MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2012/09 > Pr repce DuPont

A repce lombvédelme

A jó repce termésmennyiségét és -minõségét veszélyeztetõ tényezõk már az õsz folyamán jelentkezhetnek. A sikeres termesztés egyik meghatározó tényezõje az egészséges õszi állomány.  

Szakfolyóirat > 2012/09 > Pr Omikron Talajművelés Tárcsa

A talajművelés specialistája

Az OMIKRON Kft. 1991-ben alakult magyar családi vállalkozás. Cégünk a Kecskemét melletti Hetényegyházán található. Tevékenységi körünk a Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági gépgyártás. E hagyományt szeretné az OMIKRON a következő szlogen iránymutatásával tovább folytatni:

Szakfolyóirat > 2012/09 > Pr Gazda istálló csirke

Bánom, hogy nem elõbb vettem meg a Gregoire Besson-t!

Oroszlány határában, Komárom megye azon vidékén, ahol Likerecz Róberték gazdálkodnak, igen gyengék a talajadottságok. Ugyancsak tudatosan kell tehát összehangolniuk a mezőgazdasági feladatokat, a több lábon állás mellett így kiemelt szerep jut a megfelelő géppark kialakításának is, hogy a lehető legjobb eredményeket hozza a befektetett munkájuk.  

Szakfolyóirat > 2012/09 > Pr Takarmány BactoFil Agriprep

Értékes takarmány mikrobiológiai csúcstechnológiával

A saját termesztésû takarmányok használata döntõ jelentõségû a szarvasmarhatartás nyereségessége szempontjából. Az angol Agriprep cég olyan mikrobiológiai és enzim alapú silókészítõ oltóanyagok gyártására szakosodott, amelyek lehetõvé teszik az állattartók számára, hogy minél többféle növénybõl elõállított, értékes takarmányt készíthessenek.

Szakfolyóirat > 2012/09 > Pr Pledge gyomnövény fûféle

Huszárosabb megoldás, mint gondolná!

Egy új megoldást ajánlunk az õszi kalászosokban a komoly és egyre erõsödõ problémát jelentõ nagy széltippan (Apera spica-venti) ellen. A gond súlyossága ismert, az okai azonban annál kevésbé. Amennyiben ezek feltárása során a keletkezett információkat okszerûen katalogizáljuk és utóbb ezek szellemében járunk el, látványos szakmai megelégedettséggel nyugtázhatjuk a sikert.

Szakfolyóirat > 2012/09 > Pr KWS Kalászos FARINELLI

KWS KALÁSZOSOK 2012-BEN IS A CSÚCSON

A KWS kalászos program 2008-ban indult Magyarországon. Egy októberi napon Bácsbokodon, Hegedûs József udvarán több termelõvel együtt arról beszélgettünk, hogy milyen is a jó búzafajta? Magas minõségre legyen képes? Vagy inkább magas termésre? A jelen lévõ termelõk egyöntetûen arra szavaztak, hogy „mennyiség legyen”! Mégpedig azért, mert a magas minõségû, javító búza minõséget nem fizeti meg a piac, az árkülönbség a takarmányminõséghez képest átlagosan 300−400 Ft mázsánként. Ilyen árak esetén érdemesebb gyengébb minõségre, de magasabb hozamra képes fajtát választani. A hektáronkéni 1−3 tonnával magasabb hozam ugyanis még alacsonyabb ár mellett is nagyobb árbevételt biztosít a termelõnek!

Szakfolyóirat > 2012/09 > Pr Kalászos gyomirtás Legato Plus

LEGATO PLUS - Kalászosok õszi gyomirtása kötöttségek nélkül

Az õszi vetésû kalászos gabonáink gyomirtásához a vetéstõl a kalászhányásig elegendõ idõ áll rendelkezésünkre, azonban õsszel, kelés elõtt vagy kelés után már a legtöbb, jelentõs kárt okozó gabonagyom ellen eredményesen védekezhetünk. Így vagy nem szükséges a tavaszi gyomirtást elvégezni, vagy a késõn kelõ melegkedvelõ, illetve évelõ fajok ellen tavasszal még elvégezhetjük a kezelést.  

Szakfolyóirat > 2012/09 > Pr Massey Ferguson MF PowerFlow

Massey Ferguson kombájn demó körút 6 ládás és hibrid géppel

Két MF kombájn mutatkozott be az érdeklõdõ gazdálkodók számára munka közben, összesen 15 helyszínen. A legújabb Activa S sorozat hat szalmarázóládás, 276 LE-s betakarítógépe nyugat-magyarországon a közepes gazdaságokat kereste fel, míg a Delta vezérgép 500 LE-vel és hibrid technológiával Kelet-Északkeleten aratott búzát és sikereket. Errõl az összesen 4 hetes körútról tudósít cikkünkben két segítõnk, akik végig vezették is egyben a gépeket: Póczak Balázs és Koza András, a SZIE Mezõgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki szak hallgatói.  

Szakfolyóirat > 2012/09 > Pr repce Pioneer repcehibrid

MAXIMUS® repcehibridek, optimális zöldtömeg, maximális termés

MAXIMUS® repcehibridekkel biztosítható a maximális teljesítmény minden hektáron. A szár rövidülése mellett ezek a hibridek extra magas hozamra képesek. Az alacsony növénymagasságnak köszönhetõen kisebb a megdõlés veszélye, és a termés tekintetében mennyiségi és minõségi elõnyt jelent a termelõ számára. A betakarítás optimális idõpontjának meghatározása is egyszerûbb féltörpe hibridek estében, mivel a becõk egyszerre érnek. A MAXIMUS® repcék könnyebben és gyorsabban arathatók, mint a hagyományos repcehibridek, kevesebb biomasszát kell a kombájnnak feldolgoznia, és ez jelentõs üzemanyag megtakarítást jelent.  

Szakfolyóirat > 2012/09 > Pr GK Petur GK Szala GK Hajnal

Tisztelt Gabonatermesztõk!

Az elmúlt években megtapasztaltuk, hogy a természet mindig tud újat, „leg-et” produkálni: az utóbbi 50 év egyik legcsapadékosabb éve volt 2010, az azt követõ évek pedig talán a legszárazabb idõszaka volt. A 2011–2012. évi kalászos termesztési ciklus közvetve a termelõt, közvetlenül pedig fajtát próbáló idõ volt.  

Szakfolyóirat > 2012/09 > Pr SAATEN-UNION Antonella gabonanemesítés

Új Saaten-Union fajták és hibridek, merész nemesítési újítások a DLG-bemutatón

A SAATEN-UNION – melyet 1965-ben alapítottak és jelenleg 780 fõt foglalkoztat – egyre meghatározóbb szerepet tölt be Európa kalászosgabonavetõmag-piacán. Legújabb fajtáival és hibridjeivel pedig még az eddiginél is merészebb jövõkép látszik kirajzolódni elõtte. Nemesítési tevékenységük szinte a teljes szántóföldi kultúrnövény spektrumra kiterjed. Innovatív fajtáikat és hibridjeiket Európa egyre több országában termesztik megelégedéssel. Ezek után bizonyára érthetõ, miért volt érdemes bejárni a cég kísérleti parcelláinak 2500 négyzetméteres birodalmát a bernburgi DLG-bemutatón.