MENÜ

Wirth László és Dr. Bárány Sándor, Szentlõrinc - Kipróbáltuk a Python technológiai csomagot

Oldalszám: 53
2014.07.22.

A kísérlet beállítására Wirth László szentlõrinci magángazdaságában került sor 10 hektár kukorica területen. A gazdaság 300 hektáron kukoricát, õszi gabonát, repcét, vetõburgonyát és szója vetõmag alapanyagot termel magas színvonalon. A kukorica terület 100-150 hektár között változik, tehát meghatározó jelentõségû. Normál évben 10 tonna/hektár felettiek a kukorica termésátlagai.

 

 

(B.S.) Nyitottak vagyunk és keressük az új megoldásokat, ezért a termesztett kultúrákban technológiai kísérleteket állítunk be, hogy a számunkra optimális megoldásokat megtaláljuk. Kukoricában keressük az új hatóanyagokat, kombinációkat. Arra törekszünk hogy az állomány gyommentességét a lehetõ legalacsonyabb költséggel érjük el. Különösen fontos nálunk a gyomirtás megbízhatósága, hiszen mulcsos technológiával dolgozunk, ahol a talaj felszíne nem kedvez a pre- és korai poszt gyomirtóknak!

A területen elõforduló fõbb gyomok: fehér libatop, parlagfû, szõrõs disznóparéj, selyemmályva, szerbtövisfélék, kakaslábfû, muharfélék, fenyércirok, mezei acat, apró szulák. A gyomirtásra (Click Combi1 2,5 l/ha + PythonTM 0,3 l/ha + Polyglycol 0,5 l/ha 200 l/ha vízmennyiséggel) 2012. május 5-én került sor. A kezelés idején a kétszikû gyomok 4-6 leveles, a magról kelõ egyszikûek 3-5 leveles, a mezei acat 3-5 leveles tõlevélrózsás, míg a szulák 15-20 cm-es fejlettségûek voltak.

A kezelést 4 alkalommal értékeltük: a kezelést követõ 2 héten belül, 3-5 héttel a kezelés után, a kukorica címerhányásakor és röviddel a betakarítás elõtt (szeptember 12-én).

A kezelés igen gyors hatást mutatott, (05.07-én 37 mm bemosó csapadékot kapott) 4-5 nap után már jól látható volt (fotó). A gyomok elszáradtak, csak a rizómás cirok hajtott újra. Emiatt kellett felülkezelnünk Monsoon2-nal (2 l/ha).

 

 

 

 

Összességében a kezelt terület a betakarításig teljes gyommentességet mutatott. Fitotoxikus tüneteket a kukoricán nem észleltünk. A készítményt a késõbbiekben üzemi technológiánk részeként szeretnénk alkalmazni.

 

Próbálja ki Ön is!

TM a Dow Chemical Company vagy

a Dow leányvállalatának márkaneve;

1 az Oxon védjegye;

2 a Bayer védjegye