MENÜ

Gép-Mix - a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával

Oldalszám:
2014.07.30.

A BERTHOUD ÚJ KERETSTRUKTÚRÁJA
A Durus 2000 már 800 mm-rel nagyobb
Amazone Hírek
A Serious Machinery legfrissebb hírei
A világ legnagyobb vetõgépe
Baktériumkijuttatás, földforgatás közben? Lehetséges!
Biogáz program a zöld energetikáért
KRONE bálázási világrekord
Letoló, mint átrakó, azaz kettõ az egyben
ProfiDrill D - Óramû pontosság
Szállítani pedig kell…
Új LB xx4 bálázó széria még nagyobb teljesítménnyel
Új videó: SYNKRO szántóföldi kultivátor
VREDESTEIN TRAKTORABRONCSOK - Az ÖN HOZAMA, A MI TRAKTOR ABRONCSAINKKAL

 

A BERTHOUD ÚJ KERETSTRUKTÚRÁJA

A növénytermesztés fontos részfeladata az állomány védelme a különbözõ betegségektõl és kártevõktõl. Tovább

 


 

 

 

 

 

 

 

A Durus 2000 már 800 mm-rel nagyobb

A növekvõ piaci igények, a vásárlói elvárások és szükségletek miatt a cég kiegészíti a funkcionalitását és használhatóságát az univerzális tandem futómûves önleürítõs Durus 2000 kocsinak és további lehetõséget kínál az oldalfalak további 800 mm-rel történõ magasítására. Ezzel a hasznosított térfogat 32 m3. A tridem kivitelû Durus 3000 esetében ez az opció szintén elérhetõ.

 

 

 

 


 

 

 

Forrás: http://www.farmtech.si  

 

 

 

 

 

 

Amazone Hírek

 

Catros „pro-csomaggal“–új opciós felszerelés folyékony trágya kijuttatásához 

Catros rövidtárcsák akciója! 

Megérkezett az új AMADRILL+ terminál 

AMAZONE gépek a Nagy Talajmûvelõ Show rendezvényen 

Centaur szántóföldi kultivátor beüzemelés Gávavencsellõn

Tovább

 

 

 

A Serious Machinery legfrissebb hírei

A Serious Machinery legújabb internetes számában az olvasó mindent megtudhat a Challenger újdonságairól és fejlesztéseirõl.

 

 

 

A világ legnagyobb vetõgépe

A Väderstad Seed Hawk bemutatta a világ legnagyobb vetõgépét a kanadai Farm Progress Show kiállításon. A mûtrágya és a vetõmag befogadására szolgáló kocsi 46 m3-es, 15 m hosszú és üresen is 15 tonnát nyom. A kocsi rendkívüli súlya 4 gumihevederen oszlik szét, ezzel csökkentve a talaj terhelését.

 


 

 

A képen látható Seed Hawk 1300 kocsi egyike azon prototípusoknak, amiket ebben az évben gyártott a gyár. A következõ évben a modellválaszték tovább bõvül, eltérõ méretû típusokkal.

“A 46 m3-es tartálytérfogat minimálisra csökkenti a feltöltési idõt és jelentõsen növeli a hatékonyságot. Óriási mérete ellenére 15 perc alatt feltölthetõ", Gustav Nilsson szerint, aki a Seed Hawk termékek felelõse a Väderstad-nál.

A tartály négy, különbözõ méretû szektorra van osztva: 10 500, 16 800, 16 800 és 1400 literesre. A búza vetõmag normál esetben a 10 500 literes tankba, míg a két különbözõ típusú mûtrágya a 16 800 literes tankokba van elhelyezve.

“A legjobb tudomásunk szerint ez a világ legnagyobb vetõkocsija jelenleg, ami a 25 m munkaszélességû direktvetõgéppel összekapcsolva 61 hektárnyi területet tud elvetni egyetlen feltöltéssel (120 kg/ha vetõmag és 300 kg/ha mûtrágya dózis esetén)”, mondja a Seed Hawk egyik alapítója, Brian Dean.

A Väderstad Seed Hawk által fémjelzett szántóföldi géptesztek azt mutatják, hogy a direktvetés hozamai versenyképesek a hagyományos technológiában elért eredményekkel. Svédországban alacsony a direktvetésû területek aránya ugyan, de Ausztráliában ez a legkedveltebb vetéstechnológia, mivel a csapadék mennyisége erõsen limitált.

“A Seed Hawk 1300 esetében bízunk abban, hogy élénk érdeklõdést kapunk Oroszországból, Kanadából, Ausztráliában és az USA-ból”, összegzi Gustav Nilsson.

 

Forrás: http://www.vaderstad.com/hu/

 

 

 

Baktériumkijuttatás, földforgatás közben? Lehetséges!

