MENÜ

IKR-szétválás szeptemberben

Oldalszám: 43
2014.07.28.

Ahogy azt Szaxon J. Attila, a bábolnai társaság vezérigazgatója szeptember 8-án bejelentette, a hónap utolsó napjaiban lezárulhat az IKR Zrt. szétválása. A tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatal már jóváhagyta. A kettéválást követően az IKR Zrt. már kizárólag gépforgalmazással, szervizeléssel és alkatrészellátással foglalkozik majd. A növényvédő szer, vetőmag és műtrágya forgalmazásával foglalkozó üzletágak eladásának szükségességét a cégvezető azzal indokolta, hogy a bankok 2009 elejétől nem voltak hajlandók finanszírozni a társaság tevékenységét.

 

 

 


Az IKR, mint termelési integrátor elõre finanszírozta a termelõknek a gazdálkodást – az elszámolás pedig a termés jövedelmébõl történt. Az elmaradt banki elõfinanszírozás miatt azonban a vállalat korábbi 120 milliárdos forgalma 30 milliárdra zuhant, a kötelezettségekkel együtt ez idézte elõ a csõdközeli helyzetet. A szétválást eredményezõ ügylet sajnos a vállalat 640 fõs létszámának 40 százalékát is érinti.

 

 

A növényvédõszer-, vetõmag- és mûtrágya üzletágak – az érintett ingatlanokkal együtt – a cseh Andrej Babis érdekeltségi körébe tartozó IKR Agrár Kft.-ként százszázalékban az Agrofert tulajdonában lévõ DUSLO mûtrágyagyár tulajdonába kerülnek. A napi 1300 tonna mûtrágya elõállítására képes vágsellyei (Šaµa) üzem Szlovákia legnagyobb és legkorszerûbb vegyi- és mûtrágyagyára – termékeiket szinte a világ minden részén ismerik: 43 állammal kereskednek.

 

 

Az IKR Zrt. tõkeszerkezete rendezõdik a tranzakció következtében: 2,9 milliárd forintos saját tõkével rendelkezik majd az átalakuláskor. Terveik szerint ez évben mintegy 17 milliárdos forgalomra számítanak a gépeladásokból, illetve a szervizelésbõl és alkatrész-kereskedelembõl. A közzétett 2011-es konszolidált mérlegadataik szerint 34 milliárd forintos nettó árbevételt ért el a társaság, miközben a kötelezettségei 24 milliárd forintot tettek ki, így 3,2 milliárd forintos veszteséggel zárták az évet – tudtuk meg Szaxon J. Attila nyilatkozatából.

 

-an-