MENÜ

Tisztelt Gabonatermesztõk!

Oldalszám:
2014.01.22.

Az elmúlt években megtapasztaltuk, hogy a természet mindig tud újat, „leg-et” produkálni: az utóbbi 50 év egyik legcsapadékosabb éve volt 2010, az azt követõ évek pedig talán a legszárazabb idõszaka volt. A 2011–2012. évi kalászos termesztési ciklus közvetve a termelõt, közvetlenül pedig fajtát próbáló idõ volt.

 

 

A nemesítés (mint már többször leírtuk) az elsõ keresztezéstõl a fajta minõsítéséig, illetve a köztermesztésben való megjelenéséig minimum 10 éves idõtávot jelent. Tehát a nemesítésnek nagyon sok, elõre nem látható követelményre kell felkészülnie (abiotikus- biotikus stresszek, eltérõ minõségi elvárások, a malomipari feldolgozáson túl egyéb ipari feldolgozási igények stb.). Ezért egy nemesítõház többféle genotípust állít elõ, amelyek lehetõvé teszik az extra és új követelmények teljesítését, kielégítését. Tény és való, napjainkban a szárazságtûrés került a figyelem középpontjába. Az eredmények már jórészt ismertek és látjuk, hogy a 2 tonnától a 6–7 tonnáig minden termésszint elõfordult. A limitáló faktor a csapadék volt, ami helyenként a tenyészidõszakban nem érte el a 120 millimétert sem, sõt olykor még abiotikus stresszt okozó magas légköri hõmérséklettel is párosult. A fajták hozamait tehát ebben az évben elsõsorban a lehullott csapadék mennyisége és ideje határozta meg. A hazai vetésszerkezetben meghatározó GK fajták információink alapján nagyon jól alkalmazkodtak a 2011–2012. évi idõjáráshoz.

 

Termés szempontjából kiemelkedõ volt a GK Csillag és a GK Kalász, de nem okozott csalódást hozamaival a kitûnõ minõségi mutatóival jeleskedõ GK Békés, valamint a GK Göncöl és a GK Fény sem.

Az új fajtának számító GK Körös és GK Berény termés- és minõségi eredményei az elvárásoknak megfelelõ volt, tehát nagyon jól alkalmazkodtak az idei megpróbáltatásokhoz. A középérésû csoportot képviselõ GK Petur és a GK Szala is pozitív eredményeket hoztak. Nem szabad azonban megfeledkeznünk nem egy új fajtáról, úgymint a GK Hajnalról, a GK Vitorlásról, a GK Futárról és a GK Roziról sem, melyek jó termõképességük mellett kiváló rezisztenciális tulajdonságokkal rendelkeznek. Csapadékos idõjárás esetén mindez igencsak versenyképessé teszik õket a korai éréscsoportban.

A szegedi fajtaszortimentben még jelen lévõ intenzív típusú GK Élet, GK Kapos a mezõségi területeken nagy termésekre képes, az igen korai GK Garaboly és a javító minõségû GK Ati sem okozott csalódást, sõt nem egy esetben „a törpék között õk voltak az óriások”.

A tritikálé fajtáink is jól szerepeltek, bár az idei tapasztalatok alapján a jobb termõterületekre a GK Szemes ajánlott, míg a GK Rege a kimondottan tritikálé területeken tudja bizonyítani kiváló adaptálódó képességét és jó termõképességét.

Durumbúzáink (GK Bétadur, GK Selyemdur) ebben az évben, alkalmazkodva a száraz viszonyokhoz, extra minõséget és ott, ahol a csapadék 150 milliméter felett volt és május hónapban is esett, 4,5–6 tonnás termést értek el.

Ezen ismertetõ alapján, amelyek nagyüzemi véleményeket tükröznek, továbbra is ajánljuk a szegedi fajtákat, melyek a szélsõségekhez jól alkalmazkodnak. Bõvebb tájékoztatási igény esetén keressenek meg bennünket.

Tisztelettel:

Dr. Beke Béla

GK Kft., Szeged