MENÜ

Betakarításban erõsít a CLAAS

Oldalszám: 54-55
2014.01.22.

Népes tábor gyûlt össze Enyingen a Mikó és Mikó Kft. telephelyén, ahol a német gépgyártó óriás bemutatta 2012-es fejlesztéseit a nemzetközi szaksajtónak. A CLAAS vállalat újdonságai elsõsorban a kombájnok és a szálastakarmány betakarítás eszközeinek kínálatát bõvítik.

 

Még hatékonyabb a LEXIONSzámos fejlesztés jellemzi a LEXION 600–700 sorozatot. Az egyik legjelentõsebb változás a 700-as sorozat kibõvítése – így 2012-tõl a maga 598 LE névleges teljesítményével a LEXION 780 (a 770-es testvérét megelõzve) a legnagyobb a gyártó kínálatában. A kiegészített LEXION 700-as széria 4 modellbõl, a 600-as 5 modellbõl áll, és magukba foglalják a 305–589 LE teljesítményhatárokat. A kombájnokba szerelt motorok mindegyike megfelel a Tier IIIb (Tier 4i) emissziós szabványnak. A 770 és 780-as típusokat már SCR-technológiát alkalmazó Mercedes-Benz, a 620–760-es verziókat kipufogógáz-visszavezetéses (EGR) megoldást alkalmazó Caterpillar motorok hajtják.A nagyobb teljesítmény szükségessé tette a nagyobb hûtõrendszer alkalmazását. A 700-as modellek DYNAMIC COOLING változtatható hûtõrendszerrel szereltek, amelyek a hûtési igény függvényében mûködnek – azaz csak annyi hûtõteljesítmény áll rendelkezésre, amennyire éppen szüksége van a gépnek. Mivel maximális fordulatszám csak a teljes terhelés mellett aktiválódik, a rendszerrel akár 15 kW teljesítmény-megtakarítás is elérhetõ.

 

 


A CLAAS kibõvítette a LEXION sorozatot, és bevezette a 780-as típust

 

 

Változás történt az elhelyezésben is: a 700-as sorozatban a megnövelt méretû vízszintes szita a motor mögé került. A rendszernek köszönhetõen a levegõ áramlásának iránya megváltozott. A levegõ beszívása fentrõl történik, és a motorhoz, valamint az új „kopoltyú-szerû” nyílásokon lefelé vezették el. Ez a speciális kialakítás okozta légáramoltatás megakadályozza a por felszállását és bejutását a hûtõrendszerbe, ezáltal a tisztántartás is egyszerûsödik.Jelentõs fejlesztések történtek a leválasztó rendszerben is. Az új LEXION 780-as típusba 2×6 leválasztókosarat építettek be, és a leválasztórotorok fordulatszáma is 1250 ford/min-ig növelhetõ. Növekedett az ürítõcsiga mérete és az ürítési teljesítmény, így egy 780-as kombájn 12 500 literes magtartálya mindösszesen 1,5 perc alatt kiüríthetõ.Szintén újdonság, hogy a 700-as sorozatba bekerült a JAGUAR silózóknál alkalmazott POWER TRAC összkerékhajtás. Az összes 700-as modellt a harmadik generációs hidropneumatikus TERRA-TRAC járószerkezettel is lehet rendelni, amely – kombinálva az új függõleges és oldalirányú mozgást végzõ négy csuklópontos hátsó híddal – maximális talajvédelmet biztosít.

 

 

Aratás egyszerûen CEMOS automatikávalA CLAAS kínálatában 2010-tõl érhetõ el az ún. CEMOS, amely a gépkezelõnek segít az optimális betakarítási beállításában. Az eszköz beállítási javaslatot tesz, amelyet a gépkezelõ elfogadhat vagy elutasíthat. A CEMOS automatika folyamatosan méri a gép különbözõ paramétereit, és szükség szerint a körülmények figyelembevételével idõveszteség nélkül módosítja azokat. Kétféle módozat különböztethetõ meg: CEMOS AUTO LEVÁLASZTÁS és CEMOS AUTO TISZTÍTÁS.Az új AUTOMATA CEMOS esetében a kezelõ döntheti el, hogy milyen stratégia alapján dolgozik. Lehetõsége van maximális áteresztõképességgel, üzemanyag-takarékos és magas szintû cséplési minõség opciók közül dönteni. További alternatíva a három kombinációja, az ún. kiegyenlített mód. 


