MENÜ

Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter adta át a Syngenta kibõvített kapacitású mezõtúri vetõmagüzemét

Oldalszám: 26
2014.07.25.

A miniszter október 16-án ünnepélyes keretek között adta át a Syngenta kibővített kapacitású mezőtúri vetőmagüzemét. A pótlólagos 7,5 milliárd forint értékű beruházással egy 10 éves, mindösszesen 13,5 milliárd forintos fejlesztési program zárult le.

 

 

Az üzemben elsõdlegesen kukorica, valamint napraforgó vetõmagot állítanak elõ. A beruházási programnak köszönhetõen az üzem vetõmag-betakarítási és -feldolgozó kapacitása több mint kétszeresére nõtt és a raktározási lehetõség is jelentõsen növekedett.

 

 


 

 

„Mezõtúri beruházásunk ezt a vetõmagüzemet a világ legkorszerûbb üzemei közé emelte. Ennek segítségével Magyarország tovább erõsítheti pozícióját hazánkban és Európában egyaránt. A kibõvített kapacitású üzem segítségével a Syngenta képes lesz kielégíteni a magyar, valamint a közép- és kelet-európai országok kukorica- és napraforgó termelõinek igényeit. Ez nagyban hozzájárul majd a magyar export növekedéséhez és évente mintegy 3,5 milliárd forinttal növeli majd szerzõdéses vetõmag-elõállító partnereink bevételét. A Syngenta a magyar agrárágazat egyik legnagyobb befektetõje és elkötelezett híve az ország technológiai alapú mezõgazdasági fejlesztéseinek. Nagyon fontos, hogy a kormány és az olyan vállalatok, mint a Syngenta továbbra is együttmûködjenek a termelõk támogatásában, hiszen a magyar gazdaságon belül továbbra is stratégiai ágazat a mezõgazdaság.”– mondta el megnyitóbeszédében Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezetõ igazgatója.