MENÜ

Együttmûködési szerzõdés a gyakorlatorientált képzés érdekében

Oldalszám: 59
2014.01.23.

Július 4-én Együttmûködési megállapodás született a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a Szent István Egyetem Mezõgazdaság- és Környezettudományi Kara között a hallgatók szakmai gyakorlatának megszervezésére.

 

 

A magyar agrárium illetve a vidék számára kiemelt fontossággal bíró agráregyetemek sorából is kiemelkedik a SZIE, amely képviseletében Dr. Gyuricza Csaba dékán írta alá Weisz Miklóssal, az AGRYA társelnökével a fontos tartalommal bíró megállapodást.

 


 

 

 A szerzõdés értelmében az egyetemi hallgatók gyakorlatorientált képzése valósul meg az AGRYA korábban indított nagysikerû Vidék Kaland Programjára épülve. A szövetség programjában fiatal gazdák fogadnak pályázaton kiválasztott egyetemistákat, akik az adott évben többször visszajárnak a gazdaságba, és megismerik a fontos munkafázisokat. A hallgatók a gyakorlati tudást így fiatal gazdálkodóktól tudják megszerezni, mindig az aktuális mezõgazdasági idõszakokhoz igazodva. A tavaszi növényvédelmi munkák éppúgy lehetõséget jelentenek majd számukra a kötelezõ gyakorlat megszerzéséhez, mint a betakarítás vagy éppen az õszi talajelõkészítési feladatok – a munkacsúcsokhoz igazítva tudják majd az aktuális munkafolyamatot a gyakorlat szempontjából áttekinteni. A Vidék Kaland hivatásos formája egyébként azért is különleges és sikeres, mert maguk a fogadó gazdák életkorban közel állnak a kalandorokhoz.

 

 


 

A dékán hangsúlyozta, hogy az AGRYA-val való együttmûködés módot nyújt a számukra, hogy a gyakorlati képzés fázisai és lehetõségei kibõvüljenek, ezáltal a fiatal gazdálkodókhoz próbálják kapcsolni az egyetem érdeklõdõ hallgatóit. A tapasztalatok igazolják, hogy azonos generációk között mindig könnyebb a kommunikáció. A sikeres fiatal vállalkozóktól pedig lehet tanulni, érdemes hozzájuk szakmai gyakorlatra menni. Egyébként a fiatal gazdák támogatásában egyre inkább megjelennek a nemzeti prioritások, és a 2014 utáni Közös Agrárpolitikában megfogalmazott lehetõségeik is jelentõsen bõvülnek majd. A hazai pályázati rendszerben pedig jelentõs szerephez jutnak azok, akik az elöregedõ gazdatársadalom valódi generációváltását célozzák meg.

Dr. Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezetõ elnöke szerint a fogadó gazdák számára is inspiráló a lehetõség, hogy a tudásukat átadhatják a diákoknak. Programjaik sikerességét a legkisebbeknek szóló „Vesd Bele Magad!” is igazolja, amelyben a 2011-es évhez képest megtízszerezõdött a résztvevõ iskolák és gyerekek száma. Ez egyértelmûen az elmúlt két esztendõ kormányzati kommunikációjának köszönhetõ. Ha a mezõgazdasági tevékenységgel kapcsolatosan is van egyfajta kormányzati segítség az AGRYA-éhoz hasonló civil kezdeményezések mellett, akkor már gyermekkorban kialakulhat az az egészséges kép a mezõgazdaságról, amely szükséges ahhoz, hogy a fiatalok megfelelõen tudjanak pályát választani és ne utasítsák el ezt a nagyon szép és felelõsségteljes szakmát.

www.agronaplo.hu/agrya/14www.agronaplo.hu/szemfules/542www.agronaplo.hu/hirek/6848

-an-