MENÜ

Axiál Gyakorlati Akadémia - A felhasználók tapasztalataival

Oldalszám: 54-55
2014.07.23.

Nagyszabású bemutató, a teljes kínálatot felsorakoztató rendezvény részesei lehettek azok a gazdálkodók, akik az Axiál Gyakorlati Akadémia elnevezésû eseményen tiszteletüket tették. A programon a telepi technológiák és a szálastakarmány betakarítás gépei mellett az állattenyésztéshez kapcsolódó növénytermesztés gépeinek bemutatására került sor.

 

 


 

Nagyításhoz katt a képre

 

Összességében a rendezőség mintegy 30 gépet és gépkapcsolatot mutatott be, amelyekből nyolcra fókuszálunk, és azokat a felhasználók tapasztalataira támaszkodva igyekszünk röviden bemutatni.

 

Annaburger HTS 16.04

Az Axiál Gyakorlati Akadémia bemutatón számos Annaburger eszköz (silószállító, trágyaszóró, szippantókocsi stb.) szerepelt. Költõ Aladár gazdaságában két Annaburger HTS 16.04-es 10 t teherbírású trágyaszóró is dolgozik. A turai székhelyû vállalkozásban 3000 hektáron végeznek szántóföldi növénytermesztést, amely mellett egy mintegy 600 darabos tejelõszarvasmarha-állománnyal is rendelkeznek. Az éves szinten 10–15 ezer tonna felhalmozott szerves trágyát többek közt az Annaburger trágyaszórók segítségével juttatják ki – tudtuk meg a mûszaki fõmérnöktõl. Megelégedettségüket a meghibásodásmentes üzemeltetésnek tudja be.

 


 

Munkára felkészített 16.04-es trágyaszóró

 

 

Berthoud Tracker S DPT 3200/24 AXA növényvédelem eszközei közül összesen hármat mutattak be, ám az állógépek között is fellelhetõ volt egy-egy darab, többek közt a Berthoud Tracker S DPT 3200/24 AX szántóföldi permetezõ. Rigó András gazdaságában az említett géppel oldják meg a vegyszeres kezelést. A 350 ha saját területen, valamint közel 700 ha-on szolgáltatást végzõ gazdálkodó korábban egy jóval kisebb teljesítményû, 12 méter keretszélességû permetezõt használt, amellyel már ezt a területnagyságot nem lehetett optimálisan lefedni. A 24 méter keretszélességû új permetezõ megvásárlásában döntõ szerepet játszott, hogy meglévõ gépparkjának 90%-a az Axiáltól származik, illetve az, hogy a környékbeli gazdaság már rendelkezik egy ilyen típussal. A Tracker jellemzõje, hogy rugózott híddal szerelt, amely lehetõvé teszi a nagy, 14–18 km/h munkasebességet. További elõnye a takarékosság, ami mind a vegyszerfelhasználásban, mind pedig a ráfordított munkaidõben megmutatkozik. Utóbbira egy 40 ha-os táblán mért eredményt hozott fel példaként, amelyben a korábbi gépükkel nagyjából fél nap alatt, míg a jelenlegivel 3–4 óra alatt végzik el ugyanazt a feladatot.

 

CLAAS Variant 360 RC Pro

Második szezonja után is teljes megelégedettséggel beszél Gyõrig Zoltán a rábcakapi gazdaságban üzemelõ CLAAS Variant 360 RC Pro körbálázóról. A 130 darabos tejelõ szarvasmarha állomány mellett 170 ha területen folytatnak szántóföldi növénytermesztést, de további 100 ha réttel is rendelkeznek. Korábbi bálázójuk már nem felelt meg elvárásaiknak, így új eszköz beszerzésére volt szüksége. A német gyártó kínálatából már egy kasza és egy rendterítõ is a gépparkjuk részét képezi, így esett a választásuk a 2,1 m-es rendfelszedõvel szerelt hevederes bálázóra. Éves szinten mintegy 7–8 ezer bálát készítenek: szalma, illetve szénabálából 150 cm átmérõjû, 250–350 kg közötti méretûeket, míg a szenázsbálából 500–800 kg-osakat. Az üzemeltetéshez egy 150 LE-s erõgépet használnak, de egy 100 LE teljesítményû traktor is elegendõ egyébként, ha nincs rajta szecskázó.

