MENÜ

Prémiumbúza vagy búzaprémium

Oldalszám: 28
2014.01.22.

– szinte szinonim fogalmak a Lajtamag Kft. és a Saatbau Linz Hungária Kft. közös kínálatában szereplõ õszi búza fajták esetében.

 

 

Azt a legfontosabb megállapítást le kell szögeznünk, hogy a víz az úr. Kinek-kinek mennyi jutott belõle, a termésszintet az döntötte el. Ez a kukoricára, napraforgóra, szójára is igaz lesz. Ennek az évjáratnak az eredményei alapvetõen a helyi körülmények hatásait tükrözik, kevésbé a fajtateljesítményeket.Termésátlagaink hektáronként 3,5–7 tonnáig szórtak, átlagosan 4,5–5 tonna körül alakultak. Ha ezt számokra fordítjuk, akkor sok esetben szinte érthetetlen, hogy a 200 mm-t alig elérõ vegetációs idõben lehullott csapadékkal hogyan is tudtak 4 tonnás búzák teremni.A rendelkezésre álló beltartalmi eredmények azt mutatják, hogy a fajtáink minõsége kiváló. Az Antonius, Vulcanus, Stefanus esetében is túlnyomóan 15% feletti fehérje- és 33–40% feletti sikérértékeket kaptunk.

 

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 2012. évi demo kísérleti eredményekA június eleji bemutatókon szembeötlõ volt, hogy szinte mindenhol a középkésõi-késõi fajták zöldelltek, zászlós levelük, sõt néhány alsóbb levelük is még asszimilált. Az e körüli idõszakban esett csapadék még segített rajtuk. Mindez az általános szakmai elvárásoknak ellentmond, de most úgy tûnik, hogy a kevés csapadék olyan eloszlásban jött, hogy a késõbbi fajtákat éltette tovább. A kevés csapadék a bokrosodást is kedvezõtlenül befolyásolta, sok helyen be lehetett látni a sorok közé. Ki kell emelni, hogy a tapasztalat és a tõszámkísérletek is igazolták, hogy sûrûbbre vetéssel a termésmennyiséget nem tudnánk növelni, hiszen a búzanövények egymással versenyezve vennék el egymás elõl a kevés éltetõ vizet. Ilyenkor csak a kellõen ki nem nevelt kalászok és mellékhajtások száma növekszik, a termésmennyiség nem. Ezért fajtáink esetében továbbra is a 180–200 kg/ha vetõmagmennyiség kivetését ajánljuk, tehát a sûrûre vetést kerülni kell. Ez kedvezõ a hektárköltség szempontjából is.Jelentõs kórtani problémával nem találkoztunk, de a szükséges technológiai lépésekrõl továbbra sem szabad megfeledkezni: így elsõ sorban a megelõzõ kalászvédelemrõl és az okszerû tápanyagellátásról.A prémium minõségû termények iránt elsõdlegesen a külföldi malmok érdeklõdése élénk és úgy tûnik, hogy magas árat is fizetnek értük. Az 5 tonnás termésszintet elérõ vagy meghaladó, magas áron értékesített termények rekord árbevételt is hozhatnak a szerencsés termelõknek.A prémiumbúza termesztésével továbbra is kifizetõdõ foglalkozni és tartsuk szem elõtt, hogy fajtáink elsõ sorban csapadékos évjáratokban tudják csillogtatni erényeiket: a prémium minõséget és a fuzáriumellenállóságot.Durumtermelõknek a LUNADUR és LUPIDUR, kiváló termõképességû és télállóságú fajták vetõmagjával állunk rendelkezésre.

A magas szintû termeléshez érdemes a Saatbau Linz fajtáit választani, hiszen ez az évjárat is bizonyítja, hogy ezek a fajták „szárazon és vízen” (lásd 2010.) egyaránt kiválóan teljesítenek!