Szeretne Ön is munkaidõt és pénzt spórolni talaj elõkészítés során?

A permetezes.hu csapata olyan baktériumkijuttató rendszert fejlesztett ki, amelynek segítségével egy lépésben, közvetlenül a talajforgatás elõtt a földbe juttathatjuk a baktériumtrágyát. A baktériumtrágyáról tudni érdemes, hogy a hasznos baktériumokat a nap káros sugarai elpusztítják, így fontos, hogy azok a lehetõ leggyorsabban a föld alá kerüljenek. MEGOLDÁS

 

 

Biogáz program a zöld energetikáért

Egyedülállóan komplex programot és szolgáltatáscsomagot dolgozott ki a biogáz-hasznosítás magyarországi elterjesztése érdekében a Biogáz Unió Zrt., amely idén már a hatodik biogázüzem építését kezdi meg Magyarországon, szoros együttmûködésben a létesítményekben használt beadagoló berendezések gyártásával foglalkozó Fliegl-csoporttal.

Óriási lehetõségeket rejt, ám rendkívül körültekintõ tervezést igényel a biogáz-hasznosítás, éppen ezért döntött úgy a – Magyarországon e-téren piacvezetõ - Biogáz Unió Zrt., hogy egy komplex programot dolgoz ki azzal a céllal, hogy idehaza is minél több helyen váljon valóra ennek a megújuló energiahordozónak az energiatermelésbe történõ bevonása.

Ennek részeként a budaörsi székhelyû társaság egyszerre biztosítja partnerei számára a biogázüzemek megvalósíthatósági tanulmányainak elkészítését; a pályázatírást és a gazdaságossági számítások elvégzését; mûszaki és üzemeltetési tanácsadást; valamint a létesítmények építését; majd a kész biogázüzemek üzemeltetését és szervízelését. Emellett a vállalat segítséget nyújt a projektek finanszírozási hátterének biztosításához, illetve az állattartó telepek korszerûsítéséhez kapcsolódó trágyakezelési és infrastrukturális beruházások kivitelezését is vállalja.

A Biogáz Unió Zrt. közremûködésével megvalósult beruházások megtérülését segíti, hogy a társaság Magyarországon elsõként kapott a magánszektorban jóváhagyást arra, hogy a biogáz-hasznosításnak köszönhetõen az üvegházhatású gázok kibocsátásában elért csökkenést szén-dioxid kvótákra váltsa be, majd azokat a kvótakereskedelmi piacon értékesítse. Így a cég 2010-re három létesítmény szén-dioxid monitoringját végezte el, s tudott számukra együttesen 40 ezer tonna szén-dioxid egyenértékû kvótát biztosítani, ennek értékesítésével mintegy 40 ezer euró többletjövedelmet biztosítva.

A Biogáz Unió Zrt. néhány hónappal ezelõtt Bugyi település mellett immár az ötödik saját kivitelezésû biogázüzemét adta át, idén tavasszal pedig Csongrádon a hatodik biogázüzem-építési projektjük kivitelezési munkálatai is megkezdõdnek. A társaság sikere pedig egyszerre köszönhetõ annak, hogy a biogáz-hasznosítás teljes folyamatát összefogják, s a már elkészült létesítmények rendkívül rugalmasan mûködtethetõek. Így a mezõgazdasági melléktermékek és hulladékok mellett a különféle élelmiszeripari és egyéb szerves hulladékok széles köre használható fel alapanyagként a biogáz kinyerésére.

A biogáz-üzemek mûködését segíti, hogy a Biogáz Unió Zrt. szoros együttmûködést alakított ki a biogázalapanyag-adagoló berendezéseket gyártó Fliegl csoporttal, amely termékei egyszerre garantálják a gazdaságos és az üzembiztos mûködést a biogázüzemekben. A Fliegl kínálata 10-tõl 200 köbméterig terjed, tehát az egészen kisméretû üzemektõl a több megawatt teljesítményû létesítményekig képes megfelelõ méretû adagoló berendezéseket az üzemeltetõk rendelkezésére bocsátani.

 


 

 


 

A Fliegl eszközeinek különlegessége, hogy a társaság elsõként kezdett el mûanyagot alkalmazni az adagolók gyártásánál, amelyek a megszokott festett acél szerkezetekhez képest sokkal kedvezõbb ellenállási és tapadási jellemzõkkel rendelkeznek, és a korróziókárosító hatásával sem kell számolni.

Ugyancsak jó hír, hogy a Fliegl – Németország mellett – ma már Magyarországon, az abdai üzemében is gyárt biogázalapanyag-adagolókat, így a hazai felhasználók elsõ kézbõl, közvetlenül a gyártótól kaphatnak információkat biogázüzemük egyik legfontosabb berendezésérõl.

