MENÜ

A siker záloga: GENERÁCIÓVÁLTÁS a magyar mezõgazdaságban!

Oldalszám: 45
2014.01.21.

Hagyományteremtõ rendezvénysorozatot indított novemberben a Bige Holding Csoport – Magyarország legnagyobb mûtrágyaipari vállalata, a Nitrogénmûvek Zrt. tulajdonosa. A Genezis 2.0 generációváltás a magyar mezõgazdaságban címû kétnapos konferenciára az ország egész területérõl érkeztek a családi gazdaságok fiataljai.

 

 

 


 

 

 

Elegáns, egyúttal barátságos környezetben, a patinás fõvárosi Gerbeaud Házban várta az ifjak negyvenfõs csoportját – túlnyomó részben az agrár-felsõoktatásban résztvevõket – a program, amelynek legfõbb célja volt, hogy lehetõséget biztosítson az érdekes, gazdasági tárgykörû elõadássorozaton keresztül az új ismeretekre, illetve kapcsolatok kialakítására.

A tematikus elõadások az egyetemi tananyagon túl új és újszerû, elsõsorban vállalatirányítási és gazdasági ismereteket tartalmaztak. A ma és a jövõ mezõgazdasági szakembereinek a szakmaiságon felül új készségekkel és gyakorlati ismeretekkel is rendelkezniük kell a gazdaság számos területén annak érdekében, hogy versenyképességüket megõrizzék, illetve fejlesszék. A sokrétû tudásra nem csak a saját gazdaságban lehet szükség, de a mindennapi élet során is hasznosnak bizonyulhat.

Bige Zoltán, a családi tulajdonban lévõ cégcsoport résztulajdonosa, a második generáció legidõsebb képviselõje, mint a rendezvény fõszervezõje így szólt az ifjú hallgatósághoz: „…hiszen ugyanazok a törekvéseink és ugyanazon kihívások elõtt állunk: egyszer sikeresen átvenni és irányítani a családi gazdaságot.” A két konferencianap rendezvényei tehát elsõsorban a meglévõ szakmai tudáson felüli területeket célozták meg a vezetés, menedzsment, stratégiaalkotás, kockázatkezelés, piaci lehetõségek és innováció témakörökben.

Az elõadások sorában a Genezis 2.0 program bemutatásán, és az ifjú tulajdonos generációváltási tapasztalatain túl ismert szakembereket hallgathattak meg a vendégek. Dr. Weisz Miklós, az Agrya társelnöke a mezõgazdasági generációváltás hazai és külföldi tapasztalatairól beszélt, Dr. Mika János, az Eszterházy Károly Fõiskola egyetemi tanára, éghajlatkutató a klímaváltozásra való felkészülésrõl szólt. Szántó András, az Equilor lakossági üzletág vezetõje a kockázatfedezeti ügyleteket ismertette, Gyõrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöke pedig a MAK megújulásáról szóló információkkal szolgált. Érdekes témát választott elõadásához Máthé Attila, az Afrikai-Magyar Egyesület képviselõje, aki az afrikai és magyar kapcsolatokról, illetve a fekete kontinensen való cégalapításról szólt, míg Pozvai Zsolt, Develor, Chief Executive Officer a változás-menedzselés tréningbe avatta be hallgatóságát.

A teljes program sok témát felsorakoztató elõadásaiból jutott bõven a második rendezvénynapra is – Vadász Iván, az AD-KÖ adószakértõje az adózás optimalizálását mutatta be a fiataloknak, Varga Szabolcs, a Gutmann International Private Banking FBN-H titkára pedig a családi vállalkozásban megvalósítható vagyontervezést vázolta fel. Dr. Antoni Alfonz, a European Logistics Association (ELA) alelnöke Globális Logisztikai Trendek címmel tartotta meg elõadását, Dr. Jelen Tibor, a Corvinus Egyetem egyetemi docense a vállalati életciklus modellt mutatta be. Hasznos útravalóval szolgált záróelõadásában Dr. Nógrádi György, a Corvinus Egyetem tanszékvezetõ egyetemi tanára, aki a konfliktushelyzetekrõl beszélt, mint azokról a megfelelõ megoldást igénylõ szituációkról, amelyekre figyelni kell. A színvonalas összejövetelt csapatépítõ programok tették teljessé.

A kiváló sikerû hagyományteremtõ rendezvényre méltó zárásként a Magyar Tudományos Akadémia éttermébe szervezett gálavacsora tette fel a koronát. Az elegáns miliõben megrendezett vacsora megnyitóján a Bige Holding csoport és a Nitrogénmûvek Zrt. tulajdonosai, Bige László elnök-vezérigazgató és Bige Zoltán általános igazgatók köszöntötték a vendégeket – hangsúlyozva azokat a pozitív visszajelzéseket, amelyek megalapozták a program jövõjét. Ezek a hasznos és építõ információk igazolták a felkarolt téma aktualitását, egyúttal lendületet adtak a szándéknak, miszerint 2013-ban folytatódik a rendezvénysorozat. Mindemellett a cég vezetõi folyamatos támogatást kívánnak nyújtani a sikeres családi vállalkozások fejlõdéséhez.

 

 


Bige László

 

 

Az igényesen megszervezett kétnapos konferencia kiválasztott helyszíne, a Gerbeaud egyébiránt Európa legpatinásabb üzleteinek egyike, amelynek hagyományait méltóképpen õrzik mind a mai napig. A rendezvény résztvevõi a Zenit Budapest Palace Hotelben szálltak meg, amelyet a szervezõk kifejezetten a vendégeikhez igazítottan választottak, akik a modern, fiatalos, második generációs családi szállodalánc épületében tölthették az éjszakát. A helyszínválasztás híven tükrözte a rendezvény fõ témáját: összhangba kell hozni a modern és tradicionális környezetet.

A nagy sikerû program moderátoraiként a „Millásreggeli” címû gazdasági témájú rádiómûsorból ismert Kántor Endre és Mihálovits András szerepeltek, akik közérthetõ és szórakoztató módon adaptálták a vállalkozói készségek fejlesztésére irányuló elõadásokat.

A www.genezispartner.hu oldalon a konferenciával kapcsolatos információkon túl képeket is találhatnak olvasóink a Genezis 2.0 menü alatt.

 

-keresztes-