MENÜ

KWS KALÁSZOSOK 2012-BEN IS A CSÚCSON

Oldalszám: 21
2014.01.22.

A KWS kalászos program 2008-ban indult Magyarországon. Egy októberi napon Bácsbokodon, Hegedûs József udvarán több termelõvel együtt arról beszélgettünk, hogy milyen is a jó búzafajta? Magas minõségre legyen képes? Vagy inkább magas termésre? A jelen lévõ termelõk egyöntetûen arra szavaztak, hogy „mennyiség legyen”! Mégpedig azért, mert a magas minõségû, javító búza minõséget nem fizeti meg a piac, az árkülönbség a takarmányminõséghez képest átlagosan 300−400 Ft mázsánként. Ilyen árak esetén érdemesebb gyengébb minõségre, de magasabb hozamra képes fajtát választani. A hektáronkéni 1−3 tonnával magasabb hozam ugyanis még alacsonyabb ár mellett is nagyobb árbevételt biztosít a termelõnek!

 

A termelõik igényeit meghallgatva, a KWS portfólióból kiemelkedõen magas termõképességû (termõhely függvényében akár 9–10 t/ha), euro/malmi minõségre képes fajtákat választottunk magyarországi forgalmazásra.

2011-tõl az összes II. fokú, fémzárolt vetõmagot már magyarországi szaporításból biztosítjuk termelõink részére. A vetõmag egy részét, a bácskai térség ellátását az idén is Hegedûs József és az Albert Agro EV. biztosítja részünkre. 2011-ben 40 hektáron SIRTAKI fajtánk 9,2 t/ha hozammal, 2012-ben FARINELLI fajtánk szintén 40 hektáron 7,5 t/ha hozammal került betakarításra Bácsbokodon. Az idei eredmények megítéléséhez az is hozzátartozik, hogy az elvetett õszi búza vetéstõl betakarításig 204 mm csapadékot kapott, annak ellenére, hogy a bevetett 3 tábla a település 3 különbözõ termõhelyi adottságait reprezentálja. A térség eredményeihez képest kiemelkedõ hozam köszönhetõ annak, hogy az Albert Agro EV. 2006-óta forgatás nélküli, mulcshagyó technológia szerint gazdálkodik. A talaj víztartalmának megõrzésére irányuló technológia intenzív tápanyag-visszapótlással és növényvédelemmel párosul.

 


 

 

2012-ben egy fajtakísérletet is beállítottunk Bácsbokodon, a bajai út mellett, melynek eredményeit a táblázat mutatja. (Nagyításhoz katt a képre)

 

 


 

 

2012 õszi vetésre négy búzafajtát szeretnénk az önök figyelmébe ajánlani: SIRTAKI és FARINELLI (tar kalászú), valamint a HISSEO és BASMATI (toklászos kalászú) fajtáinkat.

SIRTAKI fajtánk intenzív termesztési feltételek közé ajánlott, közép-korai típusú, kiemelkedõen magas termõképességû, takarmány-, euro minõségre képes. Jellemzõi: közép-korai szárbaszökés, kalászolás és érés. Télállósága kiváló, nagyon jól bokrosodik, szalmája alacsony, szilárd. Farinográf értéke B2. Laza, homokos talajokon is jól termeszthetõ. A búza mozaik vírussal szemben rezisztens. SIRTAKI fajtánk kizárólagos forgalmazója a bajai székhelyû Trigo-Fix Kft.

A FARINELLI szintén intenzív termesztési feltételek közé ajánlott, korai típusú, nagy termõképességû és egyben magasabb minõségre képes búzafajta. Tapasztalataink alapján a SIRTAKI-val azonos fehérjetartalom mellett sikértartalma magasabb. Jellemzõi: korai, közép korai szárba indulás, kalászhányás és érés. Télállósága, szárszilárdsága jó, jól bokrosodik. Magas rozsda elleni rezisztencia jellemzi. Sütõipari minõsége B1/A2, azaz közepes fehérje és sikértartalom jellemzi, alacsony P/L (átlag 0,8), magas hektoliter súly mellett.

Két új toklászos kalászú fajtánk a BASMATI és a HISSEO. A BASMATI kevésbé intenzív, a HISSEO intenzív termesztési feltételek közé ajánlott. Mindkét fajta kiemelkedõen magas terméshozamra képes. Fehérje és sikértartalmuk közepes (11–13%, illetve 26–30%). Szalmájuk alacsony, nagyon jó bokrosodó képesség, kiváló télállóság és stressz tûrés, közép korai szárba indulás, korai kalászhányás és érés jellemzi õket. Magas a rozsda elleni rezisztenciájuk. Sütõipari minõségük: B1–A2, nagy méretû szemek és magas hektoliter súly jellemzi.

További újdonságunk, hogy 2. éve sikeresen teszteljük Magyarországon a BASALT és a CLARICA nevû õszi árpa, valamint EVOLO PLUS 10 nevû õszi rozs hibridünket is. Az õszi árpa fajtákat takarmányozási, a rozs hibridünket takarmányozási, és/vagy biogáz üzemek részére energetikai céllal kívánjuk forgalmazni.

Bízunk benne, hogy bemutatott fajtáink elnyerték tetszésüket és hasonlóan a jól ismert KWS-es repce, kukorica és cukorrépa fajtákhoz, õket is bizalmukba fogadják! Kérjük tegyék próbára fajtáinkat, hasonlítsák össze saját gazdaságukban az eddig használt fajtákkal!

 

Steinmacher László

ügyvezetõ igazgató