MENÜ

Bábolnai látkép

Oldalszám: 42
2014.07.28.

Két év után ismét Bábolnára látogatott a mezőgazdasági szereplők színe-java. A 27. Bábolnai Gazdanapokat színes programok, széles kínálatot bemutató kiállítók sora és nagyszámú látogatói részvétel jellemezte. A rendezvény külön kísérőműsoraként a házigazda IKR Zrt. szántóföldi gépbemutatóval is várta az érdeklődőket.

 

 

 

 

 

 

Gyakorlatban bemutatott kínálat

A kiállítási napokon, szeptember 5–8. között napi egy alkalommal gyakorlati gépbemutatóra várta az érdeklõdõket az IKR Zrt. A prezentáció központi témája a fenntartható, költségtakarékos munkaeszközök és gépek felvonultatására épült. A kiállítás kísérõprogramján szereplõ munkagépek üzemeltetését minden esetben a New Holland traktorok látták el. Molnár István üzletági mérnök elmondása alapján a teljes szántóföldi körülmények közé ajánlott teljesítmény kínálatukra mutattak be erõgépet, lefedve a 97-390 LE közötti motorteljesítmény szegmenst. Újdonságként jelent meg a T7-es széria T7.200 155 LE-s és a T7.270 225 LE névleges teljesítményû erõgépe, de szerephez jutott a T8-as széria T8.330-as és T8.390-es tagja is. Ahogy immár saját gyakorlati tapasztalatok is bizonyítják az SCR technológiát alkalmazó új T7 és T8 erõgépekkel – alkalmazástól függõen – akár 8–12%-nyi üzemanyag-fogyasztás csökkenést is elérhetünk a most kifutó Tier3-as erõgépekhez viszonyítva, miközben a gép sokkal közvetlenebbül és jobban reagál a mezõgazdaságban gyakran elõforduló hirtelen terhelésváltozásokra. A merev felépítményes erõgépek között a világ legnagyobb tengelytávolságával bíró T8-as traktorcsalád esetében ki kell emelni, hogy ez az erõgépszéria a kiállítás nagydíját is elnyerte.

A nagyszámú látogatói csoportot vonzó szántóföldi bemutatón összesen 22 gépkapcsolat, valamint két önjáró permetezõ jelent meg. A látottak alapján elmondható, hogy a bemutatott eszközök jellemzõen a közepes, illetve nagyobb területtel rendelkezõ gazdaságok igényeihez szabottak.

A talajmunkagépek bemutatóját Villám Ferenc, az IKR Zrt. munka- és célgép üzletág igazgatója vezette le, amelyek nagy hányadát a Kuhn munka- és vetõgépek alkották. Idén elsõ alkalommal megjelentek a bábolnai gépbemutatón a cseh gyártmányú Storm munkaeszközei is – egy 4, illetve 4,5 méteres kultivátor, valamint a Strom Swifter SO 6000 típusjelû 6 méteres kompaktor mutatkozott be. Igazi újdonságnak számított a 9 méter munkaszélességû Kinze 3600 ASD szemenkénti vetõgép, amely tekintélyt parancsoló méreteivel szintén elõször jelent meg a forgalmazó bemutatóján.

 

A növényvédelem gépei közül leginkább a nagy munkaszélességû (18–27 m) permetezõgépek jutottak szerephez, amelyek sorából érdemes kiemelni a Hagie STS12 önjáró kivitelû, valamint a Hardi Alpha Evo 4100/24 Twin Force szintén önjáró permetezõt. Utóbbi a Bábolnai Gazdanapok különdíját is elnyerte, tovább öregbítve ezzel a dán gépgyártó hírnevét.

 

Díjazott gyártók és forgalmazók

Az agrárium szereplõi hagyományos találkozójának elsõ napján került sor a Bábolnai Gazdanapok díjátadó ünnepségére, ahol a kiállítás nagydíjait és különdíjait osztották ki, összesen három kategóriában.

A „Mezõgazdasági gépek, berendezések (gyártó)” kategóriában nagydíjjal tüntették ki a Hevesgép Kft. GE-45R rendfelszedõ adapterét, míg a különdíjat az IKR Zrt. Javító- és Gyártó Üzem IKR-BPT-10-MOZ erdészeti többcélú kihordója kapta.

A „Mezõgazdasági gépek, berendezések (forgalmazók, márkaképviseletek)” kategóriában az IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Zrt. New Holland T8 traktorcsaládját a nagydíjjal ismerték el. A kategórián belül összesen három különdíjat osztottak ki, így elismerésben részesült az IKR Zrt. forgalmazásában álló Hardi Alpha Evo 4100/24 Twin Force önjáró permetezõ, az Axiál Kft. kínálatában szereplõ Fendt 722 Vario SCR erõgép, illetve a Szegána Kft. Dal-Bo MaxiCut 600 késes hengere.

A „Mûtrágyák” kategóriában az IKR Agrár Kft. által importált Duslo Corn Starter NPK mûtrágya, míg az „Informatikai berendezések” kategóriában az Axiál Kft. forgalmazásában álló CLAAS Cruise Pilot automatikus menetszabályozó rendszer érdemelte ki a kiállítás nagydíját.

 

-an-

Kapcsolódó anyagok:

www.agronaplo.hu/szemfules/549,

Új Mezõgazdasági Magazin szeptember 14-ei adás