 

Fendt 933 SCRAz erõgépek közül a bemutató legerõsebb traktora a 330 LE maximális teljesítményû (ECE R24) Fendt 933 SCR volt, amelybõl egy már 11 hónapja teljesít szolgálatot a Karádi Mg. Zrt.-nél – tudtuk meg Ifj. Mondok Józseftõl. Az 1800 hektáros gazdaságra jellemzõek a lejtõs területek, így döntésüknél befolyásoló tényezõ volt a nagy teljesítmény megléte. Választásuk nem volt véletlen, hiszen mint kiderült, a Manax Kft. jóvoltából egy korábbi 933-as típus végzett szolgáltatást a gazdaságban, így már a saját traktoruk esetében számoltak az ergonómiai megoldásokkal és a kedvezõ hajtóanyag-felhasználással. Különbség a két erõgép között, hogy míg a szolgáltatást végzõ hagyományos motorral szerelt, addig a megvásárolt már az SCR technológia segítségével teljesíti a füstgáz-kibocsátási normákat. A megvásárolt Fendt 10%-kal kevesebb üzemanyagot hasznosít a hagyományos 933-ashoz képest, míg a korábbi erõgéphez képest ez a szám 35–40%. A mért adatok alapján szántásban 18 l/ha, kultivátorozásnál 7,7 l/ha üzemanyag-felhasználást rögzítettek. Választásukkor figyelembe vették továbbá a szervizhátteret és az alkatrészellátást is.

 

Horsch Tiger 4 AS vontatott szántóföldi kultivátorElsõsorban a szántás kiváltására használjuk a Horsch Tiger 4 AS vontatott szántóföldi kultivátort – meséli a Lajtamag Kft. termelésvezetõje, Csomor Zsolt. A német mezõgépgyár több évtizedes fejlesztõi munkájának eredményeként hazájában és a világ számos országában mára a csökkentett menetszámú, környezetbarát talajmûvelés trenddiktáló gépgyártójává nõtte ki magát. Az ekével ellentétben egészen nagy szalmamennyiségeket tud gond nélkül egyszeri munkamenetben egyenletesen bedolgozni. A 4 méteres munkaeszköz üzemeltetéséhez a forgalmazói adatok alapján minimum egy 240 LE teljesítményû erõgép szükséges, amit a mosonmagyaróvári gazdaság egy 310 LE-s változattal old meg.

 

Landini Powermondial 115 TopA kisebb, 100–120 LE motorteljesítmény szegmenset lefedõ Landini Powermondial traktorcsalád középsõ, 115-ös típusjelû traktorjából három is teljesít szolgálatot a Nágocsi Mg. Zrt.-nél, mind a kezelõk, mind pedig a vezetõség megelégedésére. A kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó cég a korábban használt MTZ-k kiváltására keresett megoldást – tudtuk meg Szunyogh László mûszaki vezetõtõl. A trióból kettõt 3 éve, míg a fennmaradó egyet 1 évvel ezelõtt vásárolták. A beszerzésnél meghatározó tényezõ volt az ár-érték arány, valamint a kezelõi kényelem. Nagy elõrelépés a gép kabinja, amit a felsõbb kategóriákból, a 200 LE szériából emelt át a gyártó. Így kategóriájában az egyik legtágasabb és legcsendesebb munkakörnyezet várja a gépkezelõket, nem is beszélve a teljes értékû pótülésrõl és a klímaberendezésrõl. Az erõgépek a gazdaságban leginkább permetezési és szállítási feladatokat látnak el, de talajmunkában, illetve vetésben is alkalmazzák azokat.

