MENÜ

Új Saaten-Union fajták és hibridek, merész nemesítési újítások a DLG-bemutatón

Oldalszám: 23-24
2014.01.22.

A SAATEN-UNION – melyet 1965-ben alapítottak és jelenleg 780 fõt foglalkoztat – egyre meghatározóbb szerepet tölt be Európa kalászosgabonavetõmag-piacán. Legújabb fajtáival és hibridjeivel pedig még az eddiginél is merészebb jövõkép látszik kirajzolódni elõtte. Nemesítési tevékenységük szinte a teljes szántóföldi kultúrnövény spektrumra kiterjed. Innovatív fajtáikat és hibridjeiket Európa egyre több országában termesztik megelégedéssel. Ezek után bizonyára érthetõ, miért volt érdemes bejárni a cég kísérleti parcelláinak 2500 négyzetméteres birodalmát a bernburgi DLG-bemutatón.

 

Élen a gabonanemesítésben


Volker Uhlemann, a SAATEN-UNION kalászosgabona-értékesítésért felelõs igazgatója bevezetõjében elmondta, hogy õszi kalászosokból (hibridek nélkül) 20 000 hektáron folytatnak vetõmag-szaporítást. Ezzel a jelenlegi 20 százalékos piaci részesedésüket 26 százalékra tudják bõvíteni a német piacon. Ilyen tempó mellett a gabonafélék vetõmagpiacán rövidesen övék lehet a vezetõ szerep.Sven Böse, a cég vezetõ szaktanácsadója a legfrissebb nemesítési eredményekrõl számolt be. Új õszi árpa fajtáik (CHALUP, SU VIRENI, PAROLI, ANTONELLA, OTTO, TITUS) és õszi búza fajtáik (ELIXIR, ESTIVUS, FORUM) kiemelkedõ biológiai teljesítményérõl tájékoztatta az érdeklõdõket. A hibridrozsok közül újdonság az alacsony alapanyag-igényû, ezért fõleg könnyû talajokra javasolt a SU MEPHISTO. Teljesnövény-szilázs célokra pedig a SU PHÖNIX különösen alkalmas, amely egy korai érésû, nagy zöldtömeget adó hibrid.Az új árpafajták közül a nagy hozamú, télálló ANTONELLA és az igen jó szemminõséget adó, emellett nagy szalmaszilárdságú SU VIRENI fajtára hívták fel az érdeklõdõk figyelmét. Az árpafajta újdonságok között a BaYMV Typ-2 sárgamozaik vírussal szemben kitûnõ ellenálló képességet mutató, jó minõséget adó, nagy hozamú OTTO fajtát, valamint az aranyos színben fénylõ, nagy és kerekszemû (ezért nagy hektoliter tömegû) TITUS fajtát emelték ki az elõadók.Az õszi búza fajták közül terméshozamban a csekély termesztési kockázatot mutató ELIXIR emelkedett ki, kiváló ökológiai alkalmazkodóképességének és jó egészségi állapotának köszönhetõen. Az ESTIVUS és GLAUCUS mind hozamban, mind minõségben nagy biztonságot tud adni termesztõjének, ezért a felvásárlási szerzõdést kötõ gazdáknak „szerzõdéses búzafajtaként” ajánlják. Az aszály sújtotta területeken pedig a jó minõséget garantáló FORUM fajta bizonyított.Gazdag fajta- és hibridválaszték Magyarországon


A SAATEN-UNION nemesítõi számára már jó ideje a termésbiztonság, a széles körû ökológiai alkalmazkodóképesség és a stressztûrés a meghatározó szelekciós kritériumok. – folytatta a hazai vonatkozású információkkal Blum Zoltán, a SAATEN-UNION Hungária Kft. ügyvezetõ igazgatója. Célkitûzésünk, hogy az új, széles körû genetikai változatosságot a lehetõ leggyorsabb nemesítési és biotechnológiai eljárásokkal „rögzítsük” fajtáinkba. A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként másoknál gyorsabban tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre. Ezért a SAATEN-UNION európai vizsgálati hálózatát is jelentõsen bõvítette az elmúlt idõszakban. A fejlesztés célja, hogy a nemesítési eljárás valamennyi ígéretes fajtajelöltje a lehetõ legszélesebb körû stressz vizsgálaton igazolja alkalmasságát.