 

 

 

Frissített mûszaki tartalom és kényelemHasonlóan a LEXION fejlesztési irányához a TUCANO sorozat is motorcserén esett át. A teljes 300-as és 400-as sorozat Mercedes motort kapott és 238–326 LE között áll a gazdálkodók rendelkezésére. Az SCR (Selective Catalytic Reduction) rendszerrel ellátott motorok megfelelnek a Tier IIIb (Tier 4i) kipufogógáz-emissziós szabványoknak. A megnövekedett hûtési teljesítmény szükségessé tette a TUCANO modellek hûtõrendszerének átdolgozását is.A fejlesztésnél nem feledkeztek meg a kényelemrõl sem, így a TUCANO fülkéjében ülõ kezelõ egy LEXION-ban érezheti magát. A komfort elsõsorban a vezetõülésnek köszönhetõ, de a kartámaszba beépített CEBIS egyszerûsített változata (alapbeállítás-módosítás) a HOTKEY (gyors hozzáférés és beállítás) forgókapcsolókkal még egyszerûbbé teszik a gép kezelését.A „nagytestvértõl” számos jól bevált megoldást helyeztek át a TUCANO-ba, így az elektronika is teret nyert. A folyamatok optimalizálásában a TELEMATICS nyújt segítséget – a kapott adatok segítenek a további munkafolyamatokban. A rendszer lehetõvé teszi a tulajdonos számára a virtuális rápillantást a gépre: ellenõrizni a gépbeállításokat és összehasonlítani az adatokat a többi géppel, míg a szervizt ellátó forgalmazó kiszállás nélkül meghatározhatja a meghibásodás okát.A TUCANO esetében is lehetõség van a hozamtérkép elkészítésére a CEBIS adatok segítségével. A GPS PILOT-nak köszönhetõen betakarítás elõtt a terület a vágóasztal szélességével megegyezõ sávokra osztható fel, így egy mûholdon keresztül 2 cm-es vágási pontosság is elérhetõ. A kezelõ számára a nyomvonalak a fülkébe szerelt CEBIS MOBILE-on keresztül jeleníthetõk meg.

 

 

Megoldások a szálastakarmány betakarításraA levélben gazdag terményekhez kínál megoldást az újonnan bemutatott DISCO 3500 RC CONTOUR hátsó kasza. A V-profilú gumihengeres szársértõvel ellátott eszközzel csökkenthetõ a fonnyadási idõ. A 3,4 m munkaszélességû kaszát P-CUT kaszasínnel és hidropneumatikus tehermentesítéssel látták el.A frontfüggesztésû kasza kínálat három új taggal bõvült. A 3,4 méter széles DISCO 3500 F, FC és FRC kialakításban, az ismert PROFIL kinematikával (háromdimenziós talajkövetés) rendelhetõ. Hasonlóan a hátsó kaszákhoz itt is elérhetõ a hidropneumatikus tehermentesítés.A CLAAS a rendterítõk piacára elsõként vezette be a 10-rotoros, 3-pont felfüggesztésû eszközét. A VOLTO 1100 T 10,7 m munkaszélességû és az ún. MAX SPREAD technológiát használja, melynek köszönhetõen nagy sebesség mellett az anyagot gyöngéden, szélesebben teríti szét.A hajtómûvek folyamatos kenésûek, és masszív négyszög vázzal vannak összekötve. A rotorok hajtása a PERMALINK körmös kapcsolaton keresztül valósul meg. A rotorkarok biztosan rögzítettek a rotortányérra, és egy külön támasztógyûrûvel stabilizáltak. Az ötszörösen felcsavart rugósfogak kellõen stabilak és rugalmasak, a rotor alatt pedig 6,5 vagy 8,5 collos járókerekek gördülnek.Az elmúlt évben mutatta be a CLAAS teljesen új gépkínálatát az egy forgórészes rendképzõinél. A termékkört most további két – egy 3-pont felfüggesztésû, illetve egy vontatott típus – egészíti ki. A 3,80 m rotorátmérõjû új LINER 500 PROFIL és 500 T 4,80 m munkaszélességgel dolgoznak.

 

 


A szálastakarmány betakarításban további új típusok állnak rendelkezésre

 

 A német gyártó bálázó kínálata is tovább bõvült. A QUADRANT 3200 RC/FC és QUADRANT 3300 RC munkájával a gyakorlatban is megismerkedett a szakmai közönség. Mindkét típus 2,35 m széles rendfelszedõvel szerelt, amelyhez a PFS (Power Feeding System) teljes átmenõ csiga és duplagörgõs rendleszorító tartozik.Az aprítóegység új kialakítása praktikus megoldás: mindkét típus esetében oldal irányba húzható ki, így könnyebb a kések cseréje, de a karbantartás is. A késeket négy csoportba osztották, és a csoportok egy kar segítségével, vagy hidraulikusan a fülkébõl külön-külön lesüllyeszthetõk. A hidraulikusan lenyitható dobfenék-lemezzel kombinálva – amely automatikusan lenyílik, ha túlterhelõdik a rotor – tehermentesíti a gépkezelõt az eltömõdések kiszedése alól.