MENÜ

A fiatal gazdák helyzete Magyarországon - Elindult a KSH és az AGRYA közös kutatása

Oldalszám: 55
2014.07.28.

A KSH és az AGRYA 2012. június 28-án együttműködési megállapodást írt alá. Az együttműködés egyebek mellett közös kutatási programok kidolgozására és végrehajtására vonatkozik. Az együttműködő felek kiemelt feladatnak tekintik a mezőgazdaságot érintő generációváltás témakörében közös kutatás elvégzését, amelyre 2012. őszén sor kerül.

 

 

A kérdõív elkészült, ennek széles körû terjesztését tervezik az együttmûködõ felek, a Vidékfejlesztési Minisztérium közremûködésével. 2012. szeptember 27-én, a Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón mutatták be a partnerek a kérdõívet és a kutatás eredményeibõl tervezett kiadvány vázlatát.

Az Általános Mezõgazdasági Összeírás jó vizsgálati lehetõséget kínál arra, hogy miként alakul a fiatal gazdálkodók létszáma, hogyan változnak gazdálkodásuk körülményei. Az egyéni gazdaságok mellett a 10 fõnél kevesebb létszámot foglalkoztató társas gazdaságok is bevonásra kerülnek a vizsgálat körébe, az irányítók életkora szerint csoportosítva az adatokat.

A kutatás célja a 40 évesnél fiatalabb, illetve idõsebb gazdák ismérveinek összehasonlítása, kiegészítve a kérdõíves felmérés eredményeivel.

A közös kutatás eredményei különösen aktuálisak lesznek, mivel a 2014. utáni Közös Agrárpolitika végrehajtási részleteinek és a generációváltást érintõ intézkedéseknek a tervezési folyamata is most kezdõdik.

A kérdõív online módon tölthetõ ki és elérhetõ a www.agrya.hu oldalon.