Bábolna sajátja, a Shagya-arab fajta is elkápráztatja majd a nézõket.

 

 


 

 

 

A jelenlegi kedvezõtlen gazdasági helyzet szülte azt az elképzelést, hogy a megújult kiállítás olyan fóruma legyen az agrárium szereplõinek, amelyen kedvezõ feltételek mellett szerezhetnek tapasztalatot, információt és legfõképp partnereket. Ennek érdekében a haszon másodlagos lett: a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. szervezésében kedvezõek lesznek a kiállítói területdíjak, az infrastrukturális költségek és a belépõjegyek árai. A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok megszervezésével a Ménesbirtok olyan útra lépett, amellyel a kormány – egy állami társaságon keresztül – a leghatékonyabban tudja segíteni az agrárium fejlõdését.

A rendezõk bíznak abban, hogy már mindenki bejegyezte naptárába a 27. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok idõpontját, és 2012. szeptember 5–8. között sok kiállító és látogató érkezik majd Bábolnára.