MENÜ

Komplex megoldások a hatékony betakarításért

Oldalszám: 31
2014.01.23.

Egy nagyszabású és rendkívül látványos betakarítási bemutatóra hívta partnereit a Kite Zrt. Zichyújfaluba, ahol a gépforgalmazó gyakorlati szemszögbõl közelítette meg az aratás, bálázás, valamint a termény- és szalmaszállítás és kezelés folyamatait, illetve mutatta be innovatív termékeit.

 

 

Jellemzõen az olykor csúcstechnológiával felszerelt gépek hatékonysága – legyen szó a földön töltött idõrõl, területteljesítményrõl, befektetett pénzrõl vagy felhasznált üzemanyag-mennyiségrõl stb. – a nem megfelelõ hatékonyságú üzemeltetés következtében kézzelfoghatóan csökken. A teljes betakarítási folyamatot bemutató rendezvényen a szervezõk arra próbáltak rávilágítani, hogy a gazdálkodók hogyan is tudják gazdaságosan és egyben hatékonyan üzemeltetni eszközeiket, megvilágítva a rutinból adódó hibákat, valamint azok megoldásait.

 

 


 

 

A gyakorlati bemutató az aratással kezdõdött. Egyszerre, összesen 12 darab RTK mûholdjellel szinkronba hozott John Deere kombájnból álló flotta vágott neki a búzatáblának. Csak hogy érzékeltessük a látottakat, összesen 90 m vágóasztal szélesség, 134 000 liter ûrtartalom és a megfelelõ kiszolgálás mellett akár 350–400 t/óra betakarítási kapacitás jellemezte a felvonuló W, T és S szériás betakarítógépeket. Mint az kiderült, a nagy kapacitású kombájn megválasztása nem elegendõ. Fontos a megfelelõ méretû vágóasztal megléte is. Egy rossz adapter választással a hatásfok érezhetõen csökkenhet. A felsorakozó 5,5–10,5 m széles adapterek mellett külön szót kapott az S 680-as kombájnra szerelt 9 méter munkaszélességû Zürn PremiumFlow vágóasztal, melynek elõnye, hogy a levágott anyagot behordó hevederek juttatják el a középhordó csigához, ami a motolla húzó-ütõ hatását szinte a nullára redukálja. Így a túlérett gabonában, repcében jelentõsen csökkenthetõ a szemveszteség. Egy elõre elõkészített lejtõ kialakításával demonstrálták a HillMaster dõlésszög kompenzáló rendszert. A 15%-os kiegyenlítéssel a kombájntest függõleges, a leválasztó és a tisztító rendszerek vízszintes helyzetben maradnak. A megoldásnak köszönhetõen növekszik a betakarítás hatásfoka (a magtartály kihasználtság 100%-os) és kezelõi szempontból a folyamat is kényelmesebbé válik. A kalászosok mellett kukoricára is bemutattak egy hatékonyságot növelõ megoldást. A RowSense sorérzékelõ az RTK-hoz és automata kormányzáshoz kötött eszköz. Alkalmazásával a csõtörõ adaptert automatikusan a sorok közepére kormányozza – még ott is, ahol a sor valamilyen ok miatt hiányzik –, javítva ezzel a kezelési hatékonyságot.

A nem megfelelõen megválasztott kiszolgálási folyamat ugyanúgy buktatója lehet a betakarításnak, mint a helytelen adapterválasztás. A lehetséges hibákra rávilágítva, valamint megoldást kínálva a résztvevõk saját szemükkel – számszerûsített adatokkal alátámasztva – tapasztalhatták meg a menet közbeni ürítés elõnyeit. A MachineSync szinkronizációs rendszer elsõ alkalommal mutatkozott be Európában. Használatával a kombájn kezelõje az menet közbeni ürítési folyamat befejezéséig irányítja, illetve szabályozza (sebesség, irány, korrigálás stb.) az átrakókocsit vontató erõgépet.

 

 


 

 

Áttérve a bálázásra, a Kuhn LSB 1290 nagy kockabálázó és a John Deere 600 és 800 bálázó családja mellett elsõsorban a 900-as sorozat az, amely kiemelendõ. A sorozat két új taggal, a 960 és 990-es típusokkal rendelkezik. A bálázók azonos újításokat tartalmaz. Mindkét gép egy integrált csigás rotorral szerelt, ami azt jelenti, hogy a terményközéphordó csigát és a továbbító rotort egy tengelyre építették. Kialakításának köszönhetõen az anyagáramlás a rendfelszedõtõl a bálakamráig egyenletesebb, ezáltal a bálakészítés is azzá válik.

A másik új megoldás a két 573 mm széles heveder, amely lehetõvé teszi a nagyobb bálatömörség elérését. A hevederek gyárilag végtelenítettek, vastagságuk 7,2 mm. A sorozat további elõnye, hogy egy gyors bálakidobó rendszerrel építették, így egy bálakidobási ciklus kevesebb, mint 5 másodperc alatt zajlik le. Ez 8 órás mûszakban több mint napi egy órás megtakarítást jelent. Ezt annak köszönheti, hogy a tervezéskor elhagyták a nehéz kamraajtó beépítését, helyette egy egyszerû védõponyvát helyeztek el a hátsó szegmensben. A bálakamra oldalfalai mozgó oldalfalak. Mindkét oldalra 50-50 mm-rel el tud mozdulni. Kidobáskor elengedi a bálát, és az gyorsan tud távozni a bálakamrából. Ezt követõen a védõponyva visszacsukódik, végül az oldalfalak visszazárnak. Járulékos elõnye a gépnek, hogy magas nedvességtartalmú bála esetén beragad.

 

 


 

 

A John Deere újított a rendfelszedõn is. Korábban az ujjak négy sorban kerültek elhelyezésre, ezt a 900-as sorozatnál öt sorban oldották meg. A kialakításnak köszönhetõen intenzívebb a felszedés, kevesebb a veszteség, illetve megnövekszik a haladási sebesség.

A szalmabála szállítás gépei közül elhoztak egy Fliegl és egy Joskin bálaszállító kocsit, de szerephez jutottak a JCB teleszkópos rakodógépei, valamint a traktorra szerelhetõ John Deere homlokrakodó család legújabb H szériás fejlesztése is. A bálafelszedésben és -szállításban a Crai AC körbálafelszedõ kocsija, míg a nagykocka bálák esetében a Plegamatic pótkocsi segédkezett.

 

 

-sm-