MENÜ

Minõség, megbízhatóság, innováció - a Fertilia múltja, jelene, jövõje

Oldalszám: 23
2014.07.29.

A teljes mértékben magyar tulajdonban lévő, az egyedi műtrágyák piacvezető gyártójaként ismertté vált Fertilia Kft.-t működésének 22 éve alatt az innovatív, korszerű technológiai megoldások folyamatos keresése és azok piacra történő bevezetése jellemezte, Partnereink magas szintű kiszolgálása tükrében.

 

 

Ha visszatekintünk a vállalkozás életében mérföldkõnek számító történésekre, kiemelném, hogy megalakulásunk évében egy akkor még merõben új eljárással kezdtünk el N-oldatot gyártani, melyet közúti tartálykocsiflotta elindítása követett.

Kevesen tudják, de Magyarországon az elsõ Big-Bag zsákot mûtrágyával cégünknél töltöttük meg. Ezt az újításunkat 1998-ban az Országos Innovációs Pályázaton elõkelõ helyezéssel ismerték el.

 


 

 

2005-ben cégünk vezetõsége stratégiai döntést hozott: a piac igényeinek megfelelõ újszerû, kiváló minõségû, a célszerûséget és hatékonyságot elõtérbe helyezõ NPK mûtrágyacsalád kifejlesztése kezdõdött el. Ennek eredményeképpen vásároltunk Németországból elsõ körben enyingi, majd egy év múlva mándoki üzemünkbe is egy-egy RST-típusú keverõ- és csomagoló berendezést, melyeket helyi adaptációval kiegészítettünk rostaberendezéssel is.

A modern gyártósor bevezetése és a kutató-fejlesztõ szemlélet áll a mögött a siker mögött, amit a vezértermékünknek számító gramix NPK mûtrágyacsaláddal sikerült elérnünk.

A gramix NPK már nemcsak õszi alapmûtrágyaként, hanem tavaszi starterként is kiválóan helytáll a korszerû agrotechnikai elemek között. Ennek oka, hogy a mind nagyobb hatékonyságra törekvõ termelõk felismerték az egyedi igényeken alapuló termõhely-specifikus tápanyag-visszapótlás elõnyeit, s évrõl évre egyre többen veszik igénybe a talajvizsgálatokra épülõ szaktanácsadásunkat, valamint használják az ennek leginkább megfelelõ gramix NPK mûtrágyákat.

Az elsõ, enyingi gramix-üzemünk 7 éven keresztül szolgálta a megrendelõk igényeit, és ez alatt több, mint 420 ezer tonna terméket állítottunk elõ, ill. csomagoltunk be. Az üzem mûszaki meghibásodás nélkül, igény esetén két mûszakban is kiválóan mûködött.

A 2012-es év egy újabb meghatározó idõpont lett a Fertilia Kft. életében, mert olyan új, az eddigieknél még modernebb, nagyobb kapacitást, teljesítményt elbíró gramix-gyártósor váltotta le augusztusban a régi üzemet, amely a korábbi gépsor térfogat-adagolású vezérléséhez képest folyamatos súlymérésen alapuló adagolásos módszerrel dolgozik.

Az új gyártósor a csúcstechnika minden elemét ötvözi, vezérlése állandó számítógépes felügyelet mellett a gépkezelõk munkáját is nagyban leegyszerûsíti, megkönnyíti. A receptúrák kiadása szintén számítógép vezérelt, így a kezelõi hibalehetõség gyakorlatilag kizárt.

A mûtrágya alapanyagokat még pontosabban, precízebben – tonnás mennyiségeknél 10 dkg pontosságú mérés – adagolja a legújabb fejlesztésû rendszer, amelyet a jogosultsággal bíró munkatársak akár interneten keresztül is bármikor ellenõrizhetnek, irányíthatnak, így a gyártási munkálatok maximálisan kontrollálhatóak. A gyártó cég a szoftver- és programhibákat Németországból azonnal korrigálni tudja.

A hazánkban egyedülállónak számító keverõ berendezés teljesítménye mintegy 100 tonna óránkénti mennyiséghez közelít, mely az új konstrukción alapuló rostával már a gyakorlatban is hozta a várakozásokat.

 

 


 

Az új gépsor fejlesztésével egyidejûleg a Fertilia Kft. stratégiai célkitûzése a termékek minõségének hosszú távú biztosítása is, melyet egy új minõségellenõrzési rendszer – mind a szilárd, mind a folyékony mûtrágyákra kiterjedõen − bevezetésével valósítunk meg. Az új rendszer az ISO 9001 szabványú minõségirányítási rendszernél és az ISO 14001 szabványú környezetirányítási rendszernél is következetesebb.

A standard minõséget minden kiszállított tételbõl vett mintavétellel, saját laboratóriumunkban végzett ellenõrzõ mérésekkel, valamint akkreditált laborokban heti rendszerességgel végzett kontrollvizsgálatokkal szavatoljuk.

Enyingi telephelyünkön további bõvítés is történt: a csúcsidõszakok nagy mennyiségû áru és alapanyag szállítása miatt megnövekedett tehergépjármû-forgalom optimálissá tétele indukálta az enyingi telephely melletti szomszédos terület megvásárlását. A területbõvítéssel a forgalom egyirányúsítása, s így a gyors és zökkenõmentes szállítás is megvalósult.

A cégen belül egyaránt megújult logisztikai rendszerünk, mellyel az alapanyagok fogadása, raktározása, a gyártás és a kiszállítások ütemezése egy kézben összpontosul az összehangolt, irányított kommunikáció érdekében.

A fentiekkel párhuzamosan tovább folynak mikrogranulált starter mûtrágyáink kutató-fejlesztõ munkálatai, s a legújabb technológiai eljárással gyártott növényspecifikus termékeink már nemcsak a tavaszi növénykultúrák alá, hanem az õszi idõszakban a búza és a repce alá is vetéssel egy menetben, vetõgépek szóróadaptereivel kijuttathatóvá válnak.

Simon Péter ügyvezetõ

Fertilia Kft.