MENÜ

Pioneer hibridesõ a Juniálison

Oldalszám: 65
2014.01.23.

Elõzõ lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy a DuPont Pioneer Juniálison bemutatott új növényvédõ szerek kitûnõen vizsgáztak. A több mint 1500 érdeklõdõt megmozgató bemutató sorozaton a termelõk testközelben láthatták a legújabb Pioneer hibrideket repce, kukorica és napraforgó kultúrákban.

 

 

A repcebemutató során megtudhattuk, hogy a Pioneer 2012-ben piacvezetõ lett a hazai hibridpiacon (forrás: Kleffmann), ami egyértelmûen a tudatos, 22 év fejlesztõi munkának a gyümölcse.

A Pioneer repce kínálat egyik újdonsága a tavalyi évben bevezetésre került herbicidtoleráns repce hibridek. Ez a technológia nagy áttörést jelentett a repce gyomproblémáinak megoldásában, különös tekintettel a nehezen írtható keresztesvirágú gyomok ellen. Az idei éven is a tavaly megismert két hibrid közül választhatnak a termelõk; a PX100CL repce hibrid a MAXIMUS® termékkörbe tartozik, míg a PT200CL egy hagyományos repce.A magyar piacon elismert MAXIMUS® féltörpe hibridek közül a bajnok PR44D06, a kihagyhatatlan PR45D03, és az elsõ MAXIMUS® PR45D01 közül választhatnak. A hagyományos repcét termesztõknek az ifjú titán PR46W21, az etalon PR46W14 és a PR46W10 szerepel a kínálatban.A kukoricatábla elõtt egy új szelektálási módszert mutatott be a Pioneer munkatársa. 2013-tól a Pioneer bevezeti az egyedülálló Optimum® AQUAmax® kukorica hibrideket. A szigorú elvek alapján kiválasztott hibridek elõnye elsõsorban abban rejlik, hogy jelentõsen csökkentik a kiszámíthatatlan idõjárásból eredõ kockázatot. Ezen hibridek extrém száraz és csapadékos körülmények között egyaránt átlag feletti termésre képesek. Két hibrid szerepel a jövõ évi kínálatban Optimum® AQUAmax® megjelöléssel, a P9175-ös, ami egy FAO330-as hibrid, és az igazi nagyágyú, a FAO490-es P0216-os hibrid.

 

 


 

 

A Pioneer napraforgó kínálatából a termelõk láthatták a legújabb homozigóta hibrideket. A P63LE13 és a P64LE25 linolsavas Express® toleráns hibridek, míg a magas olajsavtartalmú Express® toleráns hibridek iránt érdeklõdõk a P64HE39 és PR64H42 közül választhatnak. Ezen hibridek számos elõnye közül talán a legfontosabb, hogy erõsebb herbicid-toleranciával rendelkeznek.

 

-an-