MENÜ

Dr. Sûrû János Agro-Bölcske Zrt. ügyvezetõ, címzetes egyetemi docens: Kipróbáltam a Python technológiai csomagot

Oldalszám: 19
2015.03.27.

Bölcske Tolna megye északi részén helyezkedik el. Területe nagyjából Dunaföldvártól délre, Pakstól északra található. Az Agro-Bölcske Zrt 1300 ha-on gazdálkodik. A talaj minõsége közepes: 26 AK. Gazdálkodásunkra az jellemzõ, hogy rendkívülien fogékonyak vagyunk az újra. Az idei évben 120 kukorica fajtát, 90 napraforgó fajtát próbáltunk ki. Rendszeresen folytatunk növényvédelmi kísérleteket is. A Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Minta Gazdasága vagyunk.

 

(S.J.) Célunk az, hogy a saját területen kipróbált és bevált növényfajtákat, valamint hatékony növényvédõ szeres kezeléseket alkalmazzunk, illetve másoknak is megmutassuk!

 19_1_DOW_PYTHON_DR_SURU_JANOS

 

Gazdaságunknak 600 ha kukoricája volt a 2012-es évben. Ezen belül 10 ha-on próbáltuk ki a PythonTM készítményt. A tábla mérete 118 ha. A területen leginkább köles, mohar félék, parlagfû, csattanó maszlag, esetenként mezei acat fordult elõ. A kezelést 2012. május 8-án végeztük Hardy Commander permetezõ géppel 200 l/ha lémennyiséggel. A kukorica zömében 4-5 leveles volt. A gyomok a 2-6 leveles fejlettségi állapotban voltak jelen. A kezelést a Python nevû készítménnyel 0,3 l/ha dózisban, Click Combi1-val (2,5 l/ha) és Polyglycollal (0,5 l/ha) végeztük. A növényvédõ szeres kezelés kezdetben nem volt látványos, viszont 8-10 nap után (lásd fotó) teljesen kisöpörte a gyomokat a kukorica közül. Gyakorlatilag betakarításig szinte teljesen tiszta, gyommentes volt az állomány.

A Python technológiai csomag korai posztban ajánlott gyomírtó szer, de a bölcskei tapasztalatok alapján posztemergens gyomírtó szerként is használható. A kombináció kitûnõen és látványosan kivitte a 4-7 leveles gyomokat is. Említésre méltó az is, hogy a kezelés hosszú hatástartamú.

Próbálja ki Ön is!

TM a Dow Chemical Company vagy

a Dow leányvállalatának márkaneve;

1 az Oxon védjegye