MENÜ

Fábiánsebestyéni Bauer-öntözõrendszer átadás

Oldalszám: 4
2014.01.23.

Több mint 300 millió forintból elkészült a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezõgazdasági Zrt. felújított Bauer-öntözõrendszere; a szolnoki Magtár Kft. által szállított Dónáti-öntözõrendszert dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter helyezte üzembe hétfõn.

 

A fábiánsebestyéni Bauer-öntözõrendszer szállítója a Magtár Kft. immár több mint két évtizede foglalkozik szántóföldi öntözõrendszerek szállításával és telepítésével. A Magtár Kft. komplett és innovatív megoldásokat tud kínálni minden egyes partnere számára az öntözés (csévélõdobos, pivot, lineár, centerlineár, corner/saroköntözõs rendszerek és kiegészítõk) valamint a hígtrágyakezelés (keverõk, szivattyúk, szeparátokok, kijuttatók) területén.Az esemény kapcsán megtartott tájékoztatón Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy az utóbbi évszázad egyik legsúlyosabb aszályát éli most a magyar mezõgazdaság, amelyre egyetlen válasz van csak, az öntözés. Az országban jelenleg mintegy 170 ezer hektár öntözhetõ terület van, amelynek alig 60 százalékát öntözik ténylegesen.

 


A képen balról jobbra Tóth János a Magtár Kft. ügyvezetõ igazgatója,

Farkas Sándor a Kinizsi 2000 Zrt. vezérigazgatója,

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

 

 A cél, hogy néhány év alatt a ténylegesen öntözött terület nagysága elérje a 180 ezer hektárt; ebben a meglévõ öntözõrendszerek felújításának ugyanúgy szerepe van, mint az újak építésének, tette hozzá Fazekas Sándor, aki azt is hangsúlyozta, hogy az öntözésnek a közfoglalkoztatásban is fontos feladata van, jelenleg is több ezren dolgoznak a csatornahálózatok karbantartásán, felújításán az országban.A fábiánsebestyéni beruházás 310 millió forintból valósult meg, 60%-os állami támogatással és a Kinizsi 2000 Zrt. valamint a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat 40%-os önereje mellett. A cég 1999-ben alakult. Évek óta 1,2–1,3 milliárd forintos árbevétellel számol, 50–60 millió forintos átlagos eredménnyel. A 3500 hektáron 105-en dolgoznak.A felújított Bauer-öntözõrendszerrel csaknem 600 hektárt – a cég termõterületének 55 százalékát – tudnak locsolni, amelyen elsõsorban cukorrépát, hibridkukoricát, zöldbabot, szóját termelnek. Állattenyésztéssel is foglalkoznak: évente mintegy 1000 tejelõ marhát tartanak, 1000–2000 sertést állítanak elõ, mintegy 200 juhuk is van, és jövõ év végére 200 anyaegyedbõl húsmarhaállományt szeretnének beállítani. Emellett a lótenyésztés is szép sikereket hoz, már versenyeken is jól szerepelnek – mondta el Farkas Sándor vezérigazgató.Sajtóanyag: MTI alapján