MENÜ

Magas hozam, szárazságtűrés és termésbiztonság a kukoricatermesztésben - EURALIS hibridek minden termõhelyre

Oldalszám: 35
2014.07.25.

A 2012-es év rendkívül aszályos idõjárása súlyos károkat okozott a kukoricatermesztõk jelentõs része számára. A világ kukoricapiacán hiány alakult ki, ugyanis az aszály nem csak Kelet-Közép-Európát, hanem az USA kukoricaövezetét is sújtotta. Ráadásul az amerikai kukoricakivitel az elmúlt évek jelentõs bioetanol célú felhasználása miatt egyébként is csökkent. Ezek miatt a következõ betakarításig a kukorica ára várhatóan magas marad.

 

Az EURALIS versenyképes kukoricakínálata minden termőhelyre és minden elvárást kielégítő megoldást nyújt a sikeres és jövedelmező kukoricatermesztéshez. Vetőmagjaink idén elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre.

Legkorábbi hibridünk a háromvonalas (TC) ES Sigma (FAO 280). Rövid tenyészideje ellenére magas termés és kiemelkedő termésbiztonság jellemzi. Zöld száron érő hibrid, a tőszámkiesést és az alacsonyabb vetési sűrűséget is két csővel kompenzálja. Szárszilárdsága kiemelkedõ, betegségekre nem fogékony. Különösen ajánljuk késői vetésekhez vagy korai előveteményként kalászosok előtt.

Az ES Cubus (FAO 320) új hibridünk, száraz viszonyok között is kiemelkedő termőképességét idén üzemi kísérleteinkben (Bakonszeg, 8,4 t/ha) bizonyította. Vízleadása rendkívül gyors. A magas növények szükség esetén szilázsnak és biogáz céljára is hasznosíthatók. Száraz termőhelyekre is ajánljuk, és ahol a koraiság is fontos szempont.

Az ES Flato (FAO 330) az Euralis vezérhibridje. Termőképessége és szárazságtűrése kiemelkedő. Generatív típus, kezdeti fejlődése gyors, virágzása korai, elkerüli az aszályos időszakot. Minden termőhelyre, elsősorban intenzív technológiákhoz ajánljuk.

A háromvonalas (TC) ES Sensor (FAO 390) a másik legfontosabb hibridünk. Termésbiztonsága, szárazságtûrése és gyors vízleadása a versenytársak átlaga fölé emeli. Szárszilárdsága kiváló, az alacsonyabb tőszámokat nagyon jól kompenzálja. Gyökérzete erőteljes, nagy tömegű, mélyre hatoló, mely szárazságtűrését és szárszilárdságát biztosítja. Minden termőhelyre ajánljuk, a vetésszerkezet vezérhibridje lehet.

Új hibridünk, az ES Cortes (EGZ 9501 − FAO 410) idén kapott állami elismerést. Érésideje a korai és a középérésű csoport határán van. Magas termőképessége száraz körülmények között is kiemelkedő termésstabilitással párosul. Kezdeti fejlődése kiváló. Meleg, száraz termőhelyekre, intenzív technológiákhoz ajánljuk.

Az ES Blason Duo (FAO 420) hibrid termőképessége kiemelkedő, vízleadása gyors, betegségekkel szemben nem fogékony. Szárszilárdsága kiváló. A cikloxidim hatóanyagra rezisztens, ezért a Focus Ultra herbicid a magról kelő és évelő egyszikű gyomok ellen kései kijuttatással is a kukorica veszélyeztetése nélkül kijuttatható, amikor már az általánosan elterjedt szulfonil-karbamidok nem használhatók. Elsősorban az ország déli területeire ajánljuk, különösen ahol az egyszikű gyomok (fenyércirok, köles) jelentős problémát okoznak.

Az ES Zodiac (FAO 450) hibridet magas termőképessége mellett kiemelkedő termésstabilitás jellemzi. Szárazságtűrése, kezdeti fejlődése és vízleadása kiváló. Minden termőhelyre, az ország déli, melegebb klímájú területeire ajánljuk.

Összefoglalóan az Euralis hibridek erősségei: magas termőképesség, kiemelkedő termésbiztonság, betegség ellenállóság, szárazságtűrés.

Dr. Nagy Sándor

termékfejlesztési- és marketingvezetõ