 

 


 

Szunyogh László mûszaki vezetõ a megvásárolt Powermondial társaságában

 

 

Sulky X 44 WPB Stop and GO, Grégoire Besson Combimix 4SPM

Bács-Kiskun megyében a Febagró Zrt. mintegy 4500 ha (Dunaszentbenedek környékén 900 ha, Császártöltés környékén 800 ha, Felsõszentiván környékén 2500 ha) szántóterületet mûvel, amelybõl 1700 ha-on õszi, 2200 ha-on tavaszi vetésû növényt, valamint további 300 hektáron lucernatermesztést végeznek. Lisz Roland, a társaság agronómusa kettõ, az Axiál Gyakorlati Akadémián is bemutatott munkaeszközrõl szerzett tapasztalatát mesélte el. A termesztett növények tápanyag-utánpótlásában a Sulky X 44 WPB Stop and GO 4000 literes mûtrágyaszóró segédkezik. A Stop and Go elektronika automatikusan kezeli a tolózárakat: zárja ott, ahol már a szórás megtörtént, és nyitja ott, ahol arra szükség van. A mûködési elv hasonló a permetezõgép szórókeretének szakaszolásához. Az eszköz beépített mérleggel és Tribord 3D fülkébõl vezérelhetõ táblaszéli szórásra alkalmas eszközzel szerelt. Az üzemeltetést egy 200 LE teljesítményû traktorral végzik, így területtõl függõen mintegy 100–200 ha napi teljesítményre képes. További elõnyként a menetszám és töltési idõ csökkenését, valamint az 5%-os mûtrágya megtakarítást emelte ki.

A gazdaságban az õszi vetésûek magágykészítését korábban tárcsázással és hengerezéssel oldották meg, két menetben. Ezt kiváltva vásárolták meg a Grégoire Besson új Combimix 4SPM félig-függesztett tárcsás lazítóját, amelynek segítségével a középmély lazítás, tárcsázás, hengerezés egy menetben történik. A 4 méter munkaszélességû eszközt 8 darab szárnyas lazítókéssel szerelték, amelyeket a két sorban elhelyezett csipkés tárcsák követnek. A lezárásról a hátul elhelyezett hengersor gondoskodik. A munkagéppel idõt, költséget és energiát spóroltak meg leginkább. Jellemzõje, hogy száraz és nedves talajviszonyok mellett is szépen dolgozik, egyenletes mélységben – a munkagép súlya miatt.

 

RMH Mixell 45Az önjáró, illetve vontatott kivitelben készülõ RMH takarmánykeverõ-kiosztó kocsik forgalmazását, illetve a gépkereskedelemhez kapcsolódó háttérszolgáltatást az Axiál Kft. idén májusban kezdte meg. Az izraeli gyártmányú eszköz a Mixellent 18-as tagja. Kiváló referenciával rendelkezik és a Bóly Zrt. csípõteleki tejelõszarvasmarha-telepén, – ahol ugyan nem egy magajáró – a telep igényeihez és méretéhez igazodó vontatott keverõ-kiosztó dolgozik.

A Bonafarm-csoport érdekeltségi körébe tartozó telepen mintegy 2200 tejelõ szarvasmarha kap helyet – meséli Oratics Balázs, a szarvasmarha ágazat takarmányozási vezetõje. Az állatok etetését a nagyjából 3 hónappal ezelõtt tulajdonukba került Mixell 45 típusjelû takarmánykeverõ-kiosztó kocsival oldják meg. Az eszköz legnagyobb elõnye a mérete – emeli ki a takarmányozási vezetõ. A 45 m3-es névleges kapacitású kocsi megvásárlását ez a szám segítette leginkább, ugyanakkor korlátozta is. További befolyásoló tényezõ volt, hogy olyan cégre volt szükségük, amely a beszerzést követõen az alkatrész- és szervizszolgáltatásban is segítségükre lehet. A rozsdamentes borítású tartályban 3 darab függõleges tengelyû keverõcsiga található. A homogén TMR takarmány kitárolásban az oldalanként elöl és hátul is megtalálható kiosztó egység segédkezik. Az opcionális Farm Management szoftvercsomag segítségével az etetés teljes folyamata irányítható, szabályozható és ellenõrizhetõ, akár az irodából is a vezeték nélküli kapcsolat segítségével. A kocsi névleges kapacitása 16 t, ami a csípõteleki telep esetében egy feltöltéssel – csoporttól függõen – 250–300 állat etetésére alkalmas.

 

-an-