Forrás: http://www.fliegl-agrartechnik.de/  

 

 

KRONE bálázási világrekord

149 db tökéletesen formázott bála a KRONE COMPRIMA F125XC bálázóval.


 

Ez a gyorsaság a forradalmi „NovoGrip” keresztrudas anyagszállításnak köszönhetõ, mellyel a gép rekordidõ alatt képes csúcsminõségû, nagy tömörségû körbálákat készíteni.

A Deula Freren Intézettel felállított világrekord: 149 db 125 cm átmérõjû és 12% nedvességtartalmú körbála egy óra alatt. (Magdeburg közelében, 2012. augusztus 21.)

A világrekord kísérletet ellenõrizte és jóváhagyta:

 


 

 

A kísérletrõl készült összefoglaló film és a magyar fordítás itt elérhetõ

 

 

Letoló, mint átrakó, azaz kettõ az egyben

A szállítás is energiafogyasztó munkamûvelet, mint a többi mezõgazdaságban elõforduló tennivaló. Itt is törekedni kell a hatékonyságra, gazdaságosságra, relatív olcsóságra. A közúton már régóta keresik a megfelelõ önsúly/hasznos súlyarányt, törekszenek a maximális megengedett méretek kitöltésére, illetve a jobban használható eszközök, technológiák megvalósítására. Így alakul ez a mezõgazdasági szállításban is.

Ahogyan az amerikai és a nyugat-európai mezõgazdaságban elterjedt, a kombájnok kiszolgálásában az átrakó kocsi - nyilvánvaló elõnyei miatt- terjed hazánkban is. A kombájn nem szállítójármû, teljes kapacitásának kihasználása, csak úgy lehetséges, ha folyamatosan dolgozik. Ha a betakarítógép - megtelt magtartály esetén- nem tud azonnal pótkocsira üríteni, hanem ki kell jönnie az útig, a talajt kíméljük ugyan, de elveszítjük teljesítményének jelentõs részét. Kombájngyártók szerint, 20-25%-al növeli a teljesítményt, az átrakó kocsi rendszerbe állítása. Számoljunk kicsit: egy új kombájn 40- 80 M Ft, ennek az összegnek a negyede, ötöde kárba vész, mert nem arat, hanem közlekedik a táblán. 10-20 M Ft egy kombájnnál a veszteség, a kisebb területteljesítmény miatt. Egy nagyobb átrakó kocsi pedig 2-3-at is ki tud szolgálni! Mennyit takaríthatunk meg, a teljesen kihasznált kapacitás miatt? Mindenki számoljon utána a saját gazdaságában! Ha pedig, keskeny kerékkel szerelt pótkocsival közlekedünk a szántóföldön, komoly taposási kárral számolhatunk, ami szántáskor, magágy-készítéskor okoz plusz költséget és terméselmaradást.

 


 


A Fliegl ASW letoló kocsi, melyet normál mezõgazdasági anyagok szállítására használunk, könnyen átalakítható átrakó kocsivá.

 


 

 

A Fliegl letoló kocsi hátfalát, fél-egy óra alatt kicserélhetjük átrakócsigás hátfalra, melynek méretei azonosak a lehordó-átrakó kocsikon használt csigák méreteivel, teljesítményével. A csigát kardán hajtja meg, és hozzá a gabonát a homlokfal tolja. Így elmarad a hagyományos átrakók, alsó, ráhordó csigája. Ez garantálja a kisebb szemtörési arányt. Másik elõny, hogy a hátul elhelyezett csiga jobban hozzáfér a vetõgép magtartályához, lehetõvé téve nagy vetõgépnél is a vetõmag feltöltést, amit a hagyományos átrakók - az elöl elhelyezett csiga miatt- nem tesznek lehetõvé. 

 


 

 

További elõny, a Flieglnél megszokott méretválaszték és sokféle extrafelszerelés, melyekkel minden igényhez, betakarítási kapacitáshoz, megfelelõ átrakó kocsit tudnak kínálni.

Értékteremtés a szerves hulladékok energetikai célú hasznosításával

 Forrás: http://www.fliegl-agrartechnik.de/

 

 

 

ProfiDrill D - Óramû pontosság


 

A kitûnõ vetési pontosság mellett a ProfiDrill D vetõgép számos mûszaki elõnyt hordoz magában. A legapróbb részletekig átgondolt tervezés eredménye a nagyfokú megbízhatóság és így a nyugodt munkavégzés. Mindezek az egyszerû és kényelmes gépkezeléssel együtt garantálják a sikert.

A függesztett kialakítású, 3 méteres munkaszélességû vetõgép szólóban és forgóboronával együtt kombinációban is használható.