 

Csak így sikerülhet olyan gabonafajtákat ajánlani a hazai termelõk számára, amelyek széles ökológiai alkalmazkodóképességgel, nagyfokú szárazságtûréssel és betegség-ellenállósággal, továbbá jó állóképességgel biztosítják a jövedelmezõ termesztést, a változó termesztési körülmények között is.

 

 

 

 
GENIUSKiemelkedõen magas, export minõséget adó búza, amely kategóriájában új termésszintet képvisel. Kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságainak köszönhetõen valamennyi termõhelyre és termesztési intenzitáshoz ajánlott. A 2008−2010-es vizsgálati idõszakban mintegy 10%-kal múlta felül a minõségi sztenderd fajták termését.

 

 

 FLORIANA magas terméspotenciálú termõhelyeken általában alacsonyabb fehérjetartalom érhetõ el. Itt olyan fajtákra van szükség, amelyek:

- alapvetõen magas fehérjetartalommal rendelkeznek,

- magasabb termés mellett sem csökken jelentõsen a fehérjetartalmuk,

- továbbá átlagos fehérjetartalom mellett is megõrzik kiváló sütõipari tulajdonságukat.A FLORIAN éppen ilyen különleges minõségprofillal rendelkezik, valamint esésszám-stabilitása is kiváló.

MULANKimagasló termésszintû és stabil malmi minõséget adó fajta. A MULAN európai elterjedése rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhetõ, ugyanis a mindenkori vízellátottsághoz nagyon korán és gyorsan igazodva képes vegetációs felületét alakítani.A hivatalos hazai kísérletek összehasonlító fajtájaként is bizonyította, hogy termésben csak a hibridbúzák tudják felülmúlni.

 

 

 QUEBONNagy termõképességû, jó minõséget adó búza, amely elsõsorban az intenzív termõhelyekre ajánlott. Kiváló adaptációs képességét igazolja, hogy szélsõséges idõjárási körülmények között is nagy termõképesség és stabil, magas minõség jellemezte. Magassága a hazai fajták átlagához mérhetõ, állóképessége kitûnõ, megdõlésre nem hajlamos.

 

A hibridbúzák a hagyományos fajtákkal szemben jelentõs fiziológiai aktivitás többlettel rendelkeznek. Ez a jól ismert heterózishatás, amely egyrészt magasabb terméspotenciált eredményez, másrészt jobb stressz-toleranciával is együtt jár.

 

 

 

A HYSTAR a SAATEN-UNION nemesítési programjának egyik legkorábbi hibridje, ezért különösen alkalmas azokra a termõhelyekre, ahol az elérhetõ termés mennyiségét leginkább a hõség és az aszály okozta stresszhatások korlátozzák. Ezt meggyõzõen bizonyította 2009-ben is, amikor a hivatalos fajtakísérletekben relatív 120%-os terméseredménnyel került a dobogó legfelsõ fokára. Termésstabilitását kitûnõen jelzi, hogy 2010-ben gyökeresen ellentétes körülmények között is ugyanezt a terméstöbbletet érte el a fajtákkal szemben.

 

 

 

A HYLAND a hivatalos hazai fajtavizsgálatokban kiemelkedõ termõképessége mellett lisztharmattal és levélrozsdával szembeni ellenálló képessége, valamint kiváló szárszilárdsága miatt is a versenytársak fölé kerekedett.

 

 

 

A 2011-es hazai vizsgálatok szerint az új hibridek közül különösen a HYBERY és a HYXO azok, amelyek kiemelkedõ eredmények elérését teszik lehetõvé a magyarországi körülmények között.