ProfiDrill D – elõtérben a pontosság, hatékonyság és kezelési komfort!

A VOGEL-NOOT ProfiDrill mechanikus gabonavetõgép bemutatkozása a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon

 

 

Szállítani pedig kell…

Nálunk is be fog következni, hogy talajra, csak támaszsúlyos (egy-, tandem-, tridem tengelyes), alacsony nyomású, nagy átmérõjû, kisebb tömörítést okozó abroncsokkal szerelt szállítójármûvek fognak rámenni.

A támaszsúlyos kocsi az erõgépnek nagyobb vonóerõ kifejtést tesz lehetõvé, így jobb a rugózása. Nálunk is egyre többen tudják, a szállítójármûvek okozzák a legnagyobb tömörítést, ilyenkor a legnagyobb az egy kerékre esõ terhelés, ebbõl adódóan ilyenkor a legnagyobb a tömörítés. Sokak számára világos, a drága alacsony nyomású abroncs használata kisebb tömörítést, biztosabb, kevesebb üzemanyagot igénylõ talajról lejutást eredményez. Ára gyorsan megtérül a kisebb mélylazítási költséggel. Tehát a föld szélén érdemes átrakni a mezõgazdasági terményt. Esetleg el kell vinni a biztosan járható szilárd burkolatú útig, és ott átrakni. Nálunk, sajnos erre is sokszor szükség van, különösen a csapadékos õsz során. Mindannyian látjuk a Nyugat - európai, amerikai trendeket a szállítási megoldások területén. Ott pedig az eredményesség fontos szempont. Arrafelé, a más logisztikai viszonyok miatt is, szinte minden terményt érint a lehordás módszere. Szemeseket, gumósokat (burgonya, répa), újabban silót is (a biogáz üzemek nagy száma miatt). A betakarító gép (drága eszköz) teljesítményét ne fogja vissza a kiszolgálás elégtelensége, bizonytalansága.

 

 


 

 

Ismeretesek a légnyomás változtatás, talajon dolgozáskor csökkentés (mivel az alacsony nyomású abroncsok nyomása a sebességtõl és a terheléstõl függ, más hajtott és nem hajtott keréknél, jobb a radiál, mint a diagonál) elõnyei, technikai megoldásai. Sokan tudják, fontos a gumigyártó erre vonatkozó értékeinek figyelembe vétele, folyamatos ellenõrzése. Jól érzékelhetõen folyamatosan növekszik a felhasználók ezzel kapcsolatos szakmai kultúrája. Fontos kiegészítõi az alacsony abroncsnyomású kerékkel szerelt jármûveknek a légrugózás, a rugózott vonórúd, az eltolható futómû, gömbfej- húzó, többcélú használhatóság, hogy a legfontosabbakat említsük.

Forrás: http://www.fliegl-agrartechnik.de/

 

 

 

Új LB xx4 bálázó széria még nagyobb teljesítménnyel

A Case IH bemutatja új LB szögletes nagybálázó termékcsaládját, mely nagyobb teljesítményt képvisel majd mint elõdei.

Radikális forma, figyelemreméltó hatékonyság és számos újdonság jellemzi a Case IH LB szögletes nagybálázóinak új szériáját. 

A három új modell – az LB324 (bála méret 80 x 70 cm), LB 334 (bála méret 80 x 90 cm), LB 424 (120 x 70 cm) és LB 434 (120 x 90 cm) – augusztus közepén, Németországban, Magdeburgban debütál majd. Tovább

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Új videó: SYNKRO szántóföldi kultivátor

Munkában az új 1030-as széria

Az új 1030-as kultivátor sorozat könnyebb, rövidebb így még kompaktabb, mint elõdei. A Pöttinger stábja követte az új 3 tagú kultivátorokat (merev, összecsukható és vontatott) a földre. A következõ 3 perces videón megfigyelhetõ az új gépek mûködése üzemeltetés közben.

Video megtekintése

 

VREDESTEIN TRAKTORABRONCSOK - Az ÖN HOZAMA, A MI TRAKTOR ABRONCSAINKKAL

A nagy teljesítményû, korszerû traktorok használata elengedhetetlen az eredményességhez a modern mezõgazdaságban. Az elmúlt évekre jellemzõ méretnövekedés megköveteli a nagy teljesítményt, amely megfelelõ abroncsok használata esetén garantálja az optimális tapadást. A talajstruktúra megóvása továbbra is kiemelt fontosságú, amennyiben az egy hektárra jutó terméshozam szintjét meg akarjuk tartani. A modern traktorok hatalmas súlya miatt a talaj megóvását csak különleges kialakítású abroncsok felszerelésével lehet elérni.